Fietsen rond het Drielandenpunt

Download route
Waar ben ik?
52 km

Koning Boudewijntoren

Aan Belgische zijde, vlak bij het Drielandenpunt, staat nog een uitkijktoren; de Boudewijntoren, vernoemd naar de voormalig Belgische koning Boudewijn. Deze enorme toren prijkt met zijn 50 meter hoog boven de toppen van de bomen uit. In het midden van de toren zit een glazen lift die je binnen enkele seconden naar de top van de toren brengt. De top is ook te bereiken via de open trap die om de toren heen is gebouwd. Eenmaal op de toren heb je op een uitkijkplatform een fenomenaal uitzicht over de drie landen.

Vaalserberg

Weet je dat het hoogste punt van Nederland hier op de Vaalserberg ligt? De Vaalserberg bereikt een hoogte van 322,7 meter boven NAP, een flinke berg voor Nederlandse begrippen dus. Qua natuur heeft de berg wat weg van het nabijgelegen Vijlenerbos; een bos met hoge naaldbomen en grote adelaarsvarens op zachte bosgrond. De Vaalserberg maakt deel uit van een heuvelrug die zich vanaf de Vaalserberg uitstrekt tot het aangrenzende ‘Aachener Wald’. Ontdek er tal van toeristische attracties, waaronder het Drielandenpunt, het grootste labyrint van Nederland en nog een tweede uitkijktoren.

Het hoogste punt van Nederland

Op een steenworp afstand van het Drielandenpuntmonument ligt met 322,5 meter boven NAP het hoogste punt van de Vaalserberg en dus van Nederland. Hier voel je je misschien niet ‘on top of the world’, maar je bent in ieder geval wel ‘on top of Nederland’. Naast het hoogste punt is hier ook het symbolische Drielandenpunt te vinden, geopend in 1928. Veel toeristen zien dit punt met de drie grenspalen als het echte Drielandenpunt, maar dat klopt dus niet. En het feit dat twee van de drie grenspalen ooit op het ‘echte’ Drielandenpunt hebben gestaan, maakt de verwarring waarschijnlijk alleen maar groter. 

Vijlenerbos

Wat verder van de Vaalserberg vind je niet alleen een van de mooiste bossen van Zuid-Limburg, maar ook het langste bos van Nederland; het Vijlenerbos. Dit acht kilometer lange bos herbergt naald- en loofbomen, verschillende, idyllische beekjes en prachtige uitzichten op de hogere gedeeltes. Met hoogteverschillen van wel 100 meter kan fietsen en wandelen in dit bos een flinke uitdaging zijn, maar je vindt er ook voldoende vlakke stukken.  

Grafheuvel Vaalserberg

De grafheuvel op de Vaalserberg, een rijksmonument, is een solitaire heuvel die dateert uit de periode van het neolithicum en/of de bronstijd.

Lourdesgrot

Aan de westelijke zijde van de Vaalserberg, verscholen in het groen en weg van de drukte van het Drielandenpunt, is een bijzonder pareltje te vinden waar weinig toeristen weet van hebben. Vertel het dus vooral niet verder ?. Gelegen aan een bosrand vind je op 289 meter boven NAP een Lourdesgrot. Het is daarmee het hoogst gelegen heiligdom in Nederland. De grot werd in 1934 gebouwd en kerkelijk ingezegend. In 1990 kreeg de grot een grote uitbreiding met kruiswegpark en Calvariegroep.

Monument Drielandenpunt

Met één been in Nederland, het andere been in Duitsland en je hand in België. Bij het drielandenpunt op de Vaalserberg is dat mogelijk! Hier komen de grenzen van de gemeenten Vaals (Nederland), Kelmis (België) en Aken (Duitsland) samen. Het monument is niet bijzonder groot, maar duidelijk herkenbaar door de drie nationale vlaggen en, in het midden, een oude grenspaal uit 1926 met daarop de afkortingen van de drie landen.

Wilhelminatoren

Op de Vaalserberg staat nog een tweede uitkijktoren die je zeker bezocht moet hebben, de Wilhelminatoren. Deze moderne 35 meter hoge uitkijktoren is een bijzonder landmark bekleed met natuursteen. Beklim de toren via de 181 treden tellende trap of neem de lift. Bovenop staat voor de echte durfallen een verrassing te wachten: een glazen Skywalk, een volledig transparant doosje dat uit de toren steekt. Een onvergetelijke ervaring!

Gulpen

Midden in het Limburgse heuvelland ligt het toeristische Gulpen. Ontdek het gezellige centrum vol knusse winkels en de vele terrassen. Bezoek de Gulpener Bierbrouwerij en het Proeflokaal. Het idyllische Gulp stroomt dwars door het dorp. Een prachtig gezicht!

Kasteel van Beusdael

Net over de Nederlandse grens ontdek je kasteel van Beusdael in het Belgische gehucht Beusdael. Volgens de overlevering zou een houten donjon van het kasteel stammen uit de tijd van Karel de Grote. Eeuwen later werd er op deze plaats een stenen donjon geplaatst. Het idyllische kasteel, omgeven door een gracht, is helaas niet te bezoeken.

Commanderij van Sint-Pieters-Voeren

Dit prachtige kasteel staat in de Belgische gemeente Voeren. Het is een voormalige commanderij, de verblijfplaats van de lokale commandeur van een geestelijke ridderorde, in dit geval de Duitse Orde.

Parkeerplaats Koning Boudewijntoren

Nabij de uitkijktoren is er parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Fietsen door het zuidelijkste puntje van Nederland en Waals en Vlaams België is prachtig. Wat een groen en heuvelachtig landschap! De fietsroute Fietsen rond het Drielandenpunt voert je langs de mooiste plekken in dit idyllische gebied.

ParkerenNaast de Koning Boudewijntoren is een grote parkeerplaats met betaald parkeren. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Drielandenpunt (aan Belgische zijde).
StartpuntDe parkeerplaats ligt aan knooppunt 91. Fiets van dit knooppunt in noordelijke richting naar 93.
Afstand52 km
Knooppunten91 – 93 – 90 – 86 – 85 – 84 – 429 – 424 – 425 – 426 – 427 – 92 – 1 – 60 – 3 – 91
Grafheuvel Vaalserberg

Fietsen rond het Drielandenpunt

Je start de fietsroute bij de Koning Boudewijntoren, boven op de Vaalserberg, maar nog net in België. Tip: beklim als eerste deze toren, want vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht over de drie landen: Nederland, België en Duitsland. Vervolgens fiets je verder door het Belgische landschap. Onderweg doe je enkele plaatsen aan, zoals Gemmenich en Klein-Kuttingen. Ontdek daarna het kasteel Beusdael. Wat een idyllisch kasteel, maar is helaas niet te bezoeken. De fietsroute voert verder door het Belgische land waar je nog een prachtig kasteel ontdekt, Commanderij van Sint-Pieters-Voeren.

Daarna vervolg je de fietstocht door België en steek je weer de grens over. Wat is het Zuid-Limburgse landschap toch prachtig! Midden in het Limburgse heuvelland ligt het toeristische Gulpen. Ontdek niet alleen het toeristische centrum vol knusse winkels en gezellige terrasjes, maar bezoek als je tijd hebt ook de Gulpener Bierbrouwerij. Ten slotte fiets je via Mechelen weer terug naar het startpunt op de Vaalserberg. Heb je nog puf, dan valt op het hoogste punt van Nederland ook nog van alles te ontdekken, zoals een klim op de Wilhelminatoren Vaals, het Drielandenpunt en de Lourdesgrot. Kortom, er valt van alles te ontdekken op deze fietsroute.  

Andere fietsroutes in de omgeving van Koning Boudewijntoren

Kun je geen genoeg krijgen van deze grensregio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals Fietsroute Fietsen door Vaals. Tijdens deze fietsroute kom je ook langs de Wilhelminatoren. Of fiets, verder noordwaarts, de fietsroute Beekdaelen en bezoek onder andere uitkijktoren De Reusch.

Zien en doen bij Fietsen rond het Drielandenpunt

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.