Jac. P. Thijsse Toren - Uitkijktorens.nl

Jac. P. Thijsse Toren

Terug Haghorst · Noord-Brabant
Vogelspotters opgelet: beklim deze houten uitkijktoren en ontdek niet alleen de vele weidevogels, maar ook hoe deze toren aan zijn bijzondere naam is gekomen.
2014
7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2014
7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Vogelspotters opgelet: beklim deze houten uitkijktoren en ontdek niet alleen de vele weidevogels, maar ook hoe deze toren aan zijn bijzondere naam is gekomen.

Wist je dat het weidegebied Den Opslag het grootste grutto broedgebied van Brabant is? Vanaf de toren kun je ze prachtig bewonderen.

Foto's van de Jac. P. Thijsse Toren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat het weidegebied Den Opslag het grootste grutto broedgebied van Brabant is? Vanaf de toren kun je ze prachtig bewonderen.

Bewonder het ontwerp

Op het zandpad, de Kwelderdijk, naast het Wilhelminakanaal staat sinds 2014 deze zeven meter hoge uitkijktoren, de Jac. P. Thijsse Toren. Op het eerste gezicht lijkt het uitzichtpunt helemaal gemaakt te zijn van hout, maar niets is minder waar. De twintig treden tellende trap is namelijk van ijzer. De uitkijktoren bestaat uit een vierkanten uitkijkplatform dat wordt gedragen door houten palen die op hun beurt weer worden ondersteund door kruislings verbonden palen. De trap, met aan de zijkant eveneens houten palen, bevindt zich naast het uitkijkplatform. Bijzonder detail: de uitkijktoren is ontworpen door leerlingen van basisschool St. Jozef uit Haghorst.

Uitkijktoren Haghorst

Vanaf het uitkijkplatform heb je een prachtig panoramisch uitzicht over enerzijds het natuur- en vogelweidegebied Den Opslag, onderdeel van De Hilver, waar je allerlei vogels kunt spotten zoals de grutto en de watersnip. Kijk je naar het zuiden dan ontdek je niet alleen het Wilhelminakanaal, maar ook het Diessens Broek, eveneens een prachtig natuurgebied waar je vele weidevogels kunt spotten. Neem je verrekijker dus mee.

Uitzicht vanaf de Jac. P. Thijsse Toren

Check de leukste feitjes

Ontwerpwedstrijd

Voor het ontwerp van deze uitzichttoren werd een wedstrijd in het leven geroepen. Alle basisscholen van de gemeente Hilvarenbeek mochten aan deze wedstrijd meedoen. Uiteindelijk kon er maar één de winnaar zijn, en dat werd basisschool St. Jozef in Haghorst.

What’s in a name?

De uitkijktoren draagt de opvallende naam Jac. P. Thijsse. Wie is dat, zul je wellicht denken? Wel nu, Jac. P. Thijsse was ruim honderd jaar geleden, samen met Pieter van Tienhoven en Eli Heimans, de grondleggers voor natuureducatie en natuurstudie. Ze richten aan het begin van de 20ste eeuw verschillende organisaties op voor het behoud van de natuur, waaronder Natuurmonumenten. In 1910 heeft Thijsse Den Opslag bezocht en zette zich sindsdien in voor het behoud van dit natuurgebied. De naamgeving is dus een eerbetoon aan deze natuurman.

Jac. P. Thijsse Toren aan het Wilhelminakanaal

Over de geschiedenis van de Jac. P. Thijsse Toren

In 2010 wonnen de leerlingen van basisschool St. Jozef de ontwerpwedstrijd, uitgeroepen door de lokale Vereniging Natuur en Milieu. De vereniging wilde met de komst van een uitzichttoren meer natuurliefhebbers naar dit prachtige gebied trekken. Vier jaar later werd de toren pas realiteit. De vertraging was volgens de vereniging te wijten aan wijziging van landelijk beleid, waardoor het moeizaam was om geld hiervoor bij elkaar te krijgen. Maar het is gelukt en sinds 2014 staat deze mooie toren langs het kanaal! Twee jaar later, in 2016, werd de toren officieel geopend.  

Uitkijkplatform vanaf de Jac. P. Thijsse Toren

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van de Jac. P. Thijsse Toren nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je op een kleine drie kilometer afstand uitkijktoren De Reuselhoeve in Moergestel, in Middelbeers uitkijktoren Landschotse Heide, iets verder weg uitkijktoren De Nieuwe Herdgang aan de rand van Tilburg en, ten zuiden, D’n Flaestoren in Esbeek. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

De Jac P Thijsse Toren is alleen per fiets of te voet te bereiken. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is in het dorp Haghorst, schuin tegenover eetcafé Den Horst. Navigeer hiervoor naar Sint Josephstraat 1 in Haghorst. Vanaf de parkeerplaats wandel je in noordelijke richting het dorp uit. Net na het Wilhelminakanaal sla je links af, dit is de Kwelderdijk. Aan deze dijk langs het kanaal staat ook de toren. De wandeling duurt in totaal ongeveer 25 minuten.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Jac. P. Thijsse Toren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.