Fietsen door de Utrecht

Download route
Waar ben ik?
56 km

Arnoldspark

Ontwerper van dit bijzondere park op landgoed De Utrecht is tuinarchitect P.H. Wattez. In het vierkante park, aangelegd in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog, vind je een ovale vijver van waaruit drie diagonale lanen hun eigen weg vinden. Bijzonder detail: in het arboretum, een bomenverzameling in een groot park, ontdek je een heuse laan van sequoia’s of mammoetbomen. Prachtig, wat een oerbomen!

Landgoed De Utrecht

Vandaag de dag is landgoed De Utrecht (2500 hectare) een groot en gevarieerd gebied van bossen, vennen en heide, maar vroeger rond 1850 bestond het gebied enkel uit uitgestrekte heidevelden. Vanaf 1898 begon eigenaar en levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht (vandaar de naam) met het ontginnen van deze heidevelden en kwam er bos en landbouwgrond voor in de plaats. Na ruim 20 jaar ontginnen, kreeg het bedrijf ook oog voor de natuurwaarden in dit gebied, waardoor een deel van De Utrecht onontgonnen bleef. Ontdek naaldbossen, de vennen De Flaes en Het Goor met hun heidegebieden, het beekdal van de Reusel en de landschapsparken bij hotel-restaurant Rustoord en het Arnoldspark. Ook zijn er tal van monumenten met een rijke historie, waaronder de bijzondere 32 meter hoge brandtoren met houtvesterswoning en het Rusthuis, in vroegere tijden een vakantieoord voor het personeel van De Utrecht, maar tegenwoordig een hotel-restaurant; Rustoord. Beleef dit prachtige gebied waarover nog zoveel meer te vertellen is.

Privé: Herberg ‘In d’n Bockenreyder’

Herberg ‘In d’n Bockenreyder ligt diep in landgoed De Utrecht dicht bij de uitkijktoren D’n Flaestoren. In dit authentieke kroegje met enorm terras, prachtig gelegen midden in de bossen, ligt nog van oudsher zand op de vloer en heten ze je in typisch Kempisch dialect van harte welkom. Dat al is een belevenis op zich.

Weet je waar de naam ‘In den Bockenreyder’ trouwens vandaan komt? Die vindt zijn oorsprong in een legende van deze streek. Volgens de overlevering waren Bokkenrijders personen of geesten die op bokken ‘s nachts door de lucht reden en die vooral op het platteland bij boerderijen en pastorieën een spoor van plundering en berovingen achterlieten. Omdat Bokkenrijders in een grote regio toesloegen en zich snel verplaatsten, dacht men destijds dat de duivel hen hielp. Later kregen de bokkenrijders bij sommigen een Robin-Hood achtige status. Wat er ook van waar is, spannend is het in ieder geval wel.

Neterselse Heide

Ten oosten van de uitkijktoren en landgoed De Utrecht ligt de Neterselse Heide, een natuurgebied van 229 hectare groot waar je droge, maar vooral ook natte heide aantreft. Ontdek allerlei plantensoorten, zoals moeraswolfsklauw, zonnedauw en klokjesgentiaan. Het is er heerlijk struinen, maar laat je niet verrassen door de natte delen en trek je wandelschoenen aan. Leuk detail: delen van dit natuurgebied worden begraasd.

De Flaes

De uitzichttoren is vernoemd naar een mooi, groot ven die bij de toren te vinden is, De Flaes. Een begrip in de regio. In de winter, wanneer het lange tijd flink gevroren heeft en het ijs goed dik is, is De Flaes een populair ven onder fervente schaatsers.

Oirschotse Heide

De Oirschotse Heide is een groot heide- en stuifzandgebied, deels begroeid met dennenbomen. Het wordt gebruikt als militair oefenterrein. Wandelen is, op eigen risico, alleen toegestaan op de wegen en paden.  

De Acht Zaligheden

Het dorp Netersel behoort tot een van de acht zaligheden. Het is de spottende benaming voor de van oudsher armoedige dorpen uit de Kempenregio en die op -sel eindigen. Naast Netersel gaat het om de dorpen Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Reusel en Wintelré (in dialect: Wintersel).

Parkeerplaats D’n Flaestoren

Er is volop parkeergelegenheid aan bij herberg In den Bockenreyder. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de bosrijke omgeving van landgoed De Utrecht waar uitkijktoren D’n Flaestoren staat, is het heerlijk fietsen. De fietsroute Fietsen door de Utrecht is een ideale manier om niet alleen dit landgoed, maar ook de Brabantse Kempen te ontdekken. Je fietst zelfs een stuk de Belgische grens over!

ParkerenEr is volop parkeergelegenheid bij Herberg In den Bockenreyder. Navigeer hiervoor naar Dunsedijk 3 in Esbeek
StartpuntKnooppunt 98, aan de Dunsedijk, bij Herberg In den Bockenreyder
Afstand56 km
Knooppunten98 – 69 – 28 – 27 – 26 – 25 – 81 – 83 – 24 – 49 – 30 – 51 – 32 – 50 – 33 – 72 – 29 – 93 – 94 – 96 – 95 – 45 – 47 – 32 – 99 – 98
Fietsen door de Utrecht
Landgoed de Utrecht

Fietsen door de Brabantse Kempen

De fietsroute Fietsen door de Utrecht voert je dwars door het enorme landgoed de Utrecht, gelegen in het Brabantse Esbeek. Landgoed De Utrecht is een prachtig afwisselend natuurgebied met dichte bossen, open heide en idyllische vennen. Ontdek het ven de Flaes vlak bij uitkijktoren D’n Flaestoren en het verderop gelegen Arnoldspark. In dit park vind je onder andere een laan met enorm mammoetbomen; sequoia’s.

Onderweg kom je langs een aantal typisch Kempische dorpen, waaronder Netersel. Dit dorp behoort tot een van de Acht Zaligheden, de benaming van de oudsher armoedige dorpen uit deze regio en die op -sel eindigen. Armoedig zijn ze allang niet meer, bourgondisch daarentegen wel. In elk dorp ontdek je namelijk wel een gezellig terras, café of restaurant waar je lekker kunt genieten van een streekhapje of drankje. Ook in de prachtige natuur vind je her en der de leukste horecagelegenheden. De fietstocht voert daarnaast deels door de Oirschotse Heide. En aangezien de Kempen een grensoverschrijdende regio is, ga je uiteraard ook even de grens over. Kortom, een afwisselende en internationale fietsroute!

Andere fietsroutes in de omgeving van D’n Flaestoren

Kun je geen genoeg krijgen van deze Kempische regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Door het hart van de Kempen die langs uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren voert of, meer noordwaarts, de fietsroute Fietsen door de Hilver. Die brengt je niet alleen naar D’n Flaestoren, maar gaat ook langs uitkijktoren De Reuselhoeve in Moergestel.

Zien en doen bij Fietsen door de Utrecht

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.