Bewonder het ontwerp
In het oude centrum van Leeuwarden en in de buurt Oldehove staat een eeuwenoude karakteristieke toren, de bijna 40 meter hoge Oldehove, gebouwd door bouwmeester Jacob van Aaken en later vervangen door Cornelis Frederiks. Deze vrijstaande, bakstenen toren heeft wel wat weg van een kerktoren. En dat klopt ook, want bij de start van de bouw in 1529 maakte het onderdeel uit van de naastgelegen kerk. De laatgotische torenromp is echter nooit afgemaakt. Dit heeft alles te maken met het feit dat de toren bijna 2 meter naar het noordwesten overhelt. Want wie van een afstand goed kijkt, ziet dat de toren scheef staat. De Oldehove is zelfs nog schever dan de Toren van Pisa! Bovendien heeft het ook twee knikken. Ontdek dit bijzondere verhaal onder ‘geschiedenis’.
Via een lift en vervolgens een wenteltrap kom je uit op het uitkijkplatform van de toren. Vanaf daar heb je geweldig uitzicht over de hoofdstad van Friesland.
Check de leukste feitjes
Een toren vol verhalen
De eeuwenoude toren is zowel van binnen als van buiten een pareltje en een must-see als je Leeuwarden bezoekt. Het is namelijk niet alleen een uitkijktoren, maar het kent tal van bijzondere verhalen. Ontdek de historie van deze scheve toren in het bezoekerscentrum op de begane grond en bewonder bijzondere graven en oude klokken. Ontdek het Torentribunaal op de eerste verdieping over het mislukken van deze (onafgemaakte) toren. Lees meer over deze en andere bijzondere torenverhalen op de website van Oldehove.
Trouwlocatie
De historische kerktoren is een bijzondere en romantische locatie. Niet voor niets treden veel verliefde stellen hier in het huwelijk. Het levert gegarandeerd prachtige plaatjes op.
Over de geschiedenis van uitkijktoren Oldehove
Lang voordat werd begonnen aan de bouw van de toren stond er op deze plek al een kerkje die in de loop der jaren werd vergroot of vervangen voor een groter exemplaar. In 1529 startte bouwmeester Jacob van Aaken in opdracht van het stadsbestuur met de bouw van een ruim 120 meter hoge toren. Het moest namelijk hoger worden dan de Utrechtse Dom.
Al vrij snel begon het echter al te verzakken. Jacob heeft nog geprobeerd te scheve fundering te corrigeren door loodrecht verder te metselen, maar ook dat hielp niet. Drie jaar na de start van de bouw, de toren bereikte inmiddels een hoogte van 30 meter, overleed de ongelukkige bouwmeester (mogelijk aan depressiviteit) en werd hij vervangen door Cornelis Frederiks. Die heeft de toren nog 10 meter hoger gemaakt, maar in 1533 is de bouw alsnog stopgezet. Ontdek de gehele geschiedenis op de website van Oldehove.
Ontdek de andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in Friesland nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je vlak bij Nationaal Park Lauwersmeer uitkijktoren Reiddomp, in Nationaal Park De Alde Feanen uitkijktoren Romsicht, bij Appelscha de Bosbergtoren en in het natuurgebied Fochteloërveen uitkijktoren De Zeven. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.