Fietsen door het hart van Twente

Download route
Waar ben ik?
43 km

Kleigaten van Rientjes

Wat een aparte naam voor deze plassen! De naam komt van de oude steenfabriek die in de omgeving heeft gestaan. Deze kleigaten zijn ontstaan doordat klei werd afgegraven voor de steenbakkerij van Sijbrand ten Cate en later Henricus Rientjes. De stenen werden na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de bouw van de Hengelose wijk Es gebruikt. Tussen 1950 en 1973 zijn de kleigaten gedempt en liepen ze vol met water. Rond de kleigaten van Rientjes is het heerlijk wandelen. Ontdek vooral ook de bijzondere wandelbrug.

Park Weusthag

Aan de rand van Hengelo ligt dit groene landschapspark van 200 hectare, dat ook wel het groene centrum van deze stad wordt genoemd. Het is een prachtige plek waar mens en natuur elkaar ontmoeten en is nog steeds in ontwikkeling. Loop een rondje door het park, ontdek de muziekkoepel en de heemtuin. Kinderen kunnen zich uitleven in het beleefbos of oog in oog staan met de allerlei dieren in de kinderboerderij.

Beleefbos Weusthag

Klimmen, klauteren, over paden springen of kruiptunnels ontdekken. Bij het Beleefbos in het Weusthag kan het allemaal en staat de natuur beleven centraal. Ga op ontdekkingstocht in wilgenhutjes, ren over heuvels en stapstammen of ga hutten bouwen. In de zomer is het heerlijk spelen op het strandje bij de beek of picknicken in het gras. Urenlang speelplezier gegarandeerd. En de entree? Die is helemaal gratis! 

Heemtuin Weusthag

Sinds 2015 ligt in het landschapspark het Weusthag dit prachtig stukje nieuwe natuur, onderhouden door het IVN. In de heemtuin staan planten en landschapselementen die typisch Twents zijn. Maak kennis met houtwallen, bermen, bos, graanakkers, heide, poelen en allerlei soorten planten. Tijdens openingstijden vertelt een medewerker van het IVN je hier graag over.

Landgoed Hof Espelo

Op dit eeuwenoude Twentse landgoed, omringt door een oud loofbos, zie je hoe mooi natuur en cultuur met elkaar verweven zijn: houtwallen, bronnetjes, kleine beekjes, leuke doorkijkjes en bijzondere planten en dieren. Ontdek ook het bezoekerscentrum en speelbos ’t Klauterwoud.

Lonnekerberg

Deze berg van 60 meter maakt onderdeel uit van het stuwwalcomplex. Het was vroeger een productiebos vol naaldbomen, maar is steeds meer een gevarieerd bos met verschillende soorten planten en dieren. Geniet van de meanderende Jufferbeek, spot zeldzame vleermuizen zoals de Brandts vleermuis of ga op zoek naar bijzondere paddenstoelen. Enkele soorten komen alleen hier maar voor.  

Het Hulsbeek

Fiets dwars door het Hulsbeek, van oorsprong een landgoed en tientallen jaren geleden omgevormd tot recreatiepark. Ontdek indrukwekkende natuur met heidevelden, idyllische vennetjes, weilanden en zwemvijvers waar je heerlijk van het water kunt genieten.

Kinderboerderij het Weusthag

Wat een leuke kinderboerderij! Ontdek allerlei dieren in de stal, op het werf en in de weilanden van de kinderboerderij, zoals Blue het minipaard, Pico de ezel, konijnen, cavia’s, kippen, schappen en geiten, maar ook meer exotische dieren zoals een nandoe. Wandel door naar de paddenpoel, de vijvers en de hertenweide en lees de informatieborden vol leuke en interessante weetjes over de dieren. En de toegang? Die is ook hier gratis.

Parkeerplaats uitkijktoren Het Weusthag

In de omgeving van uitkijktoren Het Weusthag is een parkeerplaats. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In het buitengebied van de Twentse steden Hengelo, Oldenzaal en Enschede is het heerlijk fietsen: het platteland, de bossen en idyllische vennetjes. De route Fietsen door het hart van Twente is een ideale manier om deze landelijke regio te ontdekken.

ParkerenEr is een parkeerplaats aan de Torenlaan. Navigeer hiervoor naar Torenlaan in Hengelo.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats naar het oosten over de Torenlaan en steek vervolgens de snelweg over naar knooppunt 17
Afstand43 km
Knooppunten17 – 98 – 49 – 25 – 22 – 21 – 80 – 95 – 30 – 32 – 91 – 92 – 37 – 77 – 38 – 87 – 83 – 85 – 84 – 89 – 88 – 19 – 48 – 17
Uitkijktoren Weusthag in Twente
Uitkijktoren Weusthag

Fietsen door Twente

De fietsroute start in het stadspark van Hengelo, Weusthag, waar ook de gelijknamige uitkijktoren staat. Hoewel de route niet door het stadspark gaat, is een bezoek eraan beslist een aanrader, want je ontdekt niet alleen de prachtig gestileerde uitkijktoren, maar mooie plassen met de bijzondere naam Kleigaten van Rientjes, een beleefbos, heemtuin en kinderboerderij. Kortom, genoeg te doen in park Weusthag. Vervolgens start je de fietsroute en ga je over de snelweg en dwars door de stad Hengelo naar het buitengebied. De route voert onder meer langs het Lonnekermeer en over de Elsbeek. Daarna ontdek je landgoed Hof Espelo, wat een prachtig en eeuwenoud Twents landgoed. Het landgoed, omringd door oud loofbos, is een lust voor het oog, want je vindt er leuke doorkijkjes, kleine beekjes, bronnetjes en houtwallen.

Vervolgens kom je langs Twente Airport en zie je vrij snel daarna de Lonnekerberg. Hier ontdek je niet alleen een gevarieerd bos, maar geniet je ook van de meanderende Juffebeek en (in de herfst) bijzondere paddenstoelen. Via de Pannenkoekenplas kom je uit bij Oldenzaal, maar je fietst vrij snel weer richting de natuur, het Hulsbeek. Oorspronkelijk was dit een landgoed, maar vandaag de dag is dit een recreatiepark met indrukwekkende natuur, idyllische vennetjes, weilanden en zwemvijvers. Vervolgens fiets je verder door het Twentse landschap. Onderweg kom je het plaatsje Saasveld tegen. Ten slotte voert de route via het Gammelkerbeek weer terug naar Hengelo en het stadspark Weusthag, het beginpunt van deze fietsroute. Kortom, Fietsen door het hart van Twente is genieten.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren Weusthag

In de directe omgeving hebben we vooralsnog geen andere fietsroutes op deze website staan. Wil je het stadspark Weusthag ontdekken? Kies dan voor de wandelroute Weusthag die onder meer langs uitkijktoren Weusthag voert. Of kies, wat verder weg, voor de fietsroute Ommen Dalfsen. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren De Stokte.

Zien en doen bij Fietsen door het hart van Twente

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.