Uitkijktoren Uitkijktoren Wierickewachter - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Wierickewachter

Terug Driebruggen ยท Zuid-Holland
Beklim deze driehoekige toren aan de Kleine Wiericke en ontdek hoe niet alleen eeuwen geleden dit gebied werd beschermd door de vijand, maar ook anno nu.
2018
8 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2018
8 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze driehoekige toren aan de Kleine Wiericke en ontdek hoe niet alleen eeuwen geleden dit gebied werd beschermd door de vijand, maar ook anno nu.

Vanaf de uitkijktoren kijk je weids uit op typisch Hollandse landschappen.

Foto's van de Uitkijktoren Wierickewachter

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Vanaf de uitkijktoren kijk je weids uit op typisch Hollandse landschappen.

Wierickepad 3465 ยท Driebruggen

Bewonder het ontwerp

Naast het kanaal De Enkele Wiericke staat sinds 2018 deze acht meter hoge uitkijktoren, de Wierickewachter. Wat direct opvalt, is het driehoekige ontwerp. Zowel de stalen constructie als het uitzichtplatform heeft de vorm van een driehoek, net als de drie populieren die naast de toren staan. Hierdoor past het goed bij elkaar. Bijzonder detail: studenten hebben onder leiding van aannemersbedrijf Peek, die de toren ook heef ontworpen, gebouwd.

Via de smalle wenteltrap kom je uit op het open uitkijkplatform met een houten omheining. Vanaf de top kijk je uit op typisch Hollandse vergezichten; groene weilanden, idyllische slootjes, de Reeuwijkse Plassen en prachtige bomen. En ontdek omliggende plaatsen als Gouda, Driebruggen en Bodegraven. Wat een genot in het Groene Hart!

Uitkijktoren Wierickewachter

Check de leukste feitjes

Bijzondere bomen

Wat ook direct opvalt, zijn de drie bijzondere bomen naast de toren. Oorspronkelijk was het idee om de toren als een boomhut in deze populieren te bouwen, maar die bleken te zwak daarvoor. Omdat de hoge populieren bij veel wind een gevaar vormden, zijn ze ontdaan van hun takken en bladeren. De beeldbepalende stammen bleven en werden door sculptuurzager Dave Harmsworth omgevormd tot kunstwerk. Vier houten aalscholvers boven op de stammen drogen hun vleugels in de wind.

What’s in a name?

De Wierickewachter een toepasselijke naam voor deze uitkijkpost, zo naast het kanaal de Enkele Wiericke. Wist je dat de naam is voortgekomen uit een wedstrijd die de dorpsraad Driebruggen speciaal hiervoor in het leven had geroepen. Uit meer dan 120 inzendingen hadden twee mensen de winnende titel bedacht: Gretha Kuipers en Renรฉe Tap.

Cadeau

Aan en om de Enkele Wiericke is jarenlang hard gewerkt, zoals het versterken van de dijk en het uitbaggeren van het kanaal. Als blijk van waardering heeft het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden deze uitzichttoren aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk geschonken. Kijk, dat zijn de cadeaus!

Fluisterboot

Wist je dat de uitzichttoren ook een halteplaats is voor de fluisterboottochten die vanuit het nabijgelegen fort Wierickerschans worden georganiseerd?

Over de geschiedenis van uitkijktoren Wierickewachter

Vanaf de uitkijktoren kijk je uit op een gebied met een strijdbare geschiedenis. Een paar eeuwen geleden werd het gebied tussen de kanalen de Enkele en Dubbele Wiericke namelijk ingericht om Holland te beschermen tegen de vijand, destijds het Franse leger, en maakte het deel uit van de Hollandse Waterlinie. Maar ook in de 21ste eeuw heeft het gebied een vijand gekend, het water. Na de dijkverzakking en overstromingen in Wilnis in 2003 is na onderzoek in 2010 gestart met jarenlange werkzaamheden om de dijken en de kade van de Enkele Wiericke te verbeteren met als sluitstuk van dit verbeteringsproject, uitkijktoren Wierickewachter. Meer weten? Bekijk dit artikel.  

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog verschillende andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je aan de noordzijde van de Reeuwijkse Plassen uitkijktoren Reeuwijkse Hout en uitkijktoren de Beverbrug nabij Krimpen aan de Lek. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

De uitzichttoren ligt aan fietspad Wierickepad en is alleen te voet of met de fiets te bereiken. De dichtstbijzijnde parkeerplaats vind je naast cafรฉ Custwijc. Navigeer hiervoor naar Laageind 1 in Driebruggen. Via het Wierickepad wandel je in 10 minuten naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Wierickewachter

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.