Uitkijktoren De Oelemars - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Oelemars

Terug Losser · Overijssel
Deze ranke en open uitkijktoren is er een voor de durfallen onder ons. Durf je het aan dat wacht je op de top een adembenemend uitzicht tot ver in Twente en Duitsland.
2003
24 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2003
24 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Deze ranke en open uitkijktoren is er een voor de durfallen onder ons. Durf je het aan dat wacht je op de top een adembenemend uitzicht tot ver in Twente en Duitsland.

Het natuurgebied De Oelemars is een must voor elke vogelliefhebber.

Foto's van de Uitkijktoren De Oelemars

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Het natuurgebied De Oelemars is een must voor elke vogelliefhebber.

Ravenhorsterweg · 7581 PB Losser

Bewonder het ontwerp

De 24 meter hoge uitkijktoren De Oelemars vlak bij de gelijknamige zandwinningsplas heeft een slanke en open constructie en is helemaal van staal gemaakt. Het uitzichtpunt heeft onderaan een breed basement en loopt smal naar boven toe. Aan de bovenkant waaiert de toren weer wat breder uit. Middenin bevindt zich de hoge en eveneens open wenteltrap, ondersteund door drie vakwerkstaanders. Door de lichte en ranke constructie kan de klim spannend zijn voor mensen met hoogtevrees, maar dan heb je als beloning wel een 360 graden uitzicht vanaf elke traptrede.

Vanaf het bredere uitkijkplatform ontdek je de mooiste vergezichten. Je kunt namelijk niet alleen het natuurgebied De Oelemars van boven bewonderen, maar je hebt ook een prachtig uitzicht tot ver in Duitsland en Twente.

Uitkijktoren De Oelemars

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De uitkijktoren is logischerwijs vernoemd naar het natuurgebied waar het zich bevindt en de zandwinningsplas. Maar waar komt deze naam vandaan? Oelemars betekent ‘moeras waarin uilen voorkomen’. Oorspronkelijk bestond dit gebied namelijk vooral uit moeras en heide. 

Walhalla voor vogelliefhebbers

Vogelliefhebbers opgelet: in dit gebied kun je heel wat verschillende vogels spotten, waaronder meeuwen en steltlopers. Deze ontdek je niet alleen vanaf de uitzichttoren, maar ook vanuit de vogelkijkhut die aan de oostzijde van de Oelemars is gelegen. Vanaf de nabijgelegen vlonder ontdek je een oeverzwaluwenwand met wel 240 nestplaatsen. 

Vlonder bij uitkijktoren De Oelemars

Grensgeval

Deze uitzichttoren vind je bij de grens met Duitsland. Sta je boven op De Oelemars dan kijk je in oostelijke richting uit op het Duitse landschap. Je bevindt je letterlijk aan de rand van Nederland.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Oelemars

De geschiedenis van deze plek gaat ver terug. In de prehistorie hebben bewoners in dit gebied een grafveld in gebruik gehad. Hoe weten we dat? Tijdens opgravingen in de vorige eeuw zijn er allerlei attributen uit die tijd gevonden, waaronder pijlpunten en restanten van mammoeten.

Uitzicht vanaf uitzichttoren De Oelemars

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren De Oelemars zijn nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in Hengelo uitkijktoren Het Weusthag, op de grens van Hengelo en Enschede de uitkijktorens Kristalbad, in Enschede uitkijktoren Vliegbasis Twenthe en meer ten noordwesten onder meer uitkijktoren Ommerland. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot dit uitzichtpunt is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren is parkeergelegenheid voor enkele auto’s. Navigeer hiervoor naar Ravenhorsterweg in Losser. De uitkijktoren staat net in de bossen van de Zandbergen tegenover de waterplas De Oelemars.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Oelemars

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.