De Nieuwe Brandtoren - Uitkijktorens.nl

De Nieuwe Brandtoren

Terug Reusel · Noord-Brabant
Ontdek een van ‘s werelds mooiste uitkijktorens in een prachtig, bosachtig gebied aan de rand van Nederland, omgeven door bossen, heide en vennen.
2009
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2009
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek een van ‘s werelds mooiste uitkijktorens in een prachtig, bosachtig gebied aan de rand van Nederland, omgeven door bossen, heide en vennen.

Op deze plaats midden in de bossen heeft vroeger een brandtoren gestaan die diende als uitkijkpost voor eventuele bosbranden.

Foto's van de De Nieuwe Brandtoren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Op deze plaats midden in de bossen heeft vroeger een brandtoren gestaan die diende als uitkijkpost voor eventuele bosbranden.

Burgemeester Willekenslaan 5 · 5541 NA Reusel

Bewonder het ontwerp

Een verrassend ontwerp in een bosachtige omgeving: zo kun je De Nieuwe Brandtoren het beste omschrijven. De uitkijktoren bestaat uit zes in elkaar geschoven kubussen die elk op een andere manier geopend zijn. Wat een verrassende uitzichten tijdens de beklimming! De kubussen zijn bekleed met houten stammetjes die telkens in een andere richting liggen. Door de houten bekleding gaat de kubustoren uitstekend op in de bosachtige omgeving. Aan de voorzijde vind je een hoge klimwand van 15 meter dat onderdeel uitmaakt van Outdoor Park Reusel. En eenmaal boven heb je vanaf een prachtig uitkijkplatform een indrukwekkend uitzicht over de bomen. Meer weten? Check de website van Ateliereen Architecten.

Uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren

Check de leukste feitjes

Een van ’s werelds mooiste uitkijktorens

Wist je dat De Nieuwe Brandtoren door de bekende Spaanse krant El País is uitgeroepen tot een van de mooiste uitkijkobjecten ter wereld? En mooi is deze uitkijktoren zeker. Met zijn 114 treden en 26 meter hoogte biedt deze uitzicht- en klimtoren naast een indrukwekkend ontwerp een fenomenaal uitzicht over de toppen van de bomen van waar je uit kunt kijken op een enorm gebied: van Tilburg tot ver over de grens van België.

Natuurpoort De Brandtoren

Deze uitzichttoren ligt bij Natuurpoort De Brandtoren en maakt onderdeel uit van Natuurpoorten Brabant. De Natuurpoort is hét startpunt voor een heerlijke wandeling of fietstocht door natuurgebieden als De Peelse Heide en de Kroonvense Heide. Bij een poort is ook altijd een horecapunt, zoals hier Taverne D’n Ouwe Brandtoren waar je na een flinke wandeling of fietstocht ontspannen kunt neerstrijken.

Over de geschiedenis van de nieuwe Brandtoren

De naam ‘De Nieuwe Brandtoren’ stamt af van ‘D’n Ouwe Brandtoren’ die tot 1982 op dezelfde plaats heeft gestaan. In de vorige eeuw was een uitkijktoren in dit bosrijke gebied namelijk onmisbaar. De toren diende als uitkijkpost voor de boswachter en boeren, zodat eventuele bosbranden snel ontdekt konden worden. Daarom werd het een brandtoren genoemd. Vanaf de toren hadden ze vrij zicht tot ver in de omgeving; van het Belgische Turnhout tot voorbij Postel en van Bladel tot aan de Weebosch. Door de modernisering werden er andere manieren gevonden om branden in een vroeg stadium te signaleren. Hierdoor verdween zijn functie en raakte de toren in verval. In 1982 werd de brandtoren uiteindelijk gesloopt. Een aantal jaren later, in 2009, is De Nieuwe Brandtoren gerealiseerd. Het is niet alleen een uitkijktoren, maar is ook een klimtoren die onderdeel uitmaakt van het outdoorpark waar waaghalzen flink kunnen klimmen en klauteren.

Outdoorpark Reusel

Ontdek alle uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Esbeek D’n Flaestoren, in Moergestel Uitkijktoren de Reuselhoeve en in Tilburg de Kempentoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

De Peelse Heide

De Nieuwe Brandtoren staat in een prachtig bosachtig gebied, De Peelse Heide, omgeven door bossen, heide en vennen. Het lijkt bijna niet voor te stellen, maar dit prachtig, gevarieerde natuurgebied bestond vroeger uit woeste grond. Het is in de periode 1930-1945 ontgonnen en voor een groot deel met dennen beplant. De verkaveling is blokvormig maar er zijn ook twee cirkelvormige wegen te ontdekken: De Groote Cirkel en De Kleine Cirkel, als een soort van een klein stukje Parijs in Reusel.

Meer weten

De Groote Cirkel en De Kleine Cirkel

Het verhaal gaat dat een ambtenaar, geïnspireerd tijdens een reis naar Parijs, in plaats van de gebruikelijke vierkante bosvlakken en kaarsrechte wegen twee cirkels en een avenue in het bosplan tekende. Burgemeester Willekens, de toenmalige burgervader van Reusel, nam dit maar al te graag over. Zo ontstond, qua afmetingen, een kopie van de Place de l’Étoile en de Place de la Concorde met de Champs Elysées daartussen. Leuk weetje: de cirkels vormden tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk oriëntatiepunt voor piloten.

Meer weten
Stenen der Zaligheden Reusel

De Januskop

Ontdek de Januskop, een beeld van kunstenaar Ellen Kroonenburg, bij De Kleine Cirkel. Een januskop is een hoofd met zowel aan de voor- als aan de achterzijde een gezicht. Het is genoemd naar de Romeinse god Janus die in een van zijn verschijningsvormen twee gezichten had. Het beeld staat precies boven op de scheidingslijn van twee stroomgebieden, 32 meter boven de zeespiegel, waarbij het water aan de ene zijde naar de Schelde vloeit en aan de andere kant naar de Maas stroomt.

Meer weten

De Reuselse Kei

Vlak bij de Groote Cirkel, aan de westkant, ligt de Reuselse Kei; een 550 miljoen jaar oude zwerfsteen van 1240 kilogram die via een vroegere loop van de Maas in dit gebied is beland. De kei lag vroeger in de buurt van de nabijgelegen Kroonvennen, maar vormde een hindernis voor de landbouw. Daarom is de enorme kei op initiatief van de toenmalige burgemeester Willekens verplaatst naar deze locatie. Van 1992 tot 2000 heeft de kei nog even bij het cultureel centrum De Kei in Reusel gelegen, maar hij is daarna toch weer naar deze plaats bij de Groote Cirkel teruggebracht.

Stenen der Zaligheden Reusel

Stenen der Zaligheden

Aan de zuidkant van de Groote Cirkel ontdek je de Stenen der Zaligheden; acht keien die de van oudsher armoedige dorpen uit de Kempenregio voorstellen. Het gaat om de dorpen Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel en Wintelré. De namen van deze dorpen verwijzen niet alleen naar de armoede, maar ook eindigen ze allemaal, al dan niet in dialect, op -sel. Ook zijn er verwijzingen naar de acht zaligsprekingen uit de Bergrede; een deel van het Evangelie volgens Matteüs in het Nieuwe Testament.

Meer weten

De Kroonvense Heide met ‘den Doodendraad’

Wat is De Kroonvense Heide mooi! Een gevarieerd bosgebied met een aantal mooie vennen en heidegebiedjes. Ontdek in dit prachtige natuurgebied ‘den Doodendraad’; een reconstructie van een stuk draadversperring aan de grens tijdens de Eerste Wereldoorlog. De draadversperring bestond uit drie rijen palen met draden waarbij de middelste rij onder stroom stond. Dit moest voorkomen dat Belgen hun land konden ontvluchten. Op en top ‘living history’ dus.

Meer weten

Bijentuin

Vlak bij de uitkijktoren vind je een bijentuin. In deze gratis toegankelijke tuin, in beheer van bijenhoudersvereniging St. Ambrosius, staan veel planten en struiken waaruit de bijen nectar en stuifmeel verzamelen. De tuin laat allerlei methoden zien om zoveel mogelijk insecten, vlinders en andere dieren in de tuin aan te trekken. Bezoek de tuin en laat je verrassen.

Meer weten

Parkeerplaats De Nieuwe Brandtoren

Er is volop parkeergelegenheid aan de voorzijde van de uitkijktoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is alleen toegankelijk als eigenaar Outdoor Park Reusel zijn deuren heeft geopend. De outdoor organisatie is in principe dagelijks voor klimmers geopend, maar bel of app ze even voordat je van plan bent de uitkijktoren te bezoeken. Kijk voor de contactgegevens op Outdoor Park Reusel.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Er zijn een flink aantal parkeerplaatsen te vinden aan de voorzijde van de uitkijktoren. Navigeer hiervoor naar Burgemeester Willekenslaan 5 in Reusel.

Ingang

De ingang van uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren is op het eerste gezicht niet goed te zien. De toegang is aan de achterkant, te bereiken via de zandweg met het betonnen fietspad, links van de toren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Ontdek mooie routes langs De Nieuwe Brandtoren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij De Nieuwe Brandtoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.