De Kempentoren - Uitkijktorens.nl - ontdek de mooiste vergezichten

De Kempentoren

Terug Tilburg · Noord-Brabant
Beklim de hoogste uitkijktoren van Brabant, als je durft, en geniet niet alleen van het fenomenale uitzicht, maar ontdek ook de inspirerende Spoorzone.
2019
36 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2019
36 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim de hoogste uitkijktoren van Brabant, als je durft, en geniet niet alleen van het fenomenale uitzicht, maar ontdek ook de inspirerende Spoorzone.

Nog zo’n uitkijktoren bezoeken? De Kempentoren is gebouwd naar het oorspronkelijke ontwerp van het nabijgelegen D’n Flaestoren.

Foto's van de De Kempentoren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Nog zo’n uitkijktoren bezoeken? De Kempentoren is gebouwd naar het oorspronkelijke ontwerp van het nabijgelegen D’n Flaestoren.

Sint Ceciliastraat 1 · 5038 HA Tilburg

Bewonder het ontwerp

Dit is pas een uitkijktoren! Met een hoogte van wel 36 meter en 192 trappen torent deze imposante eyecatcher van stichting De Torenbouwers hoog boven de omliggende gebouwen uit. En wat het ook bijzonder maakt: de Kempentoren staat dit keer niet in de natuur, maar midden in de stad Tilburg, in het hippe Spoorpark. Zodra je aankomt, valt het open ontwerp van deze cirkelvormige toren direct op. Hoe hoger je komt, des te breder de cirkelvormige toren wordt. De uitzichttoren bestaat uit 104 ton staal en zit aan elkaar met wel 13.000 bouten. Door de volledig open structuur en de hoogte van deze stalen megatoren is het een must voor elke uitkijktorenliefhebber die geen last heeft van hoogtevrees. Eenmaal op de top voel je de toren onder je bewegen. Spannend? Zeker. Maar dan heb je wel een fenomenaal uitzicht over de stad Tilburg en ver daarbuiten. Helaas bestaat het architectenbureau Luiten|Smeulders| Architecten niet meer, maar meer informatie over het ontwerp vind je ook via Spoorpark Tilburg.

Kempentoren

Check de leukste feitjes

Ontdek de kleinere zus van de Kempentoren

Jazeker, de Kempentoren heeft een kleinere zus en niet eens zo heel ver van deze toren vandaan; D’n Flaestoren op landgoed De Utrecht in het Kempische Esbeek. Deze toren is een aantal jaren ouder, maar iets minder hoog. De initiatiefnemers wilden, na het succes van D’n Flaestoren, opnieuw een toren bouwen en kozen hiervoor het Spoorpark uit. Het oorspronkelijke ontwerp was alleen niet hoog genoeg. Daarom ontwierpen ze een nieuwe toren, maar wel op basis van het oorspronkelijke ontwerp.

Flaestoren

What’s in a name?

Ligt Tilburg in de Kempen? Niet echt, maar op de top van de toren heb je een geweldig uitzicht over de stad, ook richting de Kempen waar de kleinere zus, D’n Flaestoren, staat. Vandaar de naam: Kempentoren. Kijk maar eens goed als je boven bent, misschien zie je D’n Flaestoren of landgoed De Utrecht wel.

Over de geschiedenis van de Kempentoren

De in 2019 gebouwde Kempentoren en het omliggende Spoorpark hebben een aantal jaren op zich laten wachten, maar dan heb je ook wat. Al in 2013 waren eerste gesprekken om van dit enorme, braakliggende Gend & Loos terrein een levendig stadspark voor iedereen te maken. Een park die je verleidt om het vaak te bezoeken. De gemeente, als eigenaar van dit oude industrieterrein, vond het belangrijk dat het stadspark werd (en wordt) gedragen door burgers. Dat bleek een schot in de roos: er werden ruim 80 kleine en grote ideeën door burgers ingezonden om van dit terrein een  actief stadspark te maken. Resultaat: een park met veel groen, recreatieve en sportieve voorzieningen, bijzondere waterelementen én met een duurzaam karakter. Meer weten over dit grensverleggende burgerinitiatief en het ontstaan van dit park met Kempentoren? Ga dan naar Spoorpark Tilburg.

Kempentoren aan het spoor
Het Spoorpark met de Kempentoren

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Tilburg ook Uitkijktoren de Nieuwe Herdgang, in Oisterwijk Tour de Frans en in Moergestel Uitkijktoren de Reuselhoeve. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Gravel-/wielrenroute All along the watchtowers

Wil je bovenstaande torens allemaal op één dag bekijken? Dat kan met de prachtige gravel-/wielrenroute, met de sprekende naam All along the watchtowers. De gravelroute is 98 km en de wielrenroute 116 km, maar er zijn ook kortere lussen, langs een deel van de uitkijktorens. Op BezoekOisterwijk vind je alle informatie. Veel fietsplezier!

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Van 08.00 tot 21.30 uur kan deze immense toren beklommen worden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 1,50 per persoon. Tickets zijn verkrijgbaar bij het T-huis in het Spoorpark. Of je betaalt contactloos via je bankpas bij de toren zelf.

Parkeren

De Kempentoren bevindt zich in het centrum van Tilburg. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is Parkeergarage Knegtel. Eenmaal de parkeergarage uit loop je richting Hart van Brabantlaan. Hier ga je rechtsaf. Na een paar minuten steek je de Sint Ceciliastraat over en kom je bij het Spoorpark aan.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs De Kempentoren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij De Kempentoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nieuws en blogs

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en lees interessante blogs over uitkijktorens en alles wat daarbij komt kijken.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.