Rondje Kempentoren – fietsroute Midden-Brabant

Download route
Waar ben ik?
69 km

Spoorpark

Het Spoorpark, wat logischerwijs naast het spoor ligt, is geen traditioneel stadspark, maar een hip park waar van alles te zien, te doen en te beleven valt en dat, heel bijzonder, door burgerinitiatief is ontstaan. Op dit voormalige industrieterrein ontdek je naast de hoogste uitkijktoren van Brabant nog veel meer. Bij binnenkomst word je verwelkomd door het kunstwerk De Rits van kunstenaar Marieke Vromans dat verwijst naar het ‘Bels Lijntje’ en Tilburg Textielstad. En net als een eeuw geleden stroomt er weer water in het park. Dit water, een meanderend beekje, verbindt de verschillende gedeeltes van het park aan elkaar. Wat nog leuker is: je mag er gewoon in! Aan de westkant van het park is de sportieve zone met onder meer gave beachsportvelden, fitness mogelijkheden, een skatepark en een pumptrackbaan. Voor de inwendige mens is ook gezorgd: midden in het park vind je namelijk het T-Huis. En wil je overnachten? Dat kan op een te gekke stadscamping, gewoon in het Spoorpark.

Lochal

Op een kwartiertje lopen van het Spoorpark vind je het iconische LocHal, oftewel de (oude) locomotiefhal. In deze hoge loods werden vroeger locomotieven gerepareerd. Een aantal jaren geleden is deze oude werkplaats omgetoverd tot een kunst- en cultuurcentrum, waar maken & experimenteren, zien & doen centraal staan. Ontdek de nieuwste technologie in het DigiLab, verken de toekomst in het FutureLab of loop het GameLab binnen voor de vetste games en retro spellen. Ook zijn er tal van exposities te zien en kun je kiezen uit allerlei activiteiten. Volop inspiratie bij de Lochal!

Tilburg

Ooit was Tilburg een echte textielstad. Dat begon in 1500. In die tijd was er rondom Tilburg een overschot aan schapen. Als gevolg daarvan gingen ze zich daarom met textiel bezighouden. Vandaag de dag is Tilburg een veelzijdige en experimentele stad. Waar je niet alleen heerlijk kunt shoppen in de knusse binnenstad om vervolgens neer te strijken op een van de vele terrassen of restaurants, maar waar je ook te gekke stadsparken hebt, waaronder het hippe Spoorpark, meerdere creatieve en kunstzinnige musea kunt bezoeken zoals het Textielmuseum en De Pont en van alles kunt beleven in de Lochal en de Ontdekhal. Tip: bezoek dan ook gelijk de Kempentoren, de 35 meter hoge uitkijktoren in het Spoorpark.

Moerenburg-Koningshoeven

Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven verbindt de stad Tilburg met het omliggende Brabantse landschap, Het Groene Woud. De uitkijktoren De Nieuwe Herdgang staat midden in het park en verbindt hierdoor het noordelijk gelegen Moerenburg met het zuidelijkere Koningshoeven. Moerenburg is heel bekend onder de Tilburgers: ommetjes maken, joggen, wandelen of skeeleren. Het wordt hier volop gedaan. Het weidse Koningshoeven heeft een aantal unieke rustpunten, waaronder Abdij van Koningshoeven waar als enige in Nederland authentiek La Trappe Trappist wordt gebrouwen.

Bezoekerscentrum Oisterwijk

Stap vooral binnen bij het Bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten, midden in de Oisterwijkse bossen. Er valt van alles te zien en te ontdekken. Direct achter het bezoekerscentrum ligt de Speelnatuur waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen; hutten bouwen, het boomstammenpaadje, met de waterpomp. Het kan er allemaal, terwijl de (groot)ouders op het terras van een hapje of drankje genieten. In het bezoekerscentrum staan vrijwilligers van Natuurmonumenten voor je klaar voor meer informatie over de bosrijke omgeving, een excursie of andere activiteiten die vanuit het bezoekerscentrum worden georganiseerd.

Oisterwijkse Bossen en Vennen

De Oisterwijkse Bossen en Vennen is een sprookjesachtig bosgebied afgewisseld met idyllische vennetjes en heidevelden. Wist je dat dit natuurgebied wel 80 vennen telt? Elk seizoen is daardoor een lust voor het oog en oor. Ontdek de vele paden door dit betoverende natuurgebied en spot ijsvogels, herten en reeën. Tip: bezoek Bezoekerscentrum Oisterwijk en ga op excursie met de boswachter of ontdek de natuur met kinderen en doe een spannende speurtocht.  

Kampina

Wat een prachtig, afwisselend natuurgebied. Zoals Brabant ooit was. Ontdek uitgestrekte woeste heide, tientallen vennen ontstaan in de laatste ijstijd, smalle beekjes, loofbossen en graslanden. En dankzij dit afwisselende landschap vind je hier ook allerlei soorten dieren en planten. Ontdek grazende IJslandse paarden en kuddes runderen die de heide openhouden, spot allerlei vogels zoals de grote zilverreiger, de karekiet of de zwarte ooievaar. In vroegere tijden bewerkten boerenfamilies hun akkertjes op Balsvoort. In 2015 is het oude landschap op deze plek weer in ere hersteld.

Monument Gebroeders Schut Hoeve Balsvoort

Vroeger stond hier boerderij Balsvoort waar de broers Schut met hun moeder woonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verborg de familie vluchtelingen op de boerderij en zaten ze in het verzet. Ook werden er korte tijd zeven Duitse gevangenen vastgehouden. Door een fatale fout van het verzet werden ze vrijgelaten in de Oisterwijkse bossen. Duitsers konden zo aangeven waar ze werden vastgehouden. Toen de Duitsers later terugkwamen, vluchtte broer Bernard en werd in zijn vlucht doodgeschoten. Broer Hein werd samen met Gijs Schellen afgevoerd, ondervraagd en gemarteld voor meer informatie. Beiden werden later geëxecuteerd. In de jaren 70 van de vorige eeuw is de boerderij gesloopt. De fundering waar de boerderij vroeger stond, is in 2015 opnieuw opgetrokken. Ook de oude fruitbomen staan er nog.  

De Hilver

Sinds een aantal jaren ligt naast de Reusel tussen de nabijgelegen dorpen Diessen en Moergestel een uniek natuurgebied, De Hilver, een enorm gebied van 700 hectare dat tientallen jaren dienstdeed als landbouwgrond, maar sinds een aantal jaren is ontwikkeld tot een bijzonder natuurgebied. Sindsdien vind je hier allerlei soorten weide-, moeras- en ruigtevogels, ook de zeldzamere exemplaren zoals grutto's, tureluurs, blauwborstjes en roodborsttapuiten tref je hier aan. Een waar paradijs voor de vogelliefhebber!

De Reusel

Vanaf uitkijktoren De Reuselhoeve kun je het meanderend beekje De Reusel goed zien. Het riviertje ontspringt op het hoger gelegen Massief van Brabant in het gelijknamige dorp Reusel en stroomt door het Brabantse landschap richting Moergestel. In vroegere tijden stroomde de Reusel kronkelend door een brede, natuurlijke bedding. Tijdens de ruilverkaveling in de jaren zestig van de vorige eeuw is de beek rechtgetrokken, waardoor het water nauwelijks nog stroomde. Hierdoor ontstond veel wateroverlast of juist enorme verdroging. Gelukkig is sinds een aantal jaren het stroompje in ere hersteld en meandert het weer als nooit tevoren.

Abdij van Koningshoeven

Ontdek de La Trappe bieren, gebrouwen onder toeziend oog van de monniken van Abdij van Koningshoeven. Wereldwijd zijn er slechts zeven Trappistenbieren die de titel Authentic Trappist Product mogen voeren, waaronder deze abdij. Als enige in Nederland! Alleen als het trappistenbier gebrouwen is binnen de muren van een Trappistenabdij, onder toezicht van monniken en een deel van de opbrengsten naar goede doelen gaat, mag het deze titel dragen.

In 1880 vestigden Franse Trappisten, monniken, zich hier op een complex van enkele boerderijen en een oude schaapskooi. Het waren oude bezittingen van Koning Willem II, vandaar dat het complex ‘Koningshoeven’ werd genoemd. De grond was schraal en leverde niet veel op. Daarom besloot de eerste overste, zoon van een brouwer uit München, in 1884 een brouwerij te beginnen. La Trappe staat nu bekend om de ambachtelijke, zwaardere bieren.

Tegenwoordig bestaat het complex uit een prachtig klooster, omkleed met hoge bomen en een fraaie tuin. Naast het brouwen van bieren maakt de abdij ook chocola, brood, kaas, jam en honing, onder meer te koop in de Kloosterwinkel. Een deel van de tuin is te bezoeken. Vanuit de tuin zie je de Brouwerij en een waterfilteringssysteem. Ontdek het Proeflokaal, de Kloosterwinkel en de Mariakapel. Of ervaar het monnikenleven en neem deel aan een rondleiding.

Parkeerplaats Moerenburg

Kom je van ver? Parkeer je auto bij parkeerplaats Moerenburg. Navigeer hiervoor naar Calisthenics Park Moerenburg. Vanaf de parkeerplaats kun je de fietsroute Fietsen vanaf de Nieuwe Herdgang starten. Je ontdekt zelfs vier uitkijktorens langs de route; uitkijktorens De Nieuwe Herdgang, De Kempentoren, De Reuselhoeve en (met een kleine omweg) Tour de Frans.

Download route

Wil je fietsen door de drukte van een grote stad en de rust van de natuur? Dat kan met de fietsroute Fietsen vanaf de Kempentoren. De fietsroute start midden in de stad, bij de Kempentoren. Onderweg ontdek je nog eens drie andere uitkijktorens, midden in de Brabantse natuur.

ParkerenIn de buurt van de route én de Kempentoren kan je het makkelijkste parkeren bij Parkeergarage Knegtel.
StartpuntKnooppunt 64, op de hoek van de Spoorlaan en Noordhoekring
Afstand69 km
Knooppunten64 – 62 – 63 – 66 – 78 – 76 – 31 – 83 – 13 – 18 – 17 – 77 – 86 – 87 – 46 – 21 – 9 – 8 – 7 – 4 – 10 – 5 – 6 – 9 – 41 – 37 – 46 – 81 – 67 – 80 – 65 – 64
De Kampina

Fietsen door Midden-Brabant

De fietsroute Rondje Kempentoren start vlak bij de Kempentoren, midden in textielstad Tilburg. Tegenwoordig is het een veelzijdige en experimentele stad met een knus centrum, leuke terrassen en te gekke stadsparken, zoals het Spoorpark waar de enorme Kempentoren staat. Eenmaal uit de drukte van de stad ontdek je de pracht van het landschap in Midden-Brabant. Al snel kom je langs de tweede uitkijktoren van de route; de Nieuwe Herdgang, gelegen aan de rand van Tilburg. Vanaf de top van deze moderne toren heb je prachtig uitzicht op onder andere de Abdij van Koningshoeven. Daarna vervolg je de route en komen de Oisterwijkse Bossen en Vennen in zicht. Wat een sprookjesachtig bosgebied, afgewisseld met vennetjes en heidevelden. Stap vooral even af. Niet alleen om de natuurpracht te bewonderen, maar ook om een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum Oisterwijk.

Vervolgens ontdek je het natuurgebied de Kampina en ontdek je de volgende uitkijktoren Tour de Frans. De Kampina is een afwisselend natuurgebied zoals Brabant ooit was met uitgestrekte woeste Kampinase Heide, idyllische vennetjes, smalle beekjes, loofbossen en graslanden. Via het prachtige en landelijke Brabantse landschap voert de route daarna naar De Hilver, een jong natuurgebied en ingericht voor weidevogels. Vanaf uitkijktoren De Reuselhoeve kun je tal van vogels ontdekken. Als laatste fiets je via het Brabantse landschap terug naar de oude textielstad waar je uiteraard kunt neerstrijken op een van de vele terrassen die deze stad rijk is. Kortom, het is heerlijk fietsen door Midden-Brabant.

Andere fietsroutes in de omgeving van de Kempentoren

Wil je vaker fietsen door Brabant? Ontdek de andere fietsroutes in de regio, zoals de fietsroute Fietsen door de Hilver die niet alleen langs uitkijktoren De Reuselhoeve in Moergestel gaat, maar ook naar D’n Flaestoren op landgoed de Utrecht. Of kies voor de fietsroute Door het hart van de Kempen. Deze (grensoverschrijdende) route gaat niet alleen langs uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren, maar ook door België .

Zien en doen bij Rondje Kempentoren – fietsroute Midden-Brabant

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.