Uitkijktoren Oldehove - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Oldehove

Terug Leeuwarden · Friesland
Ontdek onze eigen Toren van Pisa in Nederland en beklim de eeuwenoude Oldehove. Vanaf de top heb je de mooiste vergezichten over Leeuwarden.
1529
39 m
Entree
Deels rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1529
39 m
Entree
Deels rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek onze eigen Toren van Pisa in Nederland en beklim de eeuwenoude Oldehove. Vanaf de top heb je de mooiste vergezichten over Leeuwarden.

Wist je dat de Oldehove zelfs nog schever is dan de wereldberoemde Toren van Pisa?

Foto's van de Uitkijktoren Oldehove

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat de Oldehove zelfs nog schever is dan de wereldberoemde Toren van Pisa?

Oldehoofsterkerkhof · 8911 DH Leeuwarden

Bewonder het ontwerp

In het oude centrum van Leeuwarden en in de buurt Oldehove staat een eeuwenoude karakteristieke toren, de bijna 40 meter hoge Oldehove, gebouwd door bouwmeester Jacob van Aaken en later vervangen door Cornelis Frederiks. Deze vrijstaande, bakstenen toren heeft wel wat weg van een kerktoren. En dat klopt ook, want bij de start van de bouw in 1529 maakte het onderdeel uit van de naastgelegen kerk. De laatgotische torenromp is echter nooit afgemaakt. Dit heeft alles te maken met het feit dat de toren bijna 2 meter naar het noordwesten overhelt. Want wie van een afstand goed kijkt, ziet dat de toren scheef staat. De Oldehove is zelfs nog schever dan de Toren van Pisa! Bovendien heeft het ook twee knikken. Ontdek dit bijzondere verhaal onder ‘geschiedenis’.   

Via een lift en vervolgens een wenteltrap kom je uit op het uitkijkplatform van de toren. Vanaf daar heb je geweldig uitzicht over de hoofdstad van Friesland.

Check de leukste feitjes

Een toren vol verhalen

De eeuwenoude toren is zowel van binnen als van buiten een pareltje en een must-see als je Leeuwarden bezoekt. Het is namelijk niet alleen een uitkijktoren, maar het kent tal van bijzondere verhalen. Ontdek de historie van deze scheve toren in het bezoekerscentrum op de begane grond en bewonder bijzondere graven en oude klokken. Ontdek het Torentribunaal op de eerste verdieping over het mislukken van deze (onafgemaakte) toren. Lees meer over deze en andere bijzondere torenverhalen op de website van Oldehove.

Trouwlocatie

De historische kerktoren is een bijzondere en romantische locatie. Niet voor niets treden veel verliefde stellen hier in het huwelijk. Het levert gegarandeerd prachtige plaatjes op.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Oldehove

Lang voordat werd begonnen aan de bouw van de toren stond er op deze plek al een kerkje die in de loop der jaren werd vergroot of vervangen voor een groter exemplaar. In 1529 startte bouwmeester Jacob van Aaken in opdracht van het stadsbestuur met de bouw van een ruim 120 meter hoge toren. Het moest namelijk hoger worden dan de Utrechtse Dom.

De toren in restauratie
Restauratie Oldehove

Al vrij snel begon het echter al te verzakken. Jacob heeft nog geprobeerd te scheve fundering te corrigeren door loodrecht verder te metselen, maar ook dat hielp niet. Drie jaar na de start van de bouw, de toren bereikte inmiddels een hoogte van 30 meter, overleed de ongelukkige bouwmeester (mogelijk aan depressiviteit) en werd hij vervangen door Cornelis Frederiks. Die heeft de toren nog 10 meter hoger gemaakt, maar in 1533 is de bouw alsnog stopgezet. Ontdek de gehele geschiedenis op de website van Oldehove.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in Friesland nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je vlak bij Nationaal Park Lauwersmeer uitkijktoren Reiddomp, in Nationaal Park De Alde Feanen uitkijktoren Romsicht, bij Appelscha de Bosbergtoren en in het natuurgebied Fochteloërveen uitkijktoren De Zeven. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De Oldehove is van april tot en met oktober geopend en kan in die periode dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur beklommen worden. Kijk op de website van Oldehove voor alle details. Let op: de toren is gesloten op 5 en 18 mei.

Entree

Wil je de toren beklimmen? Dat kan! De toegang tot de Oldehove bedraagt € 3,50 per persoon. Kinderen van 5 t/m 12 jaar betalen € 1,50 per persoon, oudere kinderen € 2,50. Kom je met een groep? Dan hanteert de Oldehove andere tarieven. Check de website van Oldehove voor alle en de meest actuele tarieven.

Parkeren

De scheve toren van Leeuwaren vind je in het historische centrum van Leeuwarden. Betaald parkeren is mogelijk in parkeergarage Oldehove die zich naast de toren bevindt. Navigeer hiervoor naar parkeergarage Oldehove.

Uiteraard is de Oldehove ook via het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het station van Leeuwarden wandel je in een klein kwartier naar de Oldehove. Je loopt via het Stationsplein en neemt de eerste straat rechts. Dit is de Sophialaan die overgaat in de Prins Hendrikstraat, Wilhelminaplein en Oude Doelensteeg. Aan het einde van deze steeg ga je linksaf, langs het water af. Dit is de Nieuwestad. Bij de splitsing neem je de straat rechts, de Torenstraat. Je arriveert al snel bij de Oldehove.

Toegankelijkheid

De oude kerktoren is tot aan de eerste verdieping voor iedereen! Deze verdieping, waar het Torentribunaal zich bevindt, is namelijk met een lift te bereiken en dus geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Het uitkijkplatform op de top van de Oldehoven is echter enkel te bereiken via een wenteltrap. Hierdoor is de toren als uitkijkpunt niet geschikt voor mindervalide mensen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Oldehove

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Oldehove

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.