Rondje Baronie – fietsroute Breda

Download route
Waar ben ik?
56 km

Liesbos

Het Liesbos is het grootste oude zomereikenbos van Nederland en wordt al sinds 1899 beheerd door Staatsbosbeheer. Kom je in het voorjaar, dan is de bodem bedekt met witte bosanemonen, een prachtig gezicht. Eeuwenlang is het Liesbos als jachtbos in bezit geweest van de Heer van Breda, vanaf 1403 waren dat de Graven van Nassau en nog later de familie van Oranje-Nassau. Een koninklijk bos dus. Vandaag de dag is het een prachtig bos waar je heerlijk kunt wandelen.

Breda

Ontdek de parel van het zuiden. Breda was eeuwenlang eigendom van het huis Nassau en daarmee ook verbonden aan het Koninklijk Huis van Nederland. Wandelend door de oude binnenstad ontdek je het ene historische gebouw na het andere. Het middelpunt is de Grote Kerk op de Grote Markt, een imposante kerk met een rijke, koninklijk historie. Bezoek ook vooral het Begijnhof, een oase van rust midden in de stad, of bewonder het kasteel van Breda. Zin in wat meer natuur? Wandel dan door het koninklijke Park Valkenburg of, ten zuiden van Breda, het eeuwenoude Mastbos. En heb je even geen zin in cultuur, dan is Breda ook ‘the place to be’, want je vindt er volop gezellige terrasjes, authentieke restaurants en knusse winkels.

Grote Kerk Breda

De Grote Kerk is een must-see als je houdt van cultuur en geschiedenis. Oorspronkelijk was het een katholieke kerk, maar is sinds de beeldenstorm hervormd. Ook heeft deze Onze Lieve Vrouwe Kerk een koninklijk tintje. Niet alleen gaf graaf van Nassau opdracht tot de bouw van deze kerk, maar ook zijn hier verschillende voorvaderen van het Koninklijk Huis begraven. Bewonder de kerk van buiten en van binnen, bekijk de waardevolle kunstschatten, neem deel aan een rondleiding voor meer achtergrondinformatie of beklim de toren en kijk uit over de historische stad.

Stedelijk Museum Breda

Wat een prachtig en gevarieerd museum, want je ontdekt er 450 jaar kunst en geschiedenis van Breda. Een pelgrimsoord, Nassau-burcht, vestingstad en centrum van kunst en industrie. Het museum bevindt zich in een van de oudste gebouwen van Breda, het Oudemannenhuis. Het museum is momenteel in renovatie en dus tijdelijk gesloten.

Blind Walls Gallery

Kunst ontdek je in Breda ook op straat, letterlijk. In de straten van Breda vind je bijna 100 muurschilderingen, gemaakt door internationale kunstenaars. Ieder muurschilderij vertelt een bijzonder verhaal over die specifieke locatie. Alle muurschilderingen samen vertellen het verhaal van Breda. Je ontdekt ze overal in de stad. Tip: bezoek de locaties met een gids. Zij kunnen je van alles vertellen over deze bijzondere kunstwerken.

Mastbos

Het Mastbos is een van de oudste bossen van Nederland. Omdat het bos onder de rook van Breda ligt, wordt het ook wel de achtertuin van Breda genoemd. Dit bijzondere bos heeft een koninklijk tintje, want het is aangelegd door Hendrik III van Nassau. Vandaag de dag is het niet alleen een heel oud bos, maar ook heel afwisselend met open beukenlanen, uitgestrekte heidevelden, idyllische vennetjes en naaldbossen. Wie weet spot je wel een eekhoorntje of een ree.

Pannenhoef

Dit bijzondere natuurgebied was oorspronkelijk een klein veengebied. Eeuwen geleden werd turf afgegraven. Vandaag de dag is het een afwisselend natuurgebied dat wordt beheerd door Brabants Landschap. Het bosgebied wordt afgewisseld met verschillende vennen en weilanden voor geurige en kleurige bloemen. Ook ontdek je er tal van vogels, zoals eenden, ganzen en spechten.

Parkeerplaats Bliksemschicht

Er is beperkte parkeergelegenheid bij uitkijktoren Bliksemschicht. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

In en de omgeving van de historische stad Breda is het heerlijk fietsen. Je ontdekt niet alleen hoe prachtig deze Brabantse stad is, maar de route voert ook door de Baronie, de omgeving van Breda, en het West-Brabantse land. De route Fietsen door de Baronie is een ideale manier om dit deel van Noord-Brabant te ontdekken.

ParkerenBij de uitkijktoren is een kleine parkeerplaats, waar normaal gesproken plek is. Navigeer hiervoor naar Vinkenburgseweg 10 in Breda.
StartpuntFiets over de Leursebaan in westelijke richting naar knooppunt 34.
Afstand56 km
KnooppuntenRichting 34 – 91 – 45 – 24 – 23 – 21 – 19 – 89 – 9 – 86 – 88 – 14 – 12 – 4 – 70 – 18 – 15 – 27 – 5 – 42 – 41 – 36 – 83 – 82 – 81 – 80 – 47 – 48 – richting 34
Breda

Fietsen in en om Breda

Deze 56 kilometer lange fietsroute start vlak bij uitkijktoren Bliksemschicht. Beklim eerst deze markante uitkijktoren voordat je op je fiets stapt, want het uitzicht is al even bijzonder als de uitkijktoren zelf. Vanaf de top kijk je namelijk niet alleen uit over de snelweg, maar je hebt ook een prachtig uitzicht over Breda.

Vervolgens klim je op de fiets en start je Rondje Baronie. Eerst voert de route langs het Liesbos af. Dit is niet alleen het grootste zomereikenbos van Nederland, maar daarnaast heeft het ook een koninklijk tintje. Vroeger was dit wandelbos namelijk het jachtbos van de familie Oranje-Nassau. Daarna vervolg je de route in zuidelijke richting dwars door het Brabantse landschap. Onderweg kom je langs een wijn- en aspergeboerderij en steek je vervolgens de N394 over. Daarna voert de route langs het ambachtelijke Zagerij en Klompenmakerij Museum. Het kleine museum is alleen op afspraak te bezoeken.

Vervolgens voert de route door het natuurgebied Pannenhoef. In dit oorspronkelijke (mini) veengebied werd eeuwen geleden turf afgegraven. Vandaag de dag is het een prachtig bosgebied met vennen en weilanden. Daarna voert de fietsroute verder door het Brabantse platteland afgewisseld met boerenbedrijven, weilanden en bossen om vervolgens heel wat kilometers verder bij het Mastbos uit te komen. Het Mastbos is een van de oudste bossen van Nederland. Dit koninklijke bos, aangelegd door Hendrik III van Nassau, wordt ook wel de achtertuin van Breda genoemd.

Je fietst vervolgens verder langs het meanderende beekje Mark af om daarna de stad in te fietsen vanuit de authentieke wijk Ginneken. Stap vooral even af in het centrum van Breda en ontdek hoe mooi de parel van het zuiden is met onder andere de Grote Kerk op de Grote Markt en het Stedelijk Museum Breda. Tenslotte fiets je via de wijken Tuinzigt, Westerpark en Heilaar terug naar het beginpunt van deze Brabantse fietsroute. Kortom, fietsen door de Baronie is bijzonder afwisselend.

Meer fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren Bliksemschicht

Kun je geen genoeg krijgen van deze Brabantse regio? Ontdek dan de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Door de Brabantse Wal waar je onder meer uitkijktoren Pompejus kunt beklimmen. Of, meer oostwaarts, de route Fietsen vanaf de Kempentoren die onder meer langs deze uitkijktoren voert.

Zien en doen bij Rondje Baronie – fietsroute Breda

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.