Uitkijktoren Romsicht - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Romsicht

Terug Oudega Gem Smallingerlnd · Friesland
Vogelliefhebbers opgelet: beklim uitkijktoren Romsicht midden in het Nationaal Park De Alde Feanen en kijk niet alleen uit op de Jan Durkspolder maar spot ook veel vogels.
2011
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2011
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Vogelliefhebbers opgelet: beklim uitkijktoren Romsicht midden in het Nationaal Park De Alde Feanen en kijk niet alleen uit op de Jan Durkspolder maar spot ook veel vogels.

Wist je dat de toren is gebouwd op de fundamenten van een honderd jaar oude boerderij genaamd Romsicht?

Foto's van de Uitkijktoren Romsicht

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat de toren is gebouwd op de fundamenten van een honderd jaar oude boerderij genaamd Romsicht?

· Oudega Gem Smallingerlnd

Bewonder het ontwerp

Wat een idyllisch plaatje: een houten brug over het water die leidt naar een houten uitkijktoren met picknickbank te midden van rijke, groene natuur. De toren, die bestaat uit twee verdiepingen en gemaakt van eikenhout, is vermoedelijk in 2011 gebouwd in opdracht van natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea. Het riet van het dak is afkomstig uit de polder. Een bijzonder detail is dat uitkijktoren Romsicht is gebouwd op de fundamenten van een oude boerderij die in 1967 is afgebroken. De twee trappen leiden naar de twee verdiepingen van de toren. Vanaf de top van de toren heb je het mooiste uitzicht over de Jan Durkspolder, onderdeel van Nationaal Park De Alde Feanen. De uitzichttoren is ook een walhalla voor vogelliefhebbers, want je kunt er heel wat spotten.

Uitkijktoren Romsicht

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Romsicht is eigenlijk best een bijzondere naam. Het betekent ruim zicht wat je als bezoeker van deze uitkijktoren beslist hebt. De toren is vernoemd naar de boerderij die hier vroeger heeft gestaan, boerderij Romsicht.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Romsicht

De geschiedenis van deze uitkijktoren gaat in feite terug naar de tweede helft van de 19de eeuw. In die tijd liet Jan Durks de Jong, waar de Jan Durkspolder naar is vernoemd, het gebied vervenen. Hij liet er ook enkele boerderijen bouwen. Uiteindelijk werden in en om de polder tien boerderijen gebouwd. Een daarvan stond op de plaats waar de uitkijktoren nu staat. Deze boerderij werd in 1929 gebouwd. Later kreeg de boerderij de naam Romsicht. In 1962 vertrok het laatste gezin van deze boerderij en werkt het verkocht aan een arts die er een vakantiewoning van wilde maken. Dat is echter nooit gebeurd. Na verval is boerderij Romsicht in 1967 afgebroken. De fundamenten bleven. Het volledige verhaal is te vinden op een weblog.  

Nationaal Park De Alde Faenen
Nationaal Park de Alde Feanen

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Romsicht nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in hartje Leeuwarden uitkijktoren Oldehove, in Oranjewoud de Belvedère Toren, in Appelscha de Bosbergtoren en in Ravenswoud uitkijktoren De Zeven. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Romsicht is geen parkeergelegenheid. Auto’s kunnen geparkeerd worden bij parkeerplaats De Alde Faenen. Navigeer hiervoor naar Geau 2 Oudega. Vanaf de kleine parkeerplaats wandel je langs het water af. Binnen acht minuten bereik je de uitzichttoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Romsicht

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.