Uitkijktoren Uniastate Bears - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Uniastate Bears

Terug Bears · Friesland
Wandel door de eeuwenoude Poart, beklim de cortenstalen ‘luchtspiegeling’ van de Uniastate en ontdek de rijke historie van deze plek. Wat een cultuurhistorische belevenis!
1998
16 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1998
16 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Wandel door de eeuwenoude Poart, beklim de cortenstalen ‘luchtspiegeling’ van de Uniastate en ontdek de rijke historie van deze plek. Wat een cultuurhistorische belevenis!

Wist je dat de cortenstalen replica op ware grootte is gebouwd?

Foto's van de Uitkijktoren Uniastate Bears

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat de cortenstalen replica op ware grootte is gebouwd?

Stinzepaad 9 · 9025 BN Bears

Bewonder het ontwerp

Wat een bijzondere uitkijktoren midden in het Friese landschap! Dit cortenstalen bouwwerk stelt een state, een oude Friese burcht, voor en stond zo’n 500 jaar geleden op precies dezelfde plaats. Maar in plaats van een traditionele, stenen burcht ontwierp kunstenaar Beb Mulder deze unieke replica, een stalen skelet waarvan alleen de contouren zichtbaar zijn. Als een soort van luchtspiegeling van het verleden. Wie via de oude Poart de state binnenwandelt, waant zich hierdoor direct in het verleden.

Detail van uitkijktoren Uniastate Bears

Mooi detail van de Uniastate is de 16 meter hoge uitkijktoren. Een dergelijke toren was er toen dus ook al, hoewel die voor andere doeleinden werd gebruikt. Men stond er destijds op de uitkijk om de vijand vroegtijdig te zien aankomen. Tegenwoordig heb je vanaf de top van de uitzichttoren vooral een prachtig weids uitzicht over het Friese landschap. Genieten dus!

Check de leukste feitjes

Meer dan een uitkijktoren alleen

Uniastate Bears is meer dan alleen een uitkijktoren. Het staat ook op een historische plek die oude tijden doet herbeleven. De nabijgelegen Mariakerk vormt samen met de Uniastate en de oude Poart namelijk een uniek kijkje in het rijke verleden van Bears. Bezoek daarom eerst de kerk dat tegenwoordig dienstdoet als bezoekerscentrum en ontdek onder meer een film over de plaatsing van de replica en de mediatheek. De vrijwilligers kunnen je van alles vertellen over de Uniastate en de kerk. Ook worden er regelmatig evenementen, exposities en voorstellingen georganiseerd. En heel romantisch en uniek, Uniastate is een prachtige trouwlocatie. Hoe leuk is dat! Meer weten over deze bijzondere plek? Kijk dan op de website van Uniastate Bears.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Uniastate Bears

In het Friese dorpje Bears leefde eeuwen geleden de vooraanstaande familie Van Unia. Van Unia was een geslacht van grietmannen en officieren die meerdere staten in Friesland bezaten, waaronder de state in Bears. In 1443 was de state in bezit van Keimpe Unia en bleef daarna tot aan het begin van de 17de eeuw in bezit van deze familie. Hierna kreeg de state ook een andere naam, Nyenhuis.

Uniastate Bears in 1703

Helaas werd de burcht in 1756 afgebroken. Met materialen van de oude burcht verrees op dezelfde plek een boerderij, die in 1879 weer is afgebroken. Alleen de oude toegangspoort uit 1616 is gespaard gebleven en staat er sinds de dag van vandaag nog steeds. Als stille getuige van een rijk verleden, tot aan het einde van de 20ste eeuw het initiatief ontstaat om de oude state weer te laten herleven.

Meer weten over dit prachtig stukje Friese historie? Ga dan naar website van Uniastate Bears en Wikipedia.

Uniastate Bears

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Uniastate Bears nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in Leeuwarden de oude Oldehove en ten oosten uitkijktoren Romsicht in Oudega gemeente Smallingerland. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

Van 1 april tot 1 oktober is uitkijktoren Uniastate Bears elke middag (met uitzondering van maandag) van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Zomaar de oude toegangspoort inwandelen kan niet. Hiervoor heb je een sleutel nodig die je kunt ophalen bij de kerk/bezoekerscentrum van Uniastate Bears. Dit is vanwege de tentoongestelde voorwerpen die je in de oude poort kunt bewonderen. Let op: in de herfst- en wintermaanden is de uitkijktoren alleen op afspraak te bezoeken.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt door de stichting wel op prijs gesteld. Op de ontvangstbalie in de kerk staat hiervoor een ‘vogelhuisje’.

Parkeren

Bij de uitkijktoren is geen parkeergelegenheid, maar naast de nabijgelegen kerk/bezoekerscentrum aan het Tsjerkepaad kunnen enkele auto’s parkeren. Navigeer hiervoor naar Tsjerkepaad 3 in Bears. Vanaf de kerk loop je via een wandelpad richting de oorspronkelijke toegangspoort. Via deze oude poort kom je uit bij de Uniastate.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Uniastate Bears

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.