Wandelroute Weusthag

Download route
Waar ben ik?
4 km

Kleigaten van Rientjes

Wat een aparte naam voor deze plassen! De naam komt van de oude steenfabriek die in de omgeving heeft gestaan. Deze kleigaten zijn ontstaan doordat klei werd afgegraven voor de steenbakkerij van Sijbrand ten Cate en later Henricus Rientjes. De stenen werden na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de bouw van de Hengelose wijk Es gebruikt. Tussen 1950 en 1973 zijn de kleigaten gedempt en liepen ze vol met water. Rond de kleigaten van Rientjes is het heerlijk wandelen. Ontdek vooral ook de bijzondere wandelbrug.

Park Weusthag

Aan de rand van Hengelo ligt dit groene landschapspark van 200 hectare, dat ook wel het groene centrum van deze stad wordt genoemd. Het is een prachtige plek waar mens en natuur elkaar ontmoeten en is nog steeds in ontwikkeling. Loop een rondje door het park, ontdek de muziekkoepel en de heemtuin. Kinderen kunnen zich uitleven in het beleefbos of oog in oog staan met de allerlei dieren in de kinderboerderij.

Beleefbos Weusthag

Klimmen, klauteren, over paden springen of kruiptunnels ontdekken. Bij het Beleefbos in het Weusthag kan het allemaal en staat de natuur beleven centraal. Ga op ontdekkingstocht in wilgenhutjes, ren over heuvels en stapstammen of ga hutten bouwen. In de zomer is het heerlijk spelen op het strandje bij de beek of picknicken in het gras. Urenlang speelplezier gegarandeerd. En de entree? Die is helemaal gratis! 

Heemtuin Weusthag

Sinds 2015 ligt in het landschapspark het Weusthag dit prachtig stukje nieuwe natuur, onderhouden door het IVN. In de heemtuin staan planten en landschapselementen die typisch Twents zijn. Maak kennis met houtwallen, bermen, bos, graanakkers, heide, poelen en allerlei soorten planten. Tijdens openingstijden vertelt een medewerker van het IVN je hier graag over.

Kinderboerderij het Weusthag

Wat een leuke kinderboerderij! Ontdek allerlei dieren in de stal, op het werf en in de weilanden van de kinderboerderij, zoals Blue het minipaard, Pico de ezel, konijnen, cavia’s, kippen, schappen en geiten, maar ook meer exotische dieren zoals een nandoe. Wandel door naar de paddenpoel, de vijvers en de hertenweide en lees de informatieborden vol leuke en interessante weetjes over de dieren. En de toegang? Die is ook hier gratis.

Parkeerplaats uitkijktoren Het Weusthag

In de omgeving van uitkijktoren Het Weusthag is een parkeerplaats. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Midden in Hengelo vind je een groene oase, landschapspark Weusthag, waar het heerlijk wandelen is. Vanaf uitkijktoren Het Weusthag overzie je het hele park. Zin in een ontspannen wandeling? De wandelroute Weusthag is een ideale manier om dit prachtig, groene park te ontdekken.

Parkeerplaats en startpuntEr is een parkeerplaats aan de Torenlaan. Navigeer hiervoor naar Torenlaan in Hengelo.
Afstand4 km
BewegwijzeringVolg de rode pijlen
Wandelroute Weusthag
Het Weusthag

Wandelen door het landschapspark Weusthag

Landschapspark Weusthag wordt ook wel het groene centrum van Hengelo genoemd. En dat is niet gek, want het park is een waar paradijs midden in de stad. Tijdens de wandeling Wandelroute Weusthag ontdek je onder meer de Kleigaten van Rientjes, een bijzondere naam voor een aantal plassen. Ook kinderen kunnen hier hun hart ophalen, want de wandeling voert je naar een beleefbos waar van alles te ontdekken valt. Bezoek ook vooral de kinderboerderij aan de zuidkant van het park. Geniet langs de wandelroute Weusthag van de heemtuin, een typisch Twentse tuin, die door het IVN wordt onderhouden. Wat een genot! In het centrum van de wandelroute ligt uitkijktoren Het Weusthag. Stap dus vooral even van de route af om de cortenstalen uitkijktoren te beklimmen.

Zin in een hapje of drankje gekregen? Bezoek dan het restaurant van Buitenplaats de Houtmaat midden in het park.

Zien en doen bij Wandelroute Weusthag

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.