Uitkijktoren Vliegbasis Twenthe - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Vliegbasis Twenthe

Terug Enschede · Overijssel
Beklim deze moderne uitkijktoren op de oude Vliegbasis Twenthe en ontdek niet alleen de rijke en turbulente geschiedenis van deze militaire plek, maar ook heel verrassend prachtige natuur.
2018
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2018
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze moderne uitkijktoren op de oude Vliegbasis Twenthe en ontdek niet alleen de rijke en turbulente geschiedenis van deze militaire plek, maar ook heel verrassend prachtige natuur.

De uitkijkpost is 13 meter hoog, net zo hoog als de oude verkeerstoren die hier vroeger heeft gestaan.

Waar ben ik?

De uitkijkpost is 13 meter hoog, net zo hoog als de oude verkeerstoren die hier vroeger heeft gestaan.

Vliegbasis Twente · 7524 PT Enschede

Bewonder het ontwerp

Deze uitkijktoren staat op een wel heel bijzondere locatie; een voormalige militaire vliegbasis. Wat direct opvalt aan uitkijktoren Vliegbasis Twenthe is het strakke cilindrische ontwerp dat eenvoud uitstraalt. De uitzichttoren, geheel gemaakt van staal, heeft de vorm van een opengewerkte serpetinerol met open en gesloten gedeelten. Via de open gedeelten kijk je uit op de oude vliegbasis en ontdek je kenmerkende overblijfsels van zijn militaire verleden, waaronder verschillende bunkers, de landingsbaan en F16-shelters. Ook waan je je even een echte F16-piloot wanneer je op zijn ooghoogte naar buiten kijkt. Hierdoor neemt de ontwerper, Polyfern landscape architects, je mee in het historische verhaal van deze voormalige vliegbasis.

Detail van de trap uitkijktoren Vliegbasis Twenthe

Opvallend aan de buitenkant zijn verder de verticale lijnen. Het grillige patroon van deze stalen spijlen zorgt, bij zonnig weer, voor een dynamische schaduwwerking. Als een soort van camouflagepatroon van licht en donker. En dat past weer perfect bij het militaire verleden van deze locatie. De toren is dus een waar architectonisch hoogstandje!

Er valt nog veel meer te vertellen over dit bijzondere ontwerp. Kijk voor informatie op Polyfern landscape architects of Nationale Staalprijs.

Check de leukste feitjes

Ken je geschiedenis

De oude Vliegbasis Twenthe gaat bijna 100 jaar terug en kent een turbulente geschiedenis. De uitkijktoren maakt hier onderdeel van uit. Onder aan de trap van deze toren ontdek je daarom een informatiepaneel. Hierop vind je meer achtergrondinformatie en foto’s over deze historische plek en wat je zoal kunt ontdekken op verschillende hoogten in de toren. Hierdoor beleef je zijn geschiedenis nog intenser.

Een bijzonder bouwproces

De bouw van deze uitkijktoren is op een bijzondere manier ingevuld. Anderhalf jaar voor de realisatie is men namelijk al gestart met de bouw ervan. Robots lasten op een vaste afstand van het plaatwerk en met een constante temperatuur. Daarnaast werd zorgorganisatie Zekere Basis betrokken bij delen van het werk. Jongeren van deze zorgorganisatie hielpen als werkervaringsproject mee met het grondwerk, de fundering en het verven van de toren. Vervolgens is de toren in een snel tempo, binnen vier dagen, op locatie geplaatst.

Uitkijktoren Vliegbasis Twenthe

Ruim baan voor de natuur

Sinds de sluiting van de vliegbasis is er steeds meer ruimte voor de natuur op en rondom Vliegbasis Twenthe. Al voor de sluiting werd de vliegbasis gemaaid om op die manier een aanvaring met grote vogels te voorkomen. Op deze verschraalde gronden ontstond vervolgens een prachtige zee van bloemen. Ook ontdek je er bijzondere plantensoorten, zoals de stekelbrem. Naast planten voelen veel dieren zich hier ook thuis. Je kunt hier volop dagvlinders spotten en veldleeuweriken. Wat een genot, niet in de laatste plaats vanwege het prachtige gezang van deze vogels.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Vliegbasis Twenthe

Het oude militaire vliegveld Vliegbasis Twenthe is ruim voor de Tweede Wereldoorlog, in 1931, aangelegd. Tijdens de oorlog namen de Duitsers het vliegveld in gebruik en werd het vergroot. Na de oorlog kwam het weer in Nederlandse handen en werd het overgenomen door het Ministerie van Defensie. In 2008 sloot de militaire vliegbasis de deuren voorgoed. Vandaag de dag kun je het terrein al wandelend of fietsend bewonderen en ontdek je her en der oude militaire objecten, vaak in een nieuw kunstzinnig jasje, zoals de Parallax (twee oude opslagtanks voor brandstof) en de Doppler (een ontmantelde hangar). Meer weten over de historie van deze militaire plek? Kijk dan op Vliegbasis Twenthe

Leuk detail: op de plek waar tegenwoordig de uitkijktoren staat, stond vroeger de verkeerstoren die dateerde uit 1931.

Uitzicht op de vliegbasis Twenthe

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Vliegbasis Twenthe nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten westen uitkijktoren Het Weusthag en uitkijktorens Kristalbad in Hengelo en Enschede en meer naar het oosten uitkijktoren De Oelemars in Losser. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen en kan van zonsopgang tot zonsondergang beklommen worden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Vliegbasis Twenthe is enkel per fiets of te voet te ontdekken. Vlak bij de ingang van de vliegbasis kan geparkeerd worden. Navigeer hiervoor naar Vliegveldweg 345 in Enschede. Rij bij de ingang een klein stukje door naar noordelijke richting. Aan de linkerzijde zie je vervolgens de parkeerplaats. Vanaf hier wandel je in ongeveer tien minuten naar de uitzichttoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Vliegbasis Twenthe

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.