Uitkijktoren Het Weusthag - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Het Weusthag

Terug Hengelo · Overijssel
Beklim deze bijzondere cortenstalen levensboom en ontdek niet alleen de mooiste vergezichten over metaalstad Hengelo, maar ook het groene stadspark Weusthag.
2016
22,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2016
22,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze bijzondere cortenstalen levensboom en ontdek niet alleen de mooiste vergezichten over metaalstad Hengelo, maar ook het groene stadspark Weusthag.

De kelkvormige uitkijktoren verwijst naar het water als bron van het leven en de levendigheid van het park.

Foto's van de Uitkijktoren Het Weusthag

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De kelkvormige uitkijktoren verwijst naar het water als bron van het leven en de levendigheid van het park.

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van de A1, maar in het hart van landschapspark Weusthag staat dit bijzondere, cortenstalen landmark; uitkijktoren Het Weusthag. De toren verbindt het noordelijk en zuidelijk deel van het park dat wordt doorkruist door de snelweg. Wat direct opvalt, is het ontwerp: een kelkvormige koker, een verwijzing naar het water als bron van het leven (het Weusthagpark is een grondwaterbeschermingsgebied) en naar de levendigheid van het park. De cortenstalen buitenschil van de toren heeft een uitgesneden bladpatroon. Hierdoor heeft de toren wel wat weg van een stalen levensboom. Bovendien zorgt het bladpatroon voor licht en lucht in de toren als je via de 95 treden tellende spiltrap naar boven klimt.

Onderweg kun je uitrusten en van het uitzicht genieten op een van de bordessen. En eenmaal boven geniet je op het ronde uitkijkplatform van het 360 graden uitzicht over Hengelo, dé metaalstad van Oost-Nederland. Vandaar dat ontwerper IAA Architecten ook voor staal heeft gekozen. Meer weten over dit bijzondere landmark? Ga dan naar IAA Architecten.

Check de leukste feitjes

Een leerzaam bouwproces

De bouw van deze uitkijktoren is op een wel heel leerzame manier ingevuld. Leerlingen van de Twentse regionale praktijkschool werden namelijk bij het hele bouwproces, van het lassen tot het in elkaar zetten van de toren, betrokken. Wat een prachtige en leerzame praktijkervaring!

Over de geschiedenis van uitkijktoren Het Weusthag

Wist je dat uitkijktoren Het Weusthag tot stand is gekomen door een prijsvraag? In 2013 schreef de Vereniging Vrienden van het Weusthag een prijsvraag uit voor de bouw van een bijzondere uitkijktoren in het Hengelose landschapspark. De toren moest onder meer een 360 graden uitzicht hebben, minimaal 20 meter hoog zijn en de Vereniging wilde graag het water-thema in het ontwerp laten terugkomen. Daar voldoet deze unieke uitkijktoren natuurlijk ruimschoots aan.

Ontdek andere uitkijktoren in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je vlak bij de uitkijktorens Kristalbad op de grens van Hengelo en Enschede, in Enschede uitkijktoren Vliegbasis Twenthe, in Losser uitkijktoren De Oelemars en, wat verder weg, uitkijktoren De Stokte in Dalfsen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Park Weusthag

Aan de rand van Hengelo ligt dit groene landschapspark van 200 hectare, dat ook wel het groene centrum van deze stad wordt genoemd. Het is een prachtige plek waar mens en natuur elkaar ontmoeten en is nog steeds in ontwikkeling. Loop een rondje door het park, ontdek de muziekkoepel en de heemtuin. Kinderen kunnen zich uitleven in het beleefbos of oog in oog staan met de allerlei dieren in de kinderboerderij.

Meer weten

Kleigaten van Rientjes

Wat een aparte naam voor deze plassen! De naam komt van de oude steenfabriek die in de omgeving heeft gestaan. Deze kleigaten zijn ontstaan doordat klei werd afgegraven voor de steenbakkerij van Sijbrand ten Cate en later Henricus Rientjes. De stenen werden na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de bouw van de Hengelose wijk Es gebruikt. Tussen 1950 en 1973 zijn de kleigaten gedempt en liepen ze vol met water. Rond de kleigaten van Rientjes is het heerlijk wandelen. Ontdek vooral ook de bijzondere wandelbrug.

Meer weten

Beleefbos Weusthag

Klimmen, klauteren, over paden springen of kruiptunnels ontdekken. Bij het Beleefbos in het Weusthag kan het allemaal en staat de natuur beleven centraal. Ga op ontdekkingstocht in wilgenhutjes, ren over heuvels en stapstammen of ga hutten bouwen. In de zomer is het heerlijk spelen op het strandje bij de beek of picknicken in het gras. Urenlang speelplezier gegarandeerd. En de entree? Die is helemaal gratis! 

Meer weten

Heemtuin Weusthag

Sinds 2015 ligt in het landschapspark het Weusthag dit prachtig stukje nieuwe natuur, onderhouden door het IVN. In de heemtuin staan planten en landschapselementen die typisch Twents zijn. Maak kennis met houtwallen, bermen, bos, graanakkers, heide, poelen en allerlei soorten planten. Tijdens openingstijden vertelt een medewerker van het IVN je hier graag over.

Meer weten

Kinderboerderij het Weusthag

Wat een leuke kinderboerderij! Ontdek allerlei dieren in de stal, op het werf en in de weilanden van de kinderboerderij, zoals Blue het minipaard, Pico de ezel, konijnen, cavia’s, kippen, schappen en geiten, maar ook meer exotische dieren zoals een nandoe. Wandel door naar de paddenpoel, de vijvers en de hertenweide en lees de informatieborden vol leuke en interessante weetjes over de dieren. En de toegang? Die is ook hier gratis.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Het Weusthag

In de omgeving van uitkijktoren Het Weusthag is een parkeerplaats. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Er is een parkeerplaats aan de Torenlaan. Navigeer hiervoor naar Torenlaan in Hengelo. Een wandelpad leidt direct naar de uitkijktoren. Vanaf de parkeerplaats wandel je er binnen een paar minuten naar toe.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Het Weusthag

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Het Weusthag

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.