Uitkijktorens Kristalbad - Uitkijktorens.nl

Uitkijktorens Kristalbad

Terug Hengelo · Overijssel
Wat een bijzonder ontwerp in een uniek waterlandschap! Ontdek de streepjescode, zowel in het ontwerp van uitkijktoren Kristalbad als in het landschap.
2013
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2013
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Wat een bijzonder ontwerp in een uniek waterlandschap! Ontdek de streepjescode, zowel in het ontwerp van uitkijktoren Kristalbad als in het landschap.

Ontdek niet één, maar twee uitzichttorens in het waterrijke Kristalbad.

Foto's van de Uitkijktorens Kristalbad

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Ontdek niet één, maar twee uitzichttorens in het waterrijke Kristalbad.

Kettingbrugweg 50 · 7552 CW Hengelo

Bewonder het ontwerp

Het eerste wat opvalt, is het bijzondere ontwerp van uitkijktoren Kristalbad: een in het oog springende wenteltrap met aan één zijde een ‘muur’ van houten planken met horizontale uitsparingen. Daarover is nagedacht. De ontwerper van dit waterlandschap, landschapsarchitect Abe Veenstra in samenwerking met Eelerwoude, heeft voor het meubilair in dit gebied een eigen beeldtaal ontwikkeld. Een van de inspiratiebronnen is een peillat, een stok of lat waarbij de hoogte van de waterstand kan worden gepeild. Kijk maar eens goed naar de houten zijde van deze uitkijktoren. De uitsparingen lijken verdacht veel op een peillat in de vorm van een streepjescode.

Trap van een van de uitkijktorens Kristalbad

Via de wenteltrap kom je uit bij het uitkijkplatform. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op het waterrijke Kristalbad en ontdek je een duidelijke structuur in het landschap: in breedte wisselende stroken van water, riet en bos, (eveneens) als een soort van streepjescode.

Check de leukste feitjes

Zie jij ook dubbel?

In dit bijzondere waterlandschap ontdek je niet één, maar twee uitkijktorens! Een aan Hengelose en een aan Enschedese zijde. Ze zijn identiek en staan precies tegenover elkaar aan weerszijden van het retentiegebied, op het begin- en eindpunt van de route die het water door dit gebied volgt. Vanaf beide torens heb je een geweldig uitzicht over het Kristalbad.

Uitzicht vanaf de uitkijktoren op het Kristalbad

Volg de zichtlijn

Tussen beide uitkijktorens is een zichtlijn opengehouden. Die kun je vanaf de toren goed bewonderen. Deze lijn volgt de voormalige loop van de Elsbeek.

What’s in a name?

Wat een bijzondere naam is Kristalbad! De uitkijktorens en het gelijknamige gebied ontlenen hun naam aan het zwembad Kristalbad dat vroeger op de nabijgelegen camping De Zwaaikom lag. Heel logisch dus. 

Uitkijktorens Kristalbad

Over de geschiedenis van uitkijktorens Kristalbad

Beide uitzichttorens maken onderdeel uit van het Kristalbad, een in 2013 aangelegd waterlandschap, ontworpen door landschapsarchitect Abe Veenstra in samenwerking met Eelerwoude. Sindsdien herbergt dit waterrijke gebied meerdere functies: het heeft een natuurlijke zuiveringsfunctie, het is een waterbergingsgebied in tijden van hoogwater, het is onderdeel van een ecologische verbindingszone en, vanwege de ligging tussen Enschede en Hengelo, is het sinds 2013 een mooie uitvalsbasis om er even lekker op uit te trekken en te genieten van de omgeving. Dat kan dus ook op hoogte.

Uitkijktorens Kristalbad

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van de uitkijktorens Kristalbad nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Hengelo uitkijktoren Het Weusthag, uitkijktoren Vliegbasis Twenthe in Enschede en ten westen uitkijktoren De Oelemars in Losser. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar geopend en kan van zonsopgang tot zonsondergang beklommen worden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot dit uitkijkpunt is namelijk gratis.

Parkeren

In de omgeving van beide uitkijktorens kan geparkeerd worden. Navigeer voor de kleine parkeerplaats bij de noordelijke uitkijktoren naar Kettingbrugweg in Hengelo. Voor de zuidelijke uitkijktoren kun je parkeren bij ijsbaan Twente. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Colosseum 73 in Enschede. Vanaf de parkeerplaats wandel je in vijf minuten naar de zuidelijke uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktorens Kristalbad

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.