Uitkijktoren Wierickewachter - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Wierickewachter

Terug Driebruggen · Zuid-Holland
Beklim deze driehoekige toren aan de Kleine Wiericke en ontdek hoe niet alleen eeuwen geleden dit gebied werd beschermd door de vijand, maar ook anno nu.
2018
8 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2018
8 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze driehoekige toren aan de Kleine Wiericke en ontdek hoe niet alleen eeuwen geleden dit gebied werd beschermd door de vijand, maar ook anno nu.

Vanaf de uitkijktoren kijk je weids uit op typisch Hollandse landschappen.

Foto's van de Uitkijktoren Wierickewachter

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Vanaf de uitkijktoren kijk je weids uit op typisch Hollandse landschappen.

Wierickepad 3465 · Driebruggen

Bewonder het ontwerp

Naast het kanaal De Enkele Wiericke staat sinds 2018 deze acht meter hoge uitkijktoren, de Wierickewachter. Wat direct opvalt, is het driehoekige ontwerp. Zowel de stalen constructie als het uitzichtplatform heeft de vorm van een driehoek, net als de drie populieren die naast de toren staan. Hierdoor past het goed bij elkaar. Bijzonder detail: studenten hebben onder leiding van aannemersbedrijf Peek, die de toren ook heeft ontworpen, gebouwd.

Via de smalle wenteltrap kom je uit op het open uitkijkplatform met een houten omheining. Vanaf de top kijk je uit op typisch Hollandse vergezichten; groene weilanden, idyllische slootjes, de Reeuwijkse Plassen en prachtige bomen. En ontdek omliggende plaatsen als Gouda, Driebruggen en Bodegraven. Wat een genot in het Groene Hart!

Uitkijktoren Wierickewachter

Check de leukste feitjes

Bijzondere bomen

Wat ook direct opvalt, zijn de drie bijzondere bomen naast de toren. Oorspronkelijk was het idee om de toren als een boomhut in deze populieren te bouwen, maar die bleken te zwak daarvoor. Omdat de hoge populieren bij veel wind een gevaar vormden, zijn ze ontdaan van hun takken en bladeren. De beeldbepalende stammen bleven en werden door sculptuurzager Dave Harmsworth omgevormd tot kunstwerk. Vier houten aalscholvers boven op de stammen drogen hun vleugels in de wind.

What’s in a name?

De Wierickewachter een toepasselijke naam voor deze uitkijkpost, zo naast het kanaal de Enkele Wiericke. Wist je dat de naam is voortgekomen uit een wedstrijd die de dorpsraad Driebruggen speciaal hiervoor in het leven had geroepen. Uit meer dan 120 inzendingen hadden twee mensen de winnende titel bedacht: Gretha Kuipers en Renée Tap.

Cadeau

Aan en om de Enkele Wiericke is jarenlang hard gewerkt, zoals het versterken van de dijk en het uitbaggeren van het kanaal. Als blijk van waardering heeft het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden deze uitzichttoren aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk geschonken. Kijk, dat zijn de cadeaus!

Fluisterboot

Wist je dat de uitzichttoren ook een halteplaats is voor de fluisterboottochten die vanuit het nabijgelegen fort Wierickerschans worden georganiseerd?

Over de geschiedenis van uitkijktoren Wierickewachter

Vanaf de uitkijktoren kijk je uit op een gebied met een strijdbare geschiedenis. Een paar eeuwen geleden werd het gebied tussen de kanalen de Enkele en Dubbele Wiericke namelijk ingericht om Holland te beschermen tegen de vijand, destijds het Franse leger, en maakte het deel uit van de Hollandse Waterlinie. Maar ook in de 21ste eeuw heeft het gebied een vijand gekend, het water. Na de dijkverzakking en overstromingen in Wilnis in 2003 is na onderzoek in 2010 gestart met jarenlange werkzaamheden om de dijken en de kade van de Enkele Wiericke te verbeteren met als sluitstuk van dit verbeteringsproject, uitkijktoren Wierickewachter. Meer weten? Bekijk dit artikel.  

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog verschillende andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je aan de noordzijde van de Reeuwijkse Plassen uitkijktoren Reeuwijkse Hout en uitkijktoren de Beverbrug nabij Krimpen aan de Lek. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Tips voor je dagje (of nachtje) uit

Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onze favoriete buitensportwinkel.
Reisboekenwinkel de Zwerver heeft een groot aanbod aan wandelgidsen en routekaarten. Wij halen er veel inspiratie vandaan.
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist.
Voor een overnachting is er vaak wel een Natuurhuisje in de buurt. Booking heeft heel wat hotels in een groene omgeving.

Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.

De Enkele Wiericke

De Enkele Wiericke is een bijna acht kilometer lang kanaal in Zuid-Holland, gegraven in 1364 als waterkering en afwatering tussen de Hollandse IJssel en de Oude Rijn. Het speelde een cruciale rol in de waterhuishouding en verdediging, bijvoorbeeld tijdens de Hollandse Waterlinie. Bijzonder is dat het kanaal grotendeels zijn middeleeuwse loop heeft behouden.

Meer weten

Oukoopse Molen

De Oukoopse Molen in Reeuwijk, vermoedelijk gebouwd in 1688, is een wipmolen die de polders Oukoop en Negenviertel bemaalt. In 1969 werd de molen stilgezet wegens het ontbreken van een molenaar; een dieselgemaal nam de taak over. Na restauraties is de molen nu eigendom van de Rijnlandse Molenstichting en wordt hij door vrijwillige molenaars bediend.

Meer weten

Driebruggen

Midden in de polders van het Groene Hart ligt Driebruggen. Het dankt zijn naam aan de drie bruggen die vroeger het dorp verbonden met omliggende polders. De dorpskern is ontstaan rondom de brug over de Dubbele Wiericke. In het dorp ontdek je enkele historische gebouwen, zoals de voormalige dokterswoning en het oude gemeentehuis aan de Kerkweg en een 17de eeuwse boerderij. Verder wordt het omringd door polders, een typisch Hollands landschap met sloten, molens en weidse vergezichten en waar het heerlijk wandelen en fietsen is.

Meer weten

Reeuwijkse Plassen

De Reeuwijkse Plassen, ontstaan door turfwinning in de 18de eeuw, vormen een schitterend mozaïek van water en natuur. Het bestaat uit wel dertien plassen die van elkaar zijn gescheiden door smalle weggetjes. Op en aan het water is van alles te beleven. Zomers spot je elegante zwarte sterns en rietzangers, terwijl 's winters smienten en grote zilverreigers neerstrijken. Op het water is (zomers) ook van alles te doen: varen, suppen en zwemmen. Of geniet gewoon van de rust langs de oever. Voor wandelaars en fietsers zijn er routes met adembenemende uitzichten over het waterrijke landschap. Dit bijzondere natuurgebied, sommige delen zijn beschermde Natura2000-gebieden, is een paradijs voor zowel natuur- als waterliefhebbers.

Meer weten

Polder Oukoop

Polder Oukoop kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 11de eeuw. In deze periode werd het gebied ontgonnen voor akkerbouw. Een opvallend kenmerk van deze polder zijn de veenputten, ontstaan door turfwinning. Hier kun je veel vogels spotten, zoals aalscholvers en diverse eendensoorten. Vandaag de dag is het heerlijk wandelen en fietsen in polder Oukoop waar je geniet van de rust en de rijke biodiversiteit. Ontdek allerlei vogelsoorten en veenweideplanten.

Meer weten

Vogelkijkscherm Lecksdijk

In de polders staan verschillende vogelkijkpunten, waaronder het vogelkijkscherm Lecksdijk. Vanachter dit scherm heb je een prachtig uitzicht op de vogels die op de Surfplas verblijven. Door het vele riet is het wel lastig te bereiken, maar eenmaal daar kun je prachtige vogels spotten, zoals de kleine zwaan, smient, krakeend en slobeend.

Meer weten

Vogelkijkscherm Bosmankade

Dit vogelkijkpunt is voor iedereen, want ook vogelliefhebbers in een rolstoel kunnen bij dit vogelkijkscherm komen. Het staat op een bijzondere plek: bij een oude fundering van een gemaal. Vogels die hier vooral worden gespot zijn diverse eenden- en meeuwensoorten.

Meer weten

Hoeve Stein

Deze biologische natuurboerderij is een prachtige plek om een boerderij te zien, te ruiken en te beleven. Je kunt een deel van de boerderij namelijk gewoon bezoeken. Via het wandelpad naast de boerderij kom je via een hoge loopbrug direct in de stal uit. Ontdek de melkcarrousel in de loopstal. De toegang is gratis.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Wierickewachter

Bij uitkijktoren Wierickewachter is geen parkeergelegenheid, maar op een kleine kilometer wel. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

De uitzichttoren ligt aan fietspad Wierickepad en is alleen te voet of met de fiets te bereiken. De dichtstbijzijnde parkeerplaats vind je naast café Custwijc. Navigeer hiervoor naar Laageind 1 in Driebruggen. Via het Wierickepad wandel je in 10 minuten naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Wierickewachter

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

5x heerlijke winterwandelingen voor het hele gezin

18 dec 2024

Een winterse wandeling met het hele gezin is altijd een goed idee. En het is nog gezond ook! Ontdek 5x heerlijke winterwandelingen in de Nederlandse natuur.

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.