Uitkijktoren de Nieuwe Herdgang - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

Terug Tilburg · Noord-Brabant
Beklim dit verrassend, driehoekig landmark aan de rand van textielstad Tilburg, omgeven door natuur en snelwegen en ontdek de trappistenabdij Koningshoeven.
2021
25 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2021
25 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim dit verrassend, driehoekig landmark aan de rand van textielstad Tilburg, omgeven door natuur en snelwegen en ontdek de trappistenabdij Koningshoeven.

Tip! Ervaar het echte monnikenleven en neem deel aan een rondleiding door de Abdij van Koningshoeven.

Foto's van de Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip! Ervaar het echte monnikenleven en neem deel aan een rondleiding door de Abdij van Koningshoeven.

Eindhovenseweg · Tilburg

Bewonder het ontwerp

Een verrassend icoon in een evenzo verrassende omgeving: zo kun je uitkijktoren De Nieuwe Herdgang het beste omschrijven. De toren ligt namelijk midden in het landschapspark Moerenburg-Koningshoeven dat de stad Tilburg met het Brabantse landschap verbindt. Tegelijkertijd is het ook omgeven door verschillende (snel)wegen. De 25 meter hoge uitkijktoren, eigenlijk een enorm driehoekig sculptuur, ziet er vanaf elk punt anders uit. De driehoek is een historisch element in het landschap dat Tilburg omringt. De plek waar drie wegen bij elkaar kwamen, was ook de plek waar herders hun vee verzamelden: de Herdgang. Dit was het beginpunt van nieuwe nederzettingen, vandaag de dag nog terug te zien in de vele driehoekige pleinen in de binnenstad van Tilburg. Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang is een verwijzing naar die eerste nederzettingen.

Zicht op trappisten

De stalen toren staat op een groene heuvel waardoor het als het ware boven het landschap zweeft en is omkleed met de duurzame houtsoort Accoya. Eenmaal boven heb je onder meer een fenomenaal uitzicht over de skyline van Tilburg en de Abdij van Koningshoeven; een van de twee trappistenkloosters van Nederland. Wil je meer weten over het ontwerp? Ga dan naar Architectuur Maken, ontwerper van dit enorme kunstwerk.

Check de leukste feitjes van uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

Ontwerpwedstrijd

Ontwerper van deze toren is de in Tilburg opgegroeide Nina Aalbers. In 2017 reageerde ze op een oproep van de gemeente Tilburg aan beginnende architecten, ontwerpers en kunstenaars om een nieuwe uitkijktoren op deze plek te ontwerpen. In eerste instantie had een ander ontwerp de wedstrijd gewonnen, maar die bleek qua constructie onuitvoerbaar. Dit ontwerp haalde bijna evenveel stemmen, waardoor ontwerper Nina Aalbers de wedstrijd vervolgens won.

Abdij Koningshoeven

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je ook in Tilburg de Kempentoren, in Moergestel Uitkijktoren de Reuselhoeve en in Oisterwijk Tour de Frans. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Gravel-/ wielrenroute All along the watchtowers

Wil je bovenstaande torens allemaal op één dag bekijken? Dat kan met de prachtige gravel-/wielrenroute, met de sprekende naam All along the watchtowers. De gravelroute is 98 km en de wielrenroute 116 km, maar er zijn ook kortere lussen, langs een deel van de uitkijktorens. Op de website BezoekOisterwijk vind je alle informatie. Veel fietsplezier!

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Van zonsopgang tot zonsondergang kan deze enorme toren beklommen worden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 1,50 per persoon. Bij de toegangspoort van de toren betaal je contactloos via je pinpas. Heb je betaald, dan duw je de draaideur vanzelf door. Er mogen maximaal 30 personen op de toren. Hierdoor kan iedereen in alle rust van de toren en het uitzicht genieten.

Parkeren

In de omgeving van uitkijktoren De Nieuwe Herdgang is geen parkeerplaats. Parkeren is beperkt mogelijk in de berm van de zandweg bij de uitkijktoren. Navigeer hiervoor naar uitkijktoren De Nieuwe Herdgang. In de wijdere omgeving is een parkeerplaats bij de abdij van Koningshoeven. Vanuit de parkeerplaats wandel je via de Eindhovenseweg in een kleine 20 minuten naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.