Fietsen door Kootwijk

Download route
Waar ben ik?
39 km

Kootwijkerzand

Het lijkt wel een woestijn. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand het grootste zandverstuivingsgebied van West-Europa en wordt daarom ook wel ‘de Sahara van de Lage Landen’ genoemd. Vanaf de top van de uitkijktoren is het Kootwijkerzand goed te overzien: uitgestrekte zandduinen en heidevelden met sporadisch wat groene dennen. Het is hier heerlijk struinen door de duinen en de ruige natuur, precies in het hart van de Veluwe. En aan de kinderen heb je geen kind; het is een, grote zandbak. Uren speelplezier gegarandeerd!

Radio Kootwijk

Als je de naam Kootwijkerzand hoort, dan denk je wellicht gelijk aan Radio Kootwijk, een bekend voormalig zendstation dat midden in deze Nederlandse Sahara ligt. Radio Kootwijk, in de volksmond ook wel ‘de Kathedraal’ genoemd, is gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw door Julius Maria Luthmann. Het ontwerp is geïnspireerd op de Egyptische Sfinx. Maar waarom hier, ‘in the middel of nowhere’, met enkel zand en heide? Dat dit zo: Nederland wilde communiceren met de toenmalige koloniën, waaronder Nederlands-Indië. Het Kootwijkerzand was uitermate geschikt, juist vanwege de leegte en de dus relatief storingsvrije omgeving. Het gebouw is enkel te bezoeken met een gids.

Kootwijk

Vlakbij Kootwijkerzand ligt het pittoreske dorpje Kootwijk, een heel klein dorpje van een paar honderd inwoners in de bossen. Leuk om doorheen te fietsen, te wandelen of neer te strijken op het gezellige terras van De Brinkhof in het centrum van dit charmante dorpje.

Dikke Bart

Halverwege het Kootwijkerzand bij Kootwijk vind je Dikke Bart, een zandplateau met wel een heel bijzonder verhaal. Onderzoek uit de jaren zeventig van de vorige eeuw wijst uit dat op deze plek twee dorpen hebben gelegen; een Romeins dorp en, eeuwen later, een groter middeleeuws dorp. Het middeleeuwse dorp uit de 9de eeuw had ongeveer 100 tot 150 inwoners. Rond 900 trad het verval van het dorp in, doordat de nabijgelegen ven langzaam opdroogde en bomen gekapt werden voor nieuwbouw en nieuwe akkers. Het gevolg: het zand stoof op en akkers leverden daardoor minder op. Rond het jaar 1000 werd het middeleeuws dorp definitief verlaten om vervolgens door het stuifzand te worden verzwolgen.

Kroondomein het Loo

Kroondomein ‘t Loo is een enorm koninklijk landgoed van ruim 10.000 hectare en wordt vandaag de dag gevormd door het Paleispark en de oude Houtvesterij. Het Paleispark ligt tegen Paleis Het Loo aan en diende ter ontspanning voor de Koninklijke bewoners. Ontdek al wandelend prachtige vijvers, gevarieerde bosgebieden en enkele heidevelden. Je komt hier helemaal tot rust.

Informatiecentrum ’t Leesten

Informatiecentrum ‘t Leesten is hét startpunt van Staatsbosbeheer om de Veluwe te verkennen. Ontdek de interactieve expositie en kom alles te weten over de omliggende natuur. Bezoek de winkel en het bospaviljoen. Voor de allerkleinsten is er het Bosdierenpad.

Entree Nationaal Park Hoge Veluwe – Hoenderloo

Nationaal Park de Hoge Veluwe

De natuur in het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. Ontdek een afwisseling aan bossen, natte en droge heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen. Wie weet spot je wel een imposante edelhert of de wolf. Ook vind je her en der prachtige kunstwerken, zoals de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum of de Drie Staande Motieven op het Pampelse Zand.

Kröller-Müller Museum

Dit museum van hedendaagse kunst herbergt bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Vincent van Gogh. Hiermee bezit het Kröller-Müller Museum de tweede grootste collectie van deze wereldberoemde kunstenaar ter wereld. Ontdek daarnaast nog andere topstukken van onder meer Monet, Picasso en Mondriaan en de Beeldentuin.

Hoog Buurlose Heide

Wandel over hoogvlaktes met heide die in de maanden augustus en september paars kleuren. Schapen zorgen voor het openhouden van dit prachtige gebied. Vlakbij ligt Hoog Buurlo, een eeuwenoude landbouwenclave waar, met een tweetal oude boerderijen, een schaapskooi en wat schuren, de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Museum en Wildpark het Aardhuis

Parkeerplaats Kootwijkerzand

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats uitkijktoren Kootwijkerzand. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In het hart van de Veluwe is het heerlijk fietsen. Hier vind je het Kootwijkerzand en het bekende Radio Kootwijk. De route Fietsen door Kootwijk is een ideale manier om deze prachtige omgeving te ontdekken.

ParkerenParkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Uitkijktoren Kootwijkerzand. Navigeer hiervoor naar Houtvester van het Hoffweg in Kootwijk.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats in zuidelijke richting over de Noorderheideweg richting knooppunt 71.
Afstand38 km
KnooppuntenRichting 71 – 19 – 40 – 41 – 44 – 15 – 6 – 43 – 42 – 98 – 24 – 38 – 62 – 36 – 81 – richting 71
Kootwijkerzand

Fietsen over de Veluwe en het Kootwijkerzand

De fietsroute start bij uitkijktoren De Zandloper in het Kootwijkerzand. Het Kootwijkerzand wordt ook wel de Sahara van de Lage Landen genoemd, want het is het grootste zandverstuivingsgebied van West-Europa. Beklim daarom vooral uitkijktoren De Zandloper, want vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht op dit gebied. Vervolgens fiets je dwars door het Kootwijkerzand met zijn uitgestrekte zandduinen en heidevelden. Daarna voert de route langs Radio Kootwijk. Dit voormalige zendstation is ruim een eeuw geleden gebouwd in dit storingsvrije gebied, dus uitermate geschikt om destijds te communiceren met toenmalige koloniën. Daarna voert de route langs de Hoog Buurlose Heide. Ben je hier in augustus en september? Dan heb je geluk, want de heide kleurt dan prachtig paars.

Vervolgens fiets je verder door de Veluwe. Wil je meer weten over deze prachtige omgeving, stap dan vooral even af bij Informatiecentrum ’t Leesten, want de medewerkers van Staatsbosbeheer kunnen je hierover van alles vertellen. Het volgende prachtige natuurgebied staat alweer in de startblokken, want niet veel later ontdek jet Kroondomein het Loo. Dit enorm koninklijk landgoed wordt gevormd door het Paleispark en de oude Houtvesterij en is met zijn prachtige vijvers, bosgebieden en heidevelden daarom een lust voor het oog. Ten slotte voert de route naar het dorpje Kootwijk om vervolgens terug te keren bij het startpunt. De route Fietsen door Kootwijk is dus een heerlijk dagje natuur genieten.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren De Zandloper

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Rondje Veluwe West die onder meer langs uitkijktoren Berg & Bos voert. Of, ten noordwesten, de route Fietsen rond de Bostoren. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere de spectaculaire Bostoren.  

Zien en doen bij Fietsen door Kootwijk

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.