Uitkijktoren De Bliksemschicht - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Bliksemschicht

Terug Breda Β· Noord-Brabant
Beklim deze bijzondere uitkijktoren op een verrassende locatie en ontdek niet alleen voorbijrazend verkeer, maar ook de prachtige stad Breda en omgeving.
2008
22 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2008
22 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze bijzondere uitkijktoren op een verrassende locatie en ontdek niet alleen voorbijrazend verkeer, maar ook de prachtige stad Breda en omgeving.

De Bliksemschicht is er eentje voor de durfallen onder ons: bovenop voel je de toren heen en weer bewegen.

Foto's van de Uitkijktoren De Bliksemschicht

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Bliksemschicht is er eentje voor de durfallen onder ons: bovenop voel je de toren heen en weer bewegen.

Vinkenburgseweg 10 Β· 4839 AL Breda

Bewonder het ontwerp

Een in het oog springend kunstwerk in een verrassende omgeving, dat is uitkijktoren Bliksemschicht, ontworpen door de Bredase kunstenaar Martien Kuipers. De toren staat namelijk pal langs de A16, het snelfietspad tussen Breda en Etten-Leur en de hogesnelheidslijn waar treinen met ruim 300 kilometer per uur overheen razen. Snelheid is daarom ook het thema van deze Z-vormige uitkijktoren, een ode aan de vluchtige reiziger.

De 22 meter hoge uitkijktoren staat op een 6 meter hoge talud en is geheel van staal gemaakt. De stalen onderdelen zijn met 4800 schroeven aan elkaar gemaakt. Door de Z-vorm helt de 32 ton wegende uitkijktoren naar voren. Om de uitkijktoren op zijn plek te houden, is een grote betonnen bak vol zand geplaatst als contragewicht. Stevig verankerd dus.

Eenmaal boven via de 80 treden tellende trap heb je niet alleen uitzicht over de snelweg en de hogesnelheidslijn, maar je kijkt ook uit op Breda. Zelfs de Amercentrale in Geertruidenberg is te zien. Ook voel je boven dat de stalen toren wat beweegt, eentje voor de durfallen onder ons dus πŸ˜‰.  

Uitkijktoren De Bliksemschicht

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Deze uitkijktoren kreeg als (bij)naam De Bliksemschicht, niet alleen vanwege het Z-vormige ontwerp. Maar de kunstenaar wilde met zijn ontwerp ook snelheid uitdrukken, net als de voorbijrazende auto’s op de naastgelegen snelweg, de flitstreinen en de fietsers op het snelfietspad.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Bliksemschicht

De opening van uitkijktoren De Bliksemschicht had behoorlijk wat voeten in de aarde. Hoewel de uitkijktoren in het voorjaar van 2008 is gebouwd, werd het pas ruim een jaar later daadwerkelijk geopend. Rijkswaterstaat vond namelijk dat de uitkijktoren te dicht bij de A16 stond, waardoor de toren een risico kon opleveren voor het autoverkeer. Hierdoor stond de uitkijktoren maanden achter slot en grendel, totdat zekerheid was over de risico’s. Daarna was er nog het nodige werk aan de entree en het talud. Maar uiteindelijk kwam het moment toch daar: in juli 2009 werd uitkijktoren De Bliksemschicht geopend.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Halsteren uitkijktoren Pompejus, nabij het Zeeuwse Sint Philipsland uitkijktoren Slikken van de Heen en in hartje Tilburg de imposante Kempentoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren is een kleine parkeerplaats, waar normaal gesproken plek is. Navigeer hiervoor naar Vinkenburgseweg 10 in Breda.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Bliksemschicht

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Bliksemschicht

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.