Uitkijktoren De Melkfabriek - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Melkfabriek

Terug Esbeek · Noord-Brabant
Wat een kunstzinnig landmark op een bijzondere locatie! Beklim deze enorme koe midden in het Brabantse boerenland en ontdek hoe de uitkijktoren aan zijn naam is gekomen.
2018
8 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2018
8 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Wat een kunstzinnig landmark op een bijzondere locatie! Beklim deze enorme koe midden in het Brabantse boerenland en ontdek hoe de uitkijktoren aan zijn naam is gekomen.

Dit kunstwerk met zijn 13.000 plankjes en 50.000 schroeven is gebouwd door 65 vrijwilligers uit Esbeek. Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Waar ben ik?

Dit kunstwerk met zijn 13.000 plankjes en 50.000 schroeven is gebouwd door 65 vrijwilligers uit Esbeek. Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Beerendijk · Esbeek

Bewonder het ontwerp

Midden in het Brabantse boerenland staat een wel heel markant en kunstzinnig landmark; uitkijktoren De Melkfabriek, ontworpen door kunstenaar Hannes Verhoeven. Het kunstwerk stelt onmiskenbaar een koe voor en is met zijn afmetingen, 8 meter hoog en 15 meter breed, reusachtig. Het lijkt net alsof het gras wil gaan eten, een vertrouwd beeld van een koe in een weiland.

Het bouwwerk heeft een stalen constructie en een raamwerk van gaas en staaldraad. De ‘huid’ van het dier is voorzien van zo’n 13.000 eiken plankjes die aan het stalen binnenwerk met 50.000 schroeven stevig zijn vastgemaakt. Wat een werk!

Via de mond van de koe klim je naar boven en ontdek je de verrassende binnenkant; leidingen, glazen vaten, verschillende wielen die andere wielen weer in beweging zetten. Abstracte mechanische elementen. Het stelt een melkfabriek van weleer voor. Ook ontdek je via twee enorme kijkgaten de landelijke omgeving; aan de zuidzijde een voormalige melkveehouderij en een houthandelbedrijf, aan de andere kant een typisch Brabants beeld van weilanden, bossen en in de verte de Esbeekse torenspits.

Het idee achter dit enorme kunstwerk is de industrialisatie en de koe als kwetsbaar beest. Het verbeeldt de mechanisering van de landbouw en hoe de koe in het landschap is veranderd in een melkfabriek die in dienst staat van de mens.

Check de leukste feitjes

Waar een klein dorp groot in kan zijn

Wist je dat deze enorme koe door de inwoners van Esbeek binnen zes maanden uit de grond is gestampt? Hoe bijzonder! In totaal hebben zo’n 65 vrijwilligers, van jong tot oud, en onder begeleiding van organisatie Park & Schotel (tegenwoordig SEE) het groot deel van het enorme werk gedaan. Ook lokale bedrijven zijn betrokken geweest, waaronder het houthandelbedrijf om de hoek. De koe van Esbeek verbeeldt naast de industrialisatie van de landbouw daarom ook de dragende gemeenschap. Dit lokale project is niet onopgemerkt gebleven. In het kader van succesvolle burgerinitiatieven heeft zelfs Koning Willem-Alexander een bezoek gebracht aan de, destijds nog, koe in aanbouw.

Vrijwilligers aan het werk bij uitkijktoren De Melkfabriek

Koninklijk laatste plankje

De 13.000 eiken plankjes zijn één voor één vastgemaakt door de vele Esbeekse vrijwilligers. Het laatste plankje was voor burgemeester Palmen en kunstenaar Verhoeven. Dit was echter niet zomaar een plankje, maar een van Koning Willem-Alexander, waarop staat ingegraveerd: ‘De kunst van samen doen Z.K.H. Willem Alexander’. Heb jij dit koninklijk plankje al gespot 😉?

Ontdek de Andreas Schotelroute

In de prachtige omgeving is nog veel meer kunst te ontdekken, geïnspireerd op de etsen en aquarellen van Andreas Schotel. Kunstenaar Schotel (1896-1984) uit Rotterdam verbleef in de zomermaanden in Esbeek, samen met zijn gezin in een piepklein huisje. In die maanden tekende hij vaak het Esbeekse boerenleven. De lokale bevolking omarmde hem en richtte een paar jaar voor zijn overlijden Stichting Andreas Schotel op. Hieruit is onder meer de Andreas Schotelroute voortgekomen. Via deze wandelroute kom je niet alleen langs deze kunstobjecten, maar wandel je door de prachtige natuur van Landgoed De Utrecht en het Brabantse boerenland. Ontdek onder meer het Andreas Schotelmuseum, het enorme kunstwerk ‘Ontmoeting met de meester’, de bijenstal en natuurlijk De Melkfabriek.

Uitzicht vanaf uitkijktoren De Melkfabriek

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren De Melkfabriek nog heel wat andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Esbeek D’n Flaestoren, nabij de grens in Reusel uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren en ten noorden uitkijktoren De Reuselhoeve in Moergestel en de Jac. P. Thijsse Toren in Haghorst. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren De Melkfabriek heeft geen officiële parkeerplaats, maar in het grasveld voor de toren is plaats voor een paar auto’s. Navigeer hiervoor naar De Melkfabriek aan het Muggestraatje in Esbeek.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Melkfabriek

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Bezoek uitkijktorens tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september

06 sep 2024

Tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september zijn tal van historische uitkijktorens en andere monumenten gratis te bezoeken. Ontdek welke uitkijktorens dat zijn.

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.