Langs de Hollandsche IJssel

Download route
Waar ben ik?
47 km

Hollandse IJssel

De Hollandse IJssel is een rivier in de provincies Utrecht en Zuid-Holland die zijn oorsprong vindt bij Het Klaphek in IJsselstein en uitmondt in de Nieuwe Maas bij Krimpen aan de IJssel. Aan deze eeuwenoude rivier liggen mooie oud-Hollandse stadjes, zoals IJsselstein, Montfoort en Oudewater. Daartussen ontdek je vogelrijke natuurgebieden en boerenlandschappen.

MΓ‘ximapark

Oorspronkelijk heette dit stadspark het Leidsche Rijn Park, maar sinds 17 mei 2011 is het park omgedoopt tot MΓ‘ximapark. Het park is logischerwijs vernoemd naar, destijds prinses, MΓ‘xima en kreeg de naam ter ere van haar veertigste verjaardag. Met zijn 300 hectare is het MΓ‘ximapark enorm, wel zes keer groter dan het Vondelpark. Qua natuur is het park grofweg in twee gebieden in te delen: het Binnenhof rondom het Observatorium dat meer een gestileerd park is en het ruigere, bosachtige Buitenhof. In het enorme park ontdek je naast een bosspeeltuin, verschillende restaurants en cafΓ©s en ook veel kunst en cultuur; kunstwerken van lokale kunstenaars, monumenten, bankjes, een prachtig theater, een houten kapel en nog veel meer. Zin om met vrienden te barbecueΓ«n? Dat kan op het bbq-veld. Een aantal van deze hotspots zijn hieronder uitgelicht. Wil je ze allemaal ontdekken? Wandel, skate of fiets over het brede pad van het park, Het Lint, en ontdek alle bijzondere plekken van het MΓ‘ximapark of check vooraf de digitale plattegrond.

Vikingrijn

Het MΓ‘ximapark ligt midden in Leidsche Rijn, een gebied met een oude historie die terug gaat naar de tijd van de Romeinen en de Vikingen. De Oude Rijn was voor hen een belangrijke transportroute. De Vikingrijn in het MΓ‘ximapark volgt de oorspronkelijke loop van de Oude Rijn en is ongeveer vier kilometer lang. Neem je bootje mee, want op de Vikingrijn mogen bootjes zonder motor gewoon varen.

Vlinderhof

Verscholen in het Binnenhof van het MΓ‘ximapark vind je een bijzondere tuin; Vlinderhof, ontworpen door de internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Wat de Vlinderhof nog meer zo bijzonder maakt is dat het ontstaan is uit een bewonersinitiatief en vandaag de dag ook door de bewoners wordt beheerd. Ontdek de vlinders, bijen en een keur aan planten. Ben je met een groep boek dan eens een rondleiding. Kinderen kunnen met een trekpontje oversteken naar de Vlinderhof. Wat een beleving!

Wood Chapel

Dit prachtige kunstwerk, ontworpen door William Speakman, doet denken aan een Amerikaanse boerenschuur, maar ook aan een OriΓ«ntaalse kapel. Het kunstwerk is gebaseerd op een houtopslagplaats, een plek waar hout wordt gedroogd om later te verwerken. Inspiratie haalde de kunstenaar uit de oerbossen in de omgeving van Utrecht.

Japanse Tuin

Wandel over het slingerpad door de Japanse Tuin, omringd door heuvels met witte en paarse rododendrons. Ontdek een verstild waterpartij met Japanse bomen en struiken. Wat een rust!

Castellum Hoge Woerd en Romeinse toren

Op de plek waar de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden De Limes bewaakten, de grens van het Romeinse Rijk, staat nu een moderne versie van het fort: Castellum Hoge Woerd. De locatie is precies die van het oorspronkelijke fort. Ook de wallen zijn net zo hoog. Hoe bijzonder is dat! Het Castellum Hoge Woerd is een museum, theater en restaurant in één. In het museum ontdek je niet alleen archeologische vondsten uit de Leidsche Rijn, maar zie je ook De Meern 1, het meest compleet bewaarde Romeinse rivierschip dat in Noordwest-Europa ooit is gevonden. Ook heeft het een prachtige stadstuin/boomgaard waar een replica van een Romeinse wachttoren staat die 2000 jaar geleden langs de Limes gestaan heeft. En de entree? Die is helemaal gratis!

Oudewater

Oudewater heeft prachtige monumentale gebouwen, schitterende gevels, karakteristieke kerken, sfeervolle straatjes en een prachtig marktplein om te bekijken. Wandel (of fiets) vooral eens door dit prachtig, oude stadje. Ontdek ook vooral de Heksenwaag. Hier werden eeuwen geleden personen gewogen die van hekserij werden beschuldigd.

Kasteel de Haar

Wist je dat Kasteel de Haar in de top 5 staat van de mooiste kastelen van Nederland. Het is dan ook een plaatje. Het is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Ontdek de bijzondere verhalen die achter dit middeleeuws kasteel schuilgaan. Rondom ligt een enorm park met verschillende stijltuinen, lanen en slingerende routes.

Vijverbos

Ontdek het sprookjesachtige Vijverbos in Hamelen, aangelegd in de 19de eeuw toen men de slechte gronden beboste met hakhout. Eigenlijk ziet het bos er nog precies zo uit, veel Essenhakhout met lanen en singels als verfraaiing. Daarnaast zie je steeds meer loofbos, grasland en een boomgaard.

Oude IJssel

De Oude IJssel begint in Duitsland en mondt bij Doesburg in de IJssel uit. Langs deze oude rivier is de Nederlandse ijzerindustrie ontstaan, vanwege de ijzeroer die er in de grond zit. Ook was het een transportkanaal. Vandaag de dag voert deze rivier vooral regenwater uit Duitsland en de Achterhoek af.

Vesting Woerden

Woerden staat bekend om zijn kaas, maar wist je dat het ook een vestingstad is? Met stadsmuren, singels en bastions. In Woerden werd ook eeuwenlang het militair materieel van de Oude Hollandse Waterlinie opgeslagen. Ontdek de vestingstad vanaf boven vanuit de Bonaventurakerk of molen de Windhond. Of bezoek het Stadsmuseum in het oude stadhuis. Β Β 

Stadsmuseum Woerden

Gevestigd in het 16de-eeuwse β€˜Stedehuys’ (stadhuis) inclusief schandpaal ontdek je de niet alleen de rijke historie van stad, zoals bijzondere vondsten uit de Romeinse tijd, maar ook kunstwerken van kunstenaars die in Woerden gewoond en/of gewerkt hebben, zoals de 17de-eeuwse landschapsschilder Herman van Swanevelt.

Montfoort

Montfoort is een kleine vestingstad in het Groene Hart. Bezoek het historische centrum en ontdek onder meer kasteel Montfoort. Je waant je direct eeuwen terug in de tijd. In vroegere tijden had het meerdere functies, waaronder een oudemannenhuis en een tuchthuis voor meisjes. Ontdek ook het Oude Stadhuis, verschillende kerken en molens. Zin in een hapje of drankje? In dit oude vestingstadje is het ook volop bourgondisch genieten. Β 

Parkeerplaats MΓ‘ximapark

Er is volop parkeergelegenheid op de parkeerplaats MΓ‘ximapark – Anafora. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

In de provincie Utrecht is het heerlijk fietsen: monumentale plaatsen, vestingstadjes, prachtige natuur en natuurlijk niet te vergeten de stad Utrecht. De fietsroute Langs de Hollandsche IJssel is een ideale manier om deze omgeving te verkennen.

ParkerenEr is volop parkeergelegenheid aan de rand van het MΓ‘ximapark. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats MΓ‘ximapark – Anafora.
StartpuntDe parkeerplaats ligt aan knooppunt 54. Fiets vanaf de parkeerplaats over de Utrechtseweg in oostelijke richting naar knooppunt 22
Afstand47 km
Knooppunten54 – 22 – 21 – 76 – 77 – 79 – 89 – 98 – 97 – 91 – 92 – 93 – 94 – 69 – 13 – 70 – 71 – 72 – 73 – 74 – 75 – 86 – 10 – 11 – 12 – 12 – 40 – 13 – 54
Oudewater langs de Hollandsche IJssel
Oudewater

Fietsen langs de Hollandsche IJssel

Deze fietsroute start in de stad Utrecht, aan de rand van het MΓ‘ximapark waar ook uitkijktoren Observatorium te vinden is. De uitkijktoren ligt niet direct aan de fietsroute, maar kan aan het begin of het einde van de route beklommen worden. Je fietst direct het park uit (geen zorgen, aan het einde van deze route fiets je dwars door het MΓ‘ximapark), gaat dwars door Vleuten en ziet vervolgens het Utrechtse landschap en kasteel de Haar opdoemen. Een bezoek aan dit kasteel is beslist de moeite waard, want het staat in de top vijf van de mooiste kastelen van Nederland. Daarna vervolgt de route via het sprookjesachtige Vijverbos naar Woerden. Dit vestingstadje met zijn stadsmuren, singels en bastions is ook zeker de moeite waard, dus stap vooral even af en bezoek onder andere het Stadsmuseum.

Vervolgens voert de route verder door het Utrechtse landschap en ontdek je weer een prachtige plaats; Oudewater. Oudewater is bekend vanwege de Heksenwaag, maar het stadje kent ook sfeervolle straatjes, een prachtig marktplein en vele monumentale gebouwen. Daarna volgt deze route de Hollandsche IJssel. Aan deze eeuwenoude rivier liggen tal van mooie oudhollandse stadjes, zoals IJsselstein, Oudewater en het volgende stadje waar de route langskomt, Montfoort. Bezoek het historische centrum van dit oude vestingstadje. Ten slotte fiets je via het Utrechtse landschap terug naar Utrecht, dwars door het MΓ‘ximapark. In dit prachtige stadspark ontdek je niet alleen uitkijktoren Observatorium, maar ook tal van andere bijzondere gebouwen en tuinen, zoals de Romeinse toren, de Wood Chapel en de Japanse Tuin. Kortom, fietsen langs de Hollandsche IJssel is genieten.  

Meer fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren Observatorium

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen rond de Pyramide die onder meer langs de Pyramide van Austerlitz voert. Of, eveneens ten oosten, de fietsroute Rondje Utrechtse Heuvelrug. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren De Kaap.  

Zien en doen bij Langs de Hollandsche IJssel

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.