Wandelroute Luntersche Buurtbosch

Download route
Waar ben ik?
5 km

Het Lunterse Buurtbosch

Het Lunterse Buurtbosch, ontworpen door notaris Van den Ham, is een mooi bosgebied van ongeveer 135 hectare waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Na het overlijden van Van den Ham ging het bos over naar een stichting, die tot op de dag van vandaag het bos beheert. In het bos staan een aantal rijksmonumenten die verwijzen naar zijn rijke historie. Voor uitkijktoren De Koepel staat De Pomp, een waterpomp ontworpen door architect Dinger ter nagedachtenis aan Jabob Groeneveld, de man die toezicht hield bij de bouw van De Koepel in 1913. Ontdek met behulp van de bewegwijzering het lanenpatroon die de vorm heeft van een rankende tak met bladeren. Ga op zoek naar twee gedenkmonumenten: De Notarisbank ter herinnering aan notaris Dinger en De Van den Ham gedenkbank. Deze tweede bank staat rondom een Amerikaanse eik en is gepland tijdens de aanleg van het bos.

Uitkijktoren De Hessenhut

Sla twee vliegen, of eigenlijk uitkijktorens, in één klap en ontdek ook deze moderne uitkijktoren op de Goudsberg. Vanaf dit prachtige landmark, ontworpen door kunstenaar Rob Sweere, heb je een mooi uitzicht over de Lunterse Eng. Op dit uitzichtpunt heeft heel lang een hessenhut gestaan; een soort pleisterplaats langs de Hessenweg waar hessenwagens overheen reden. Het ronde ontwerp van de uitkijktoren vloeit daaruit voort; het stelt de houten wielen van een hessenwagen voor.

Notarisbank

Een monument ter nagedachtenis aan notaris Dinger.

Het middelpunt van Nederland

Gemarkeerd met grote cortenstalen ringen rondom drie zwerfkeien uit de IJstijd sta je precies op het middelpunt van Nederland. Althans, volgens de heer Veth. Ir Wigman uit Lunteren, die het geografische hart van Nederland in 1965 had laten uitrekenen. Vanaf dit punt zou, voor de drooglegging van de IJsselmeerpolders, in alle windrichtingen evenveel land te vinden zijn. Veel later, in 2015, bevestigde de heer W. Bruijnes uit Ede met zijn berekening dat het centrum van Nederland echt hier zou zijn. Hij nam de afstanden tussen de vier uithoeken van Nederland en trok een lijn van Noordoost naar Zuidwest en van Noordwest naar Zuidoost. Vervolgens werden twee loodlijnen getrokken en zie daar, op het kruispunt van die twee loodlijnen, ligt Lunteren. Hoe het ook zij, het ‘middelpunt van Nederland’ is een mooie plek waar je prachtig weg kunt kijken op de Gelderse Vallei. Het Middelpunt ligt namelijk op een van de toppen van de Goudsberg.

Goudsberg

Deze ‘berg’ kent hoge pieken en diepe dalen, letterlijk welteverstaan. De Goudsberg, ontstaan tijdens de IJstijd toen enorme hoeveelheden zand en stenen zijn aangevoerd door gletsjers, werd eeuwenlang gebruikt voor het afgraven van zand en grind. Vooral na de oorlog werd uit de grote Zandgroeve veel zand afgegraven voor de bouw van wegen en huizen. De van oorsprong ‘Hooge Berg’ is vanwege die afgravingen vandaag de dag een diep dal met een vlakke bodem. De grote Zandgroeve is al heel lang niet meer als zodanig in gebruik. Wel wordt hier jaarlijks ‘Het Lunters Daagje Peersturen’ georganiseerd, een spectaculair wedstrijdparcours voor paarden met aangespannen wagens. Tip: wil je het hoogteverschil echt ervaren? Beklim dan de cortenstalen trap vanuit het diepste punt van de grote Zandgroeve naar het veel hoger gelegen Middelpunt van Nederland, gelegen op de Goudsberg. In bijna 100 meter bewandel je een hoogteverschil van 15 meter.

Nationaal Tehuis – Muur van Mussert

De Goudsberg kent ook een donkere kant en dankt zijn landelijke bekendheid vooral aan de Hagespraken van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) die hier tussen 1936 en 1940 gehouden werden. Het terrein rondom de gemetselde muur was ingericht als een soort openluchttheater voor massabijeenkomsten, geïnspireerd op de Rijksdagen van de NSDAP van Adolf Hitler. Na de bezetting in 1940 werden dergelijke massabijeenkomsten verboden. Het Nationaal Tehuis was een complex van gebouwen en terreinen. Van dit NSB-complex is alleen het als Muur van Mussert bekendstaande bouwwerk met de daarvoor liggende openluchtvergaderplaats bewaard gebleven. In 2018 werd de muur aangewezen als rijksmonument.

Parkeerplaats Boslaan

In de directe omgeving van uitkijktoren De Koepel is geen parkeerplaats. Parkeren is mogelijk aan de Boslaan in Lunteren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Wandel door het prachtige Luntersche Buurtbosch waarvan de Lunterse inwoners sinds begin van de vorige eeuw eigenaar van zijn. Hoe bijzonder! De 5 kilometer lange wandelroute door het Luntersche Buurtbosch leent zich uitstekend om het deel van het bos te ontdekken.

Parkeren en startpuntIn de directe omgeving is geen parkeerplaats. Parkeren is mogelijk aan de Boslaan in Lunteren. Navigeer hiervoor naar Boslaan 87 in Lunteren. Vanaf hier wandel je verder over de Boslaan naar het westen en kom je vanzelf op de wandelroute.
Afstand5 km
BewegwijzeringDe route is bewegwijzerd met groene bordjes. Let op! De route is één kant op bewegwijzerd en loopt tegen de richting van de klok in
wandelroute Luntersche Buurtbosch

Wandelen door het Luntersche Buurtbosch

De parkeerplaats bevindt zich op korte loopafstand van wandelroute Luntersche Buurtbosch. Wandel door het prachtige bos en rijksmonument dat is ontworpen door notaris Van den Ham en ontdek het bijzondere lanenpatroon. Het heeft de vorm van een rankende tak met bladeren. Tijdens de wandeling loop je langs het Pinetum aan de Boslaan en uiteraard uitkijktoren De Koepel waar je niet alleen kunt genieten van de mooiste vergezichten, maar het huisvest ook een expositie.

In de omgeving van het Luntersche Buurtbosch, maar niet langs deze wandelroute, valt nog veel meer te ontdekken. Ten noorden van de parkeerplaats ontdek je onder meer de Goudsberg, ontstaan in de IJstijd en waar je via de contenstalen trap het hoogteverschil kunt ervaren, en een tweede uitkijktoren, De Hessenhut. Vergeet ook niet op het Middelpunt van Nederland te gaan staan.  

Zin in een hapje of drankje? Aan de wandelroute ligt geen horeca, maar er zijn picknickplaatsen rondom uitkijktoren De Koepel. Of bezoek een van de restaurants in het Lunterse Buurtbosch of in het centrum van Lunteren.

Zien en doen bij Wandelroute Luntersche Buurtbosch

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.