Belvedère Toren - Uitkijktorens.nl

Belvedère Toren

Terug Oranjewoud · Friesland
Ontdek in het parklandschap van Oranjewoud het oude Tjaarda’s Bos waar je vanaf de eeuwoude Belvedère Toren de Waddeneilanden kunt bewonderen.
1924
21 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
1924
21 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek in het parklandschap van Oranjewoud het oude Tjaarda’s Bos waar je vanaf de eeuwoude Belvedère Toren de Waddeneilanden kunt bewonderen.

Wist je dat deze unieke toren de oudste betonnen uitkijktoren van Nederland is?

Waar ben ik?

Wist je dat deze unieke toren de oudste betonnen uitkijktoren van Nederland is?

Bieruma Oostingweg · Oranjewoud

Bewonder het ontwerp

Het eerste wat opvalt als je de Belvedère Toren tegemoet loopt, is het feit dat die op een flinke heuvel staat; de tien meter hoge Berg van Brongergea. Tel daarbij de 21 meter hoge betonnen toren op en je begrijpt dat vanaf de top het uitzicht fenomenaal zal zijn.

Belvedere Toren van onderaf

Wat verder opvalt, is dat de toren in Oranjewoud wat stijf of streng oogt. Dit komt door het materiaalgebruik. De uitkijktoren, ontworpen door firma Boltje en Buwalda uit Heerenveen, heeft een achtzijdige skeletconstructie, gemaakt van gewapend beton. De slanke verticale kolommen worden met elkaar verbonden door betonbalken. Aan de binnenzijde vind je negen trappen en acht bordessen, eveneens gemaakt van beton. Het materiaal en de leeftijd maken de Belvedère Toren uniek, want het is de oudste uitkijktoren gemaakt van beton. Je zou het zo niet zeggen, maar de toren is al een eeuw oud!

Via de 108 treden tellende trappen kom je uit bij het achthoekige uitkijkplatform, 31 meter boven het omliggende maaiveld. Hierdoor heb je een prachtig uitzicht over het omliggende gebied, Tjaarda’s Bos, Oranjewoud en de verre Friese omgeving. Bij helder weer kun je zelfs de Waddeneilanden zien liggen.

Uitzicht vanaf de Belvedere Toren

Check de leukste feitjes

Kostenplaatje

Wist je dat de bouw van deze betonnen toren in totaal 3.200 gulden heeft gekost? In die tijd wellicht een behoorlijk bedrag, maar vandaag de dag zal het een fractie van de bouwkosten zijn geweest. 

Rijksmonument

De eeuwoude toren is sinds 1998 een rijksmonument. Stichting Belvedère Oranjewoud zet zich al jaren in voor het behoud van deze monumentale toren, zodat je ook in de toekomst kunt blijven genieten van de mooiste vergezichten. Wil je doneren? Ga dan naar de website van deze stichting.

Belvedere Toren

Grensverleggende toren

Op zoek naar meer uitdaging en avontuur? Verleg je grenzen en ga eens abseilen. Dat kan vanaf de Belvedère Toren. Weer eens op een andere manier van deze oude toren afdalen 😉! Meer info vind je via de Belvedère Toren.

Over de geschiedenis van de Belvedère Toren

Precies honderd jaar, in 1924, bouwde firma Boltje en Buwalda deze betonnen uitkijktoren in opdracht van de heer Tjaarda, op de plek waar eerst een houten exemplaar had gestaan. Aanleiding was het toegenomen toerisme na de Eerste Wereldoorlog. De heer Tjaarda bezat een hotel vlakbij en wilde met de komst van onder meer een toren toeristen trekken, naast verschillende andere attracties zoals een speeltuin en doolhof.

Stenen informatiebord bij de ingang van de Belvedere Toren

Het bouwen van een betonnen toren van zulke hoogte was een hele uitdaging, zeker op de tien meter hoge ‘berg’, maar de firma uit Heerenveen durfde het wel aan. De toren werd vervolgens op ambachtelijke wijze gebouwd, waarbij het beton ter plekke werd gemaakt en gestort. Voor de fundering werd een enorm gat in de Berg van Brongergea gegraven waarbij de acht pilasters en twee betonvloeren moesten voorkomen dat de toren zou verzakken of het zand na een flinke regenbui zou wegspoelen. Zo werkten de ambachtslieden gestaag de hoogte in, terwijl het toegestroomde publiek twijfelde of de zware toren niet zou gaan verzakken. Maar niets bleek minder waar, want de toren staat er na een eeuw nog.

Al met al duurde de bouw slechts acht weken en konden mensen van heinde en verre genieten van deze en de andere attracties in het Tjaarda’s Bos. Meer weten over het verhaal van de heer Tjaarda en zijn Belvedère Toren? Ga dan naar de website van de deze toren.

Betonnen trap van de Belvedere Toren

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van de Belvedère Toren nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noorden uitkijktoren Romsicht in Oudega en ten oosten in Nationaal Park Drents-Friese Wold vier uitkijktorens dicht bij elkaar: uitkijktoren Doldersummerveld in Doldersum, de Bosbergtoren en uitkijktoren Aekingerzand in Appelscha en uitkijktoren De Zeven in Ravenswoud. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar van zonsopgang tot zonsondergang te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de Belvedère Toren is geen parkeergelegenheid. Je kunt je auto parkeren bij de parkeerplaats aan de Bieruma Oostingweg in Oranjewoud, ter hoogte van huisnummer 19. Tegenover de parkeerplaats wandel je het Tjaarda’s Bos in. Vervolgens kom je na een kleine wandeling van ongeveer tien minuten bij de uitzichttoren aan.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Let op tijdens de beklimming: de 108 treden zijn kort. En ben je aan de lange kant? Kijk dan goed uit, zodat je je hoofd niet stoot.

Zien en doen bij Belvedère Toren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.