D’n Flaestoren

Terug Esbeek · Noord-Brabant
2011
25 m
Entree
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Atijd open
Beklim deze bijzondere en award winnende uitkijktoren en ontdek het unieke uitzicht over dit gevarieerde landgoed van bossen, heide en vennen.
Beklim deze bijzondere en award winnende uitkijktoren en ontdek het unieke uitzicht over dit gevarieerde landgoed van bossen, heide en vennen.

De uitkijktoren is opgebouwd uit acht boomstammen, afkomstig van landgoed De Utrecht zelf, van elk 25 meter lang.

2011
25 m
Entree
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Atijd open

Foto's van de D’n Flaestoren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De uitkijktoren is opgebouwd uit acht boomstammen, afkomstig van landgoed De Utrecht zelf, van elk 25 meter lang.

Neterselsedijk · Esbeek

Bewonder het ontwerp

D’n Flaestoren, gebouwd van hout en staal, is een uitkijktoren voor de durfallen onder ons. Zodra je aankomt, valt het open ontwerp van deze cirkelvormige toren je namelijk direct op. De uitzichttoren bestaat uit acht boomstammen, afkomstig van het landgoed De Utrecht zelf, van elk zo’n 25 meter lang en 3000 kilogram zwaar en een aantal slanke, stalen kolommen.

De route naar het uitzichtbalkon op 22 meter hoogte wordt afgewisseld door luie treden en bordessen waardoor de toren makkelijk te beklimmen is. En door de volledig open structuur van de toren kun je vanaf elke traptrede groots genieten van het 360 graden uitzicht. Hoe hoger je komt, des te breder de cirkelvormige toren wordt, vergelijkbaar met de vorm van een boom.

Eenmaal boven voel je ook dat de toren wat beweegt. Wellicht een tikkeltje spannend, maar daar staat tegenover dat je op het uitzichtbalkon ook geweldige vergezichten hebt over onder meer het niet toegankelijk natuurgebied van het Flaes- en Goorven. Helaas bestaat het architectenbureau Luijten|Smeulders|Architecten die deze uitkijktoren heeft ontworpen niet meer, maar meer informatie over het ontwerp vind je ook via Reijrink.

Flaestoren

Check de leukste feitjes

Award Winnaar

Dit bijzonder originele ontwerp is niet onopgemerkt gebleven. In 2012 won D’n Flaestoren namelijk de eerste architectuurprijs van BNA Midden-Brabant in de categorie utiliteitsbouw. De jury vond dat de architect met dit ontwerp bijzonder goed geslaagd is in het vormgeven van een architectonische beleving.

Ontdek het groter broertje

Wist je D’n Flaestoren ook een groter broertje heeft? Uitkijktoren De Kempentoren in het nabijgelegen Tilburg is een aantal jaren jonger, maar met een hoogte van 36 meter een maatje groter. De initiatiefnemers wilden in het Spoorpark van Tilburg eenzelfde toren realiseren, maar het oorspronkelijke ontwerp van de toren bij de Flaes bleek niet hoog genoeg. Daarom werd voor de Kempentoren een nieuw ontwerp gemaakt, maar wel op basis van de vormgeving van D’n Flaestoren.

De Kempentoren – Tilburg

Over de geschiedenis van d’n Flaestoren

Het idee om deze bijzondere plek in het landgoed De Utrecht te markeren, bestond al enkele jaren. De Werkgroep Heemkunde Esbeek had oorspronkelijk het idee opgepakt om een oude, Romeinse weg tussen de vennen de Flaes en het Goor in ere te herstellen. Later, toen dit idee niet haalbaar bleek, werd in samenwerking met Land van de Hilver het plan opgepakt om een uitkijktoren te bouwen. Doordat de toren gekoppeld was aan de plannen van de eigenaar om een aantal huizen op het landgoed te bouwen en daar bestuurlijk verzet tegen was, werd ook de bouw van de toren lange tijd uitgesteld. Door beide plannen los te trekken, kwam de uitkijktoren op landgoed De Utrecht er uiteindelijk toch eind 2011.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Reusel uitkijktoren de Nieuwe Brandtoren, in Moergestel uitkijktoren de Reuselhoeve en in Tilburg De Kempentoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar van zonsopgang tot zonsondergang te beklimmen.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 1,- per persoon. Je kunt alleen met een euromunt betalen, want bij de toren zelf kun je niet wisselen. Heb je betaald, dan duw je de draaideur vanzelf door.

Parkeren

Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden. Er is volop parkeergelegenheid bij herberg ‘In den Bockenreyder’. Navigeer hiervoor naar Dunsedijk 3 in Esbeek. Vanaf de herberg kun je via verschillende zandpaden, waaronder de Neterselsedijk, in ongeveer twaalf minuten naar de uitkijktoren lopen.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs D’n Flaestoren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij D’n Flaestoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nieuws en blogs

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en lees interessante blogs over uitkijktorens en alles wat daarbij komt kijken

Naar alle berichten

7x de leukste uitkijktorens voor kinderen

15 dec 2022

Zin in een leuk uitstapje met het hele gezin? Beklim dan eens een uitkijktoren en ontdek samen met je kinderen de mooiste vergezichten. Check hier de leukste uitkijktorens voor kinderen.

De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur

03 okt 2022

Ontdek de prachtige herfstkleuren in de natuur. Bekijk het eens op hoogte en beklim een uitkijktoren. Dit zijn de 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur.