Wandelroute Leeuwarden

Download route
Waar ben ik?
6 km

Standbeeld Pieter Jelles Troelstra

Historisch Centrum Leeuwarden

Stadspark de Prinsentuin

Luilekkerland

In de binnenstad van Leeuwarden ontdek je een drietal oude hofjes en gasthuizen waar je je even van de rust kunt genieten. Een ervan is Luilekkerland. Alsof je je terug in de tijd waant. Geniet van de stilte, en dat midden in de stad.

De Waag

Blokhuispoort

Street Art Leeuwarden

Natuurmuseum Fryslân

Fries Museum

Download route

In een van de oudste steden van noordelijk Nederland is het heerlijk wandelen. Ontdek met deze wandelroute de historische hoofdstad van Friesland en laat je verrassen. Want Leeuwarden kent prachtig historische panden, idyllische grachten en kleine knusse straten. Met deze route Wandelen door cultuurhistorisch Leeuwarden’ stuit je op enkele absolute must-sees. Waar wacht je nog op?

Parkeren en startpuntAchter de uitkijktoren is een (betaalde) parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Oldehoofsterkerkhof 3, 8911 DM Leeuwarden
StartpuntKnooppunt 11
Afstand6,3 km
KnooppuntenRichting 11 – 3 – 1 – 69 – 62 – 60 – 33 – 37 – 32 – 5 – 7 – 8 – 4 – 10 – richting 11
Oldehove in Leeuwarden
De Oldehove in het historische centrum van Leeuwarden.

Wandelen door cultuurhistorisch Leeuwarden

De route Wandelen door Leeuwarden start bij wandelknooppunt 11 in het oude stadscentrum aan de Nieuwestad. Vanaf hier wandel je in oostelijke richting knooppunt 3. Onderweg kom je niet alleen vele winkels en gezellige eetgelegenheden tegen, maar ook de Waag waar in vroegere tijden handelswaar werden gewogen en gemeten. Wil je het Fries Museum bezoeken? Stap dan even van de route af, want het ligt niet ver van het waaggebouw.

Vervolgens wandel je verder door deze historische Friese hoofdstad, over de Wirdumerpoortsbrug. De wandelroute voert daarna een heel eind de Zuider Stadsgrachtwal af die overgaat in het Nieuwe Kanaal. Onderweg ontdek je speeltuin Vliet. Je steekt vervolgens het Nieuwe Kanaal over en vervolgt de route dwars door knusse dwarsstraatjes. Via de Ooster Stadsgracht ontdek je weer een ander deel van deze oude stad. Wist je dat je in de binnenstad enkele oude hofjes en gasthuizen kunt ontdekken? Een daarvan is Luilekkerland. Bezoek het vooral even, want je waant je direct terug in de tijd. Vlakbij vind je trouwens ook Natuurmuseum Fryslân.

Even later voert de route dwars door het groene stadspark de Prinsentuin waar zich ook het Historisch Centrum Leeuwarden zich bevindt. En zie je de eeuwenoude uitkijktoren Oldehove al? Neem beslist een kijkje en bezoek de top, want je hebt een fenomenaal uitzicht over Leeuwarden. Tenslotte wandel je terug naar het startpunt van deze cultuurhistorische route.   

Ontdek andere wandelroutes in Friesland

Kun je geen genoeg krijgen van deze provincie? Ontdek de andere Friese wandelroutes, zoals het Rondje Reiddomp vlak bij het Lauwersmeer of Wandelroute Bosberg die onder meer langs de Bosbergtoren voert.

Zien en doen bij Wandelroute Leeuwarden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.