Door het hart van de Kempen

Download route
Waar ben ik?
53 km

De Peelse Heide

De Nieuwe Brandtoren staat in een prachtig bosachtig gebied, De Peelse Heide, omgeven door bossen, heide en vennen. Het lijkt bijna niet voor te stellen, maar dit prachtig, gevarieerde natuurgebied bestond vroeger uit woeste grond. Het is in de periode 1930-1945 ontgonnen en voor een groot deel met dennen beplant. De verkaveling is blokvormig maar er zijn ook twee cirkelvormige wegen te ontdekken: De Groote Cirkel en De Kleine Cirkel, als een soort van een klein stukje Parijs in Reusel.

De Groote Cirkel en De Kleine Cirkel

Het verhaal gaat dat een ambtenaar, geïnspireerd tijdens een reis naar Parijs, in plaats van de gebruikelijke vierkante bosvlakken en kaarsrechte wegen twee cirkels en een avenue in het bosplan tekende. Burgemeester Willekens, de toenmalige burgervader van Reusel, nam dit maar al te graag over. Zo ontstond, qua afmetingen, een kopie van de Place de l’Étoile en de Place de la Concorde met de Champs Elysées daartussen. Leuk weetje: de cirkels vormden tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk oriëntatiepunt voor piloten.

Abdij van Postel

Net over de grens in België ligt een prachtig, eeuwenoude abdij, de Abdij van Postel. Er wonen hier ook al eeuwenlang enkele kloosterlingen. Ontdek de kruidentuin, de abdijwinkel, het informatiecentrum en het Romaans Kerkje. Of ontdek het omliggende natuurgebied van bossen, heide en velden.

Cartierheide

Op de Cartierheide liet Napoleon zijn sporen na en de bossen vormden eeuwenlang het terrein van smokkelaars. Vandaag de dag is het vooral een prachtig, uitgestrekt heidegebied.

De Acht Zaligheden

Het dorp Netersel behoort tot een van de acht zaligheden. Het is de spottende benaming voor de van oudsher armoedige dorpen uit de Kempenregio en die op -sel eindigen. Naast Netersel gaat het om de dorpen Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Reusel en Wintelré (in dialect: Wintersel).

De Kroonvense Heide met ‘den Doodendraad’

Wat is De Kroonvense Heide mooi! Een gevarieerd bosgebied met een aantal mooie vennen en heidegebiedjes. Ontdek in dit prachtige natuurgebied ‘den Doodendraad’; een reconstructie van een stuk draadversperring aan de grens tijdens de Eerste Wereldoorlog. De draadversperring bestond uit drie rijen palen met draden waarbij de middelste rij onder stroom stond. Dit moest voorkomen dat Belgen hun land konden ontvluchten. Op en top ‘living history’ dus.

De Reuselse Kei

Vlak bij de Groote Cirkel, aan de westkant, ligt de Reuselse Kei; een 550 miljoen jaar oude zwerfsteen van 1240 kilogram die via een vroegere loop van de Maas in dit gebied is beland. De kei lag vroeger in de buurt van de nabijgelegen Kroonvennen, maar vormde een hindernis voor de landbouw. Daarom is de enorme kei op initiatief van de toenmalige burgemeester Willekens verplaatst naar deze locatie. Van 1992 tot 2000 heeft de kei nog even bij het cultureel centrum De Kei in Reusel gelegen, maar hij is daarna toch weer naar deze plaats bij de Groote Cirkel teruggebracht.

Stenen der Zaligheden Reusel

Stenen der Zaligheden

Aan de zuidkant van de Groote Cirkel ontdek je de Stenen der Zaligheden; acht keien die de van oudsher armoedige dorpen uit de Kempenregio voorstellen. Het gaat om de dorpen Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel en Wintelré. De namen van deze dorpen verwijzen niet alleen naar de armoede, maar ook eindigen ze allemaal, al dan niet in dialect, op -sel. Ook zijn er verwijzingen naar de acht zaligsprekingen uit de Bergrede; een deel van het Evangelie volgens Matteüs in het Nieuwe Testament.

Bijentuin

Vlak bij de uitkijktoren vind je een bijentuin. In deze gratis toegankelijke tuin, in beheer van bijenhoudersvereniging St. Ambrosius, staan veel planten en struiken waaruit de bijen nectar en stuifmeel verzamelen. De tuin laat allerlei methoden zien om zoveel mogelijk insecten, vlinders en andere dieren in de tuin aan te trekken. Bezoek de tuin en laat je verrassen.

Natuurpoort de Spartelvijver

Natuurpoort de Spartelvijver maakt onderdeel uit van Natuurpoorten Brabant, hét startpunt voor een heerlijke wandeling of fietstocht door de groene grensstreek. De Spartelvijver, dat op een steenworp afstand van België ligt, ligt midden in de bossen. Ontdek de zwemvijver en de speeltuin. Of bezoek het horecapunt waar je na een fietstocht ontspannen kunt neerstrijken.

Parkeerplaats De Nieuwe Brandtoren

Er is volop parkeergelegenheid aan de voorzijde van de uitkijktoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren ligt midden in de Brabantse Kempen, een bourgondische grensstreek vol prachtige natuur en waar het heerlijk fietsen is. Wil je fietsen door de Kempen? Kies dan voor de fietsroute Door het hart van de Kempen.

ParkerenEr is een flink aantal parkeerplaatsen te vinden aan de voorzijde van de uitkijktoren, tegenover D’n Ouwe Brandtoren. Navigeer hiervoor naar Burgemeester Willekenslaan 5 in Reusel.
StartpuntKnooppunt 14, tegenover D’n Ouwe Brandtoren
Afstand53 km
Knooppunten14 – 15 – 92 – 17 – 18 – 16 – 12 – 89 – 81 – 13 – 71 – 91 – 78 – 97 – 76 – 94 – 96 – 77 – 56 – 60 – 79 – 14
Fietsen Door het Hart van de Kempen
Cartierheide

Fietsen door de Kempen

Een uitstekende manier om de Kempen grensstreek te beleven is per fiets. Een streek boordevol mooie en afwisselende natuur als de Peelse Heide en de Cartierheide, maar ook prachtige vennen als het Beleven en het Neerven, idyllische beekjes en uitgestrekte landerijen. Fiets door charmante Brabantse dorpjes als Reusel, Hulsel, Hooge en Lage Mierde en stap af bij gezellige terrasjes en restaurants voor de heerlijkste streekproducten. Wist je dat Reusel en Hulsel tot twee van de acht zaligheden behoren? Alle acht dorpen eindigen, al dan niet in dialect, op -sel en verwijzen mogelijk naar het vroegere armoedige karakter van deze dorpen. Uiteraard fiets je een aantal keren op of over de grens met België. Kortom, er valt heel wat te beleven tijdens deze fietsroute.

Fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren

Kun je geen genoeg krijgen van deze Kempische regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Fietsen door de Utrecht die langs D’n Flaestoren voert of, meer noordwaarts, de fietsroute Fietsen door de Hilver. Die brengt je niet alleen naar D’n Flaestoren, maar gaat ook langs uitkijktoren De Reuselhoeve in Moergestel.

Zien en doen bij Door het hart van de Kempen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.