De Nieuwe Brandtoren - Uitkijktorens.nl

De Nieuwe Brandtoren

Terug Reusel · Noord-Brabant
Ontdek een van ‘s werelds mooiste uitkijktorens in een prachtig, bosachtig gebied aan de rand van Nederland, omgeven door bossen, heide en vennen.
2009
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2009
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek een van ‘s werelds mooiste uitkijktorens in een prachtig, bosachtig gebied aan de rand van Nederland, omgeven door bossen, heide en vennen.

Op deze plaats midden in de bossen heeft vroeger een brandtoren gestaan die diende als uitkijkpost voor eventuele bosbranden.

Foto's van de De Nieuwe Brandtoren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Op deze plaats midden in de bossen heeft vroeger een brandtoren gestaan die diende als uitkijkpost voor eventuele bosbranden.

Burgemeester Willekenslaan 5 · 5541 NA Reusel

Bewonder het ontwerp

Een verrassend ontwerp in een bosachtige omgeving: zo kun je De Nieuwe Brandtoren het beste omschrijven. De uitkijktoren bestaat uit zes in elkaar geschoven kubussen die elk op een andere manier geopend zijn. Wat een verrassende uitzichten tijdens de beklimming! De kubussen zijn bekleed met houten stammetjes die telkens in een andere richting liggen. Door de houten bekleding gaat de kubustoren uitstekend op in de bosachtige omgeving. Aan de voorzijde vind je een hoge klimwand van 15 meter dat onderdeel uitmaakt van Outdoor Park Reusel. En eenmaal boven heb je vanaf een prachtig uitkijkplatform een indrukwekkend uitzicht over de bomen. Meer weten? Check de website van Ateliereen Architecten.

Uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren

Check de leukste feitjes

Een van ’s werelds mooiste uitkijktorens

Wist je dat De Nieuwe Brandtoren door de bekende Spaanse krant El País is uitgeroepen tot een van de mooiste uitkijkobjecten ter wereld? En mooi is deze uitkijktoren zeker. Met zijn 114 treden en 26 meter hoogte biedt deze uitzicht- en klimtoren naast een indrukwekkend ontwerp een fenomenaal uitzicht over de toppen van de bomen van waar je uit kunt kijken op een enorm gebied: van Tilburg tot ver over de grens van België.

Natuurpoort De Brandtoren

Deze uitzichttoren ligt bij Natuurpoort De Brandtoren en maakt onderdeel uit van Natuurpoorten Brabant. De Natuurpoort is hét startpunt voor een heerlijke wandeling of fietstocht door natuurgebieden als De Peelse Heide en de Kroonvense Heide. Bij een poort is ook altijd een horecapunt, zoals hier Taverne D’n Ouwe Brandtoren waar je na een flinke wandeling of fietstocht ontspannen kunt neerstrijken.

Over de geschiedenis van de nieuwe Brandtoren

De naam ‘De Nieuwe Brandtoren’ stamt af van ‘D’n Ouwe Brandtoren’ die tot 1982 op dezelfde plaats heeft gestaan. In de vorige eeuw was een uitkijktoren in dit bosrijke gebied namelijk onmisbaar. De toren diende als uitkijkpost voor de boswachter en boeren, zodat eventuele bosbranden snel ontdekt konden worden. Daarom werd het een brandtoren genoemd. Vanaf de toren hadden ze vrij zicht tot ver in de omgeving; van het Belgische Turnhout tot voorbij Postel en van Bladel tot aan de Weebosch. Door de modernisering werden er andere manieren gevonden om branden in een vroeg stadium te signaleren. Hierdoor verdween zijn functie en raakte de toren in verval. In 1982 werd de brandtoren uiteindelijk gesloopt. Een aantal jaren later, in 2009, is De Nieuwe Brandtoren gerealiseerd. Het is niet alleen een uitkijktoren, maar is ook een klimtoren die onderdeel uitmaakt van het outdoorpark waar waaghalzen flink kunnen klimmen en klauteren.

Outdoorpark Reusel

Ontdek alle uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Esbeek D’n Flaestoren, in Moergestel Uitkijktoren de Reuselhoeve en in Tilburg de Kempentoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is alleen toegankelijk als eigenaar Outdoor Park Reusel zijn deuren heeft geopend. De outdoor organisatie is in principe dagelijks voor klimmers geopend, maar bel of app ze even voordat je van plan bent de uitkijktoren te bezoeken. Kijk voor de contactgegevens op Outdoor Park Reusel.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Er zijn een flink aantal parkeerplaatsen te vinden aan de voorzijde van de uitkijktoren. Navigeer hiervoor naar Burgemeester Willekenslaan 5 in Reusel.

Ingang

De ingang van uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren is op het eerste gezicht niet goed te zien. De toegang is aan de achterkant, te bereiken via de zandweg met het betonnen fietspad, links van de toren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Ontdek mooie routes langs De Nieuwe Brandtoren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij De Nieuwe Brandtoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.