Fietsen rondom het Luntersche Buurtbosch

Download route
Waar ben ik?
43 km

Het Lunterse Buurtbosch

Het Lunterse Buurtbosch, ontworpen door notaris Van den Ham, is een mooi bosgebied van ongeveer 135 hectare waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Na het overlijden van Van den Ham ging het bos over naar een stichting, die tot op de dag van vandaag het bos beheert. In het bos staan een aantal rijksmonumenten die verwijzen naar zijn rijke historie. Voor uitkijktoren De Koepel staat De Pomp, een waterpomp ontworpen door architect Dinger ter nagedachtenis aan Jabob Groeneveld, de man die toezicht hield bij de bouw van De Koepel in 1913. Ontdek met behulp van de bewegwijzering het lanenpatroon die de vorm heeft van een rankende tak met bladeren. Ga op zoek naar twee gedenkmonumenten: De Notarisbank ter herinnering aan notaris Dinger en De Van den Ham gedenkbank. Deze tweede bank staat rondom een Amerikaanse eik en is gepland tijdens de aanleg van het bos.

Uitkijktoren De Hessenhut

Sla twee vliegen, of eigenlijk uitkijktorens, in één klap en ontdek ook deze moderne uitkijktoren op de Goudsberg. Vanaf dit prachtige landmark, ontworpen door kunstenaar Rob Sweere, heb je een mooi uitzicht over de Lunterse Eng. Op dit uitzichtpunt heeft heel lang een hessenhut gestaan; een soort pleisterplaats langs de Hessenweg waar hessenwagens overheen reden. Het ronde ontwerp van de uitkijktoren vloeit daaruit voort; het stelt de houten wielen van een hessenwagen voor.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

De natuur in het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. Ontdek een afwisseling aan bossen, natte en droge heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen. Wie weet spot je wel een imposante edelhert of de wolf. Ook vind je her en der prachtige kunstwerken, zoals de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum of de Drie Staande Motieven op het Pampelse Zand.

Het middelpunt van Nederland

Gemarkeerd met grote cortenstalen ringen rondom drie zwerfkeien uit de IJstijd sta je precies op het middelpunt van Nederland. Althans, volgens de heer Veth. Ir Wigman uit Lunteren, die het geografische hart van Nederland in 1965 had laten uitrekenen. Vanaf dit punt zou, voor de drooglegging van de IJsselmeerpolders, in alle windrichtingen evenveel land te vinden zijn. Veel later, in 2015, bevestigde de heer W. Bruijnes uit Ede met zijn berekening dat het centrum van Nederland echt hier zou zijn. Hij nam de afstanden tussen de vier uithoeken van Nederland en trok een lijn van Noordoost naar Zuidwest en van Noordwest naar Zuidoost. Vervolgens werden twee loodlijnen getrokken en zie daar, op het kruispunt van die twee loodlijnen, ligt Lunteren. Hoe het ook zij, het ‘middelpunt van Nederland’ is een mooie plek waar je prachtig weg kunt kijken op de Gelderse Vallei. Het Middelpunt ligt namelijk op een van de toppen van de Goudsberg.

Goudsberg

Deze ‘berg’ kent hoge pieken en diepe dalen, letterlijk welteverstaan. De Goudsberg, ontstaan tijdens de IJstijd toen enorme hoeveelheden zand en stenen zijn aangevoerd door gletsjers, werd eeuwenlang gebruikt voor het afgraven van zand en grind. Vooral na de oorlog werd veel zand afgegraven voor de bouw van wegen en huizen. Hierdoor is een diep dal met een vlakke bodem, de Zandgroeve, ontstaan. Jaarlijks wordt hier ‘Het Lunters Daagje Peersturen’ georganiseerd, een spectaculair wedstrijdparcours voor paarden met aangespannen wagens.

Nationaal Tehuis – Muur van Mussert

De Goudsberg kent ook een donkere kant en dankt zijn landelijke bekendheid vooral aan de Hagespraken van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) die hier tussen 1936 en 1940 gehouden werden. Het terrein rondom de gemetselde muur was ingericht als een soort openluchttheater voor massabijeenkomsten, geïnspireerd op de Rijksdagen van de NSDAP van Adolf Hitler. Na de bezetting in 1940 werden dergelijke massabijeenkomsten verboden. Het Nationaal Tehuis was een complex van gebouwen en terreinen. Van dit NSB-complex is alleen het als Muur van Mussert bekendstaande bouwwerk met de daarvoor liggende openluchtvergaderplaats bewaard gebleven. In 2018 werd de muur aangewezen als rijksmonument.

Planken Wambuis

Planken Wambuis op de Veluwe is een afwisselend natuurgebied van uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en zandvlaktes, zoals het Mosselse Zand. En wat ook heel bijzonder is: je kunt op wildsafari gaan! Wie weet spot je een edelhert, wild zwijn, ree, Spaanse runderen of wilde pony’s.

Belgenmonument

Deze gedenksteen is ter nagedachtenis aan het voormalige vluchtelingenkamp Vluchtoord Ede die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog was gevestigd. Een miljoen Belgen vlucht tijdens die oorlog naar het neutrale Nederland. 5300 Belgen werden op deze plek opgevangen.

Entree Nationaal Park De Hoge Veluwe – Otterlo

Wil je de Hoge Veluwe verkennen? Vanaf verschillende ingangen, waaronder Otterlo, kun je het park fietsend in. De entree is niet alleen bereikbaar met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Let op: voor een bezoek heb je een (betaalde) entreekaart nodig.

Kröller-Müller Museum

Dit museum van hedendaagse kunst herbergt bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Vincent van Gogh. Hiermee bezit het Kröller-Müller Museum de tweede grootste collectie van deze wereldberoemde kunstenaar ter wereld. Ontdek daarnaast nog andere topstukken van onder meer Monet, Picasso en Mondriaan en de Beeldentuin.

Museonder

Ervaar wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. In het museonder ontdek je onder meer een compleet wortelstelsel van een 135 jaar oude boom, een waterlaboratorium en botten van dieren die lang geleden zijn uitgestorven. Uiteindelijk beland je in het middelpunt van de aarde.

Parkeerplaats Boslaan

In de directe omgeving van uitkijktoren De Koepel is geen parkeerplaats. Parkeren is mogelijk aan de Boslaan in Lunteren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Vlak bij het middelpunt van Nederland is het heerlijk fietsen; het Luntersche Buurtbosch, Planken Wambuis en de Veluwe. De route Fietsen rondom het Luntersche Buurtbosch is een ideale manier om deze omgeving te ontdekken.

ParkerenParkeren is mogelijk aan de Boslaan in Lunteren. Navigeer hiervoor naar Boslaan 87 in Lunteren.
StartpuntSteek vanaf de parkeerplaats de weg over en fiets in zuidoostelijke richting naar knooppunt 79.
Afstand43 km
KnooppuntenRichting 79 – 78 – 60 – 5 – 62 – 64 – 63 – 12 – 70 – 5 – 31 – 84 – 72 – 82 – 81 – 11 – 80 – 76 – 1 – 75 – richting 79
Het Middelpunt van Nederland

Fietsen door Gelderse streken

De fietsroute start direct al goed, want je bevindt je in het Luntersche Buurtbosch, waar (heel uniek) de inwoners van Lunteren vandaag de dag eigenaar van zijn. In dit bos staat ook uitkijktoren De Koepel, een ruim honderd jaar oude toren die van april tot oktober beklommen kan worden. Daarna vervolg je de route door het Luntersche Buurtbosch.

Halverwege de fietstocht ontdek je Planken Wambuis, een afwisselend natuurgebied met onder andere uitgestrekte bossen en glooiende heidevelden. En wie weet spot je hier wilde dieren, zoals een edelhert of een wild zwijn. Daarna vervolg je de route en fiets je dwars door Otterlo. Stap vooral even af, want het is een groen en gastvrij dorp met heerlijke restaurants. Ten slotte, aan het einde van deze natuurrijke fietsroute, ontdek je een aantal hotspots, zoals de tweede uitkijktoren De Hessenhut en het middelpunt van Nederland. Hoewel deze tweede bezienswaardigheid net van de route af ligt, is een bezoek eraan beslist een aanrader, want vanaf dit middelpunt kun je prachtig wegkijken op de Gelderse Vallei. Daarna keer je terug bij het beginpunt in het Luntersche Buurtbosch. Kortom, voor natuurliefhebbers is fietsen door Gelderse streken beslist een aanrader.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren De Koepel

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen door Kootwijk die onder meer langs uitkijktoren De Zandloper voert. Of, ten zuidoosten, de fietsroute Rondje Sonsbeek – Hoge Veluwe. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere de uitkijktoren De Belvédère.  

Zien en doen bij Fietsen rondom het Luntersche Buurtbosch

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.