Rondje Liesbos – wandelroute Breda

Download route
Waar ben ik?
6 km

Liesbos

Het Liesbos is het grootste oude zomereikenbos van Nederland en wordt al sinds 1899 beheerd door Staatsbosbeheer. Kom je in het voorjaar, dan is de bodem bedekt met witte bosanemonen, een prachtig gezicht. Eeuwenlang is het Liesbos als jachtbos in bezit geweest van de Heer van Breda, vanaf 1403 waren dat de Graven van Nassau en nog later de familie van Oranje-Nassau. Een koninklijk bos dus. Vandaag de dag is het een prachtig bos waar je heerlijk kunt wandelen.

Breda

Ontdek de parel van het zuiden. Breda was eeuwenlang eigendom van het huis Nassau en daarmee ook verbonden aan het Koninklijk Huis van Nederland. Wandelend door de oude binnenstad ontdek je het ene historische gebouw na het andere. Het middelpunt is de Grote Kerk op de Grote Markt, een imposante kerk met een rijke, koninklijk historie. Bezoek ook vooral het Begijnhof, een oase van rust midden in de stad, of bewonder het kasteel van Breda. Zin in wat meer natuur? Wandel dan door het koninklijke Park Valkenburg of, ten zuiden van Breda, het eeuwenoude Mastbos. En heb je even geen zin in cultuur, dan is Breda ook ‘the place to be’, want je vindt er volop gezellige terrasjes, authentieke restaurants en knusse winkels.

Grote Kerk Breda

De Grote Kerk is een must-see als je houdt van cultuur en geschiedenis. Oorspronkelijk was het een katholieke kerk, maar is sinds de beeldenstorm hervormd. Ook heeft deze Onze Lieve Vrouwe Kerk een koninklijk tintje. Niet alleen gaf graaf van Nassau opdracht tot de bouw van deze kerk, maar ook zijn hier verschillende voorvaderen van het Koninklijk Huis begraven. Bewonder de kerk van buiten en van binnen, bekijk de waardevolle kunstschatten, neem deel aan een rondleiding voor meer achtergrondinformatie of beklim de toren en kijk uit over de historische stad.

Stedelijk Museum Breda

Wat een prachtig en gevarieerd museum, want je ontdekt er 450 jaar kunst en geschiedenis van Breda. Een pelgrimsoord, Nassau-burcht, vestingstad en centrum van kunst en industrie. Het museum bevindt zich in een van de oudste gebouwen van Breda, het Oudemannenhuis. Het museum is momenteel in renovatie en dus tijdelijk gesloten.

Blind Walls Gallery

Kunst ontdek je in Breda ook op straat, letterlijk. In de straten van Breda vind je bijna 100 muurschilderingen, gemaakt door internationale kunstenaars. Ieder muurschilderij vertelt een bijzonder verhaal over die specifieke locatie. Alle muurschilderingen samen vertellen het verhaal van Breda. Je ontdekt ze overal in de stad. Tip: bezoek de locaties met een gids. Zij kunnen je van alles vertellen over deze bijzondere kunstwerken.

Mastbos

Het Mastbos is een van de oudste bossen van Nederland. Omdat het bos onder de rook van Breda ligt, wordt het ook wel de achtertuin van Breda genoemd. Dit bijzondere bos heeft een koninklijk tintje, want het is aangelegd door Hendrik III van Nassau. Vandaag de dag is het niet alleen een heel oud bos, maar ook heel afwisselend met open beukenlanen, uitgestrekte heidevelden, idyllische vennetjes en naaldbossen. Wie weet spot je wel een eekhoorntje of een ree.

Parkeerplaats Bliksemschicht

Er is beperkte parkeergelegenheid bij uitkijktoren Bliksemschicht. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Hoewel uitkijktoren Bliksemschicht vrijwel aan de snelweg ligt, ontdek je op een kleine loopafstand heel verrassend het grootste zomereikenbos van Nederland, het Liesbos. Wandelen door het Liesbos in Breda is een lust voor het oog.

Parkeren en startpuntBij de uitkijktoren is een kleine parkeerplaats, waar normaal gesproken plek is. Navigeer hiervoor naar Vinkenburgseweg 10 in Breda
Afstand6,4 km
BewegwijzeringDe route is niet bewegwijzerd, maar prima te volgen met kaartje hierboven, op je mobiel.
Liesbos

Wandelen van Bliksemschicht naar Liesbos

Deze 6 kilometer lange wandelroute start bij de kleine parkeerplaats nabij uitkijktoren Bliksemschicht. Wandel eerst naar deze bijzondere uitkijktoren, want vanaf de top van de Bliksemschicht heb je niet alleen uitzicht op voorbijrazende auto’s, maar ook op de historische stad Breda, een stad die beslist een bezoek waard is. Vervolgens wandel je terug naar westelijke richting het Liesbos in. Dit bos heeft een koninklijk tintje, want de Graven van Nassau en daarna de familie van Oranje-Nassau hadden het bos lang in bezit als jachtbos. Tegenwoordig genieten niet alleen wandelaars maar ook honden van dit prachtige bos, want een deel van het Liesbos is aangemerkt als hondenlosloopgebied.

Heb je zin om even uit te rusten? Midden in het Liesbos ontdek je een gezellig restaurant waar je heerlijk kunt neerstrijken voor een hapje of drankje.

Meer wandelroutes in de omgeving van uitkijktoren Bliksemschicht

Kun je geen genoeg krijgen van deze Brabantse regio? In de omgeving ontdek je nog andere leuke routes, zoals de twee wandelroutes Fort van Roovere die beide langs uitkijktoren Pompejus gaan. Of ontdek ten westen in het Zeeuwse landschap de Torenroute die onder meer langs uitkijktoren Slikken van de Heen voert.

Zien en doen bij Rondje Liesbos – wandelroute Breda

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.