Rondje Oldehove – fietsroute Leeuwarden

Download route
Waar ben ik?
53 km

Nationaal Park de Alde Feanen

Natuurmuseum Fryslân

Fries Museum

Aqua Zoo

De Waag

Luilekkerland

In de binnenstad van Leeuwarden ontdek je een drietal oude hofjes en gasthuizen waar je je even van de rust kunt genieten. Een ervan is Luilekkerland. Alsof je je terug in de tijd waant. Geniet van de stilte, en dat midden in de stad.

Historisch Centrum Leeuwarden

Street Art Leeuwarden

Stadspark de Prinsentuin

Download route

In en de omgeving van de historische stad Leeuwarden is het heerlijk fietsen. Je ontdekt niet alleen hoe prachtig deze bruisende Friese hoofdstad is, maar de route voert ook door het weidse groene landschap en Nationaal Park De Alde Feanen. Deze fietsroute route is een ideale manier om het hart van Friesland te ontdekken, met de start vanaf uitkijktoren Oldehove.

ParkerenAchter de uitkijktoren is een (betaalde) parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Oldehoofsterkerkhof 3, 8911 DM Leeuwarden
StartpuntFietsknooppunt 63 aan de Harlingersingel
Afstand54 km
KnooppuntenRichting 63 – 64 – 91 – 25 – 21 – 82 – 49 – 48 – 58 – 57 – 56 – 55 – 60 – 59 – 91 – 34 – 35 – 36 – 38 – 16 – 14 – 6 – 30 – 31 – 85 – 1 – 2 – 3 – 94 – 93 – 57 – 62 – 26 – richting Oldehoofsterkerkhof 3
Nationaal Park De Alde Faenen
Nationaal Park de Alde Feanen met uitkijktoren

Fietsen van Leeuwarden naar De Alde Faenen

Rondje Oldehove – fietsroute Leeuwarden start bij fietsknooppunt 63, vlak bij de Oldehove. Je kunt ervoor kiezen om de eeuwenoude toren eerst te bezoeken en daarna op de fiets te stappen, maar aan het einde van de route fiets je er automatisch langs. Tip: beklim de eeuwenoude toren, want vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht over Leeuwarden. Vanaf knooppunt 63 voert de route via de Noordersingel langs de Noorder Stadsgracht af. Aan de overkant van de gracht ontdek je het groene stadspark de Prinsentuin die je eventueel aan het einde van de fietstocht ook nog kunt bezoeken. Je fietst vervolgens dwars door het noordelijk deel van deze oude Friese hoofdstad en steekt een aantal idyllische grachten over.

Eenmaal de stad uit, ontdek je direct Friese weidse uitzichten. Overal waar je kijkt, zie je enorme plassen, zoals de Nije Wielen en de Lytse Wielen. Wil je genieten van de onderwaterwereld, breng dan vooral een bezoek aan Aqua Zoo die aan de route ligt. Vervolgens fiets je via de dorpen Tietjerk en Suwald dwars door het weidse groene landschap. Wat een genot! Je vervolgt de route langs het Margrietkanaal af die je naar Nationaal Park De Alde Faenen brengt. Wat een afwisselend landschap: moerasbossen, rietlanden, petgaten, ruigten en struwelen. Het is een lust voor het oog.

Stap even af bij het pittoreske dorp Grou. Dit dorp is gebouwd rondom de eeuwenoude Sint Piterkerk en herbergt heerlijke restaurants en knusse winkels. Wil je het water op? Ook dat kan hier volop. Daarna vervolg je de fietsroute in noordelijke richting en via het dorp Wirdum kom je weer uit bij de Fries hoofdstad. De route voert tenslotte langs de oude binnenstad met idyllische grachten, de oude Waag, stadspark de Prinsentuin en uiteraard ook uitkijktoren Oldehove.  

Fietsroutes in de omgeving van Oldehove

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in Friesland, zoals de route  Rondje Lauwersmeer. Of, ten zuidoosten, de route Fietsen door het Drents-Friese Wold. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere de Bosbergtoren.

Zien en doen bij Rondje Oldehove – fietsroute Leeuwarden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.