Wandelroute De Oelemars Losser

Download route
Waar ben ik?
9 km

De Oelemars

De Oelemars is een flinke waterplas, maar is feitelijk een zandwinput waaruit nog steeds zand gewonnen wordt. Deze locatie is niet voor niets gekozen, want hier ligt van oudsher en diep in de grond veel bruikbaar zand voor de bouw. Deze plas is een geliefde plek voor vogelaars, want het trekt veel water- en oevervogels aan die je vanaf uitkijktoren De Oelemars en de gelijknamige vogelkijkhut goed kunt spotten.

Vogelkijkhut De Oelemars

Deze vogelkijkhut staat natuurlijk niet voor niets op deze locatie. De Oelemars is een geliefd oord voor vogelaars. Voor de hut zijn slikveldjes aangelegd, waardoor je vele water- en oevervogels kunt spotten waaronder meeuwen en steltlopers. Vanaf de nabijgelegen vlonder kun je overigens ook een oeverzwaluwenwand met 240 nestplaatsen zien. Kortom, deze plek is een walhalla voor elke vogelliefhebber.

Zandbergen

De Zandbergen is een uitgestrekt en afwisselend natuur- en bosgebied tussen het Overijsselse Losser en de grens met Duitsland. Een prachtig wandel- en fietsgebied dus. In vroegere tijden was het vooral een woest gebied dat bestond uit moeras en natte heide. Daar is tegenwoordig weinig meer van te zien. Wel is er een naaldbos, de Zandbergen, met een open stuifzandvlakte in het midden.

Franciscaans klooster Bardel

Dit Duitse Franciskanenklooster vlakbij de Nederlandse grens wordt nog bewoond door negen Franciskanen. Bezoek onder meer de kloosterkerk als die open is, de kloostertuin of maak een wandeling rondom het klooster. Ook is er een postzegelmuseum te vinden.  

Losser

Losser is een levendig en relatief oud dorp met enkele mooie oude gebouwen in het centrum en wat boerenerven rondom het dorp. Ontdek onder meer de Martinustoren, het cultuurhistorisch park Erve Kraesgenberg en steenfabriek De Werklust. Uiteraard kun je in het gezellige dorp terecht voor een hapje of drankje. Op elke laatste zaterdag van de mand is er in het centrum een levendige boerenmarkt waar je heerlijke streekproducten kunt proeven en kopen.

Parkeerplaats uitkijktoren De Oelemars

Bij de uitkijktoren is beperkte parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

In Twente is het heerlijk wandelen. In het uiterste oosten van deze Overijsselse streek vlak bij de Duitse grens ontdek je afwisselende natuur met onder meer waterplas de Oelemars en het natuurgebied Zandbergen. Tijdens deze route ontdek je niet alleen deze prachtige natuur, maar steek je ook de grens met Duitsland over en doe je het centrum van Losser aan. Ga je mee op pad?

ParkerenBij Uitkijktoren de Oelemars is parkeergelegenheid voor enkele auto’s. Navigeer hiervoor naar Ravenhorsterweg in Losser.
StartpuntKnooppunt S73 bij de parkeerplaats. Vanaf daar wandel je in oostelijke richting naar knooppunt S74.
Afstand9 km
KnooppuntenS73 – S74 – S75 – S76 – S78 – B61 – T14 – Y60 – R84 – S79 – S73
Uitkijktoren De Oelemars
Uitkijktoren de Oelemars. Foto: Jan van der Kolk

Wandelen langs De Oelemars en door Losser

Deze 9 kilometer lange Wandelroute De Oelemars Losser is superafwisselend. Je start je route bij de parkeerplaats vlak bij uitkijktoren De Oelemars, dus je kunt na een flinke beklimming gelijk van het adembenemende uitzicht over Twente en Duitsland genieten. Hierna gaat de wandeling pas echt beginnen. Je wandelt langs De Oelemars af, een flinke waterplas die eigenlijk een zandwinput is waaruit zand wordt gewonnen. Dat maakt voor de vogels niet uit, want je kunt hier ontzettend veel water- en oevervogels spotten. Bekijk ze bijvoorbeeld vanaf de nabijgelegen vlonder.

Aan de linkerzijde heb je het natuurgebied Zandbergen, een afwisselend stukje natuur met naaldbossen en een open stuifzandvlakte. Even verderop, eveneens aan De Oelemars ontdek je de gelijknamige vogelkijkhut. Ben je een vogelliefhebber dan moet je er beslist een bezoekje aan brengen, want voor de hut zijn slikveldjes aangelegd, waar heel wat vogels op af komen. Het wandelpad langs De Oelemars volgt precies de grens met Duitsland. Even later voert de route naar links. Je bent dan in Duitsland. Je wandelt via het platteland, langs een klein bos af richting het Franciscanerklooster Bardel. In dit Duitse klooster wonen vandaag de dag nog steeds broeders. Bezoek onder meer de kloosterkerk en postzegelmuseum, als die open zijn, of maak een wandeling rondom het klooster.

Vlonder langs de Oelemars in Losser
Natuurgebied De Oelemars – Foto: Jan van der Kolk

De wandelroute gaat vervolgens verder door de Duitse bossen en het open landschap. Vervolgens kom je weer op Nederlandse bodem en wandel je richting het centrum van Losser. Dit relatief oude en levendig dorpje is zeker een bezoekje waard. Ontdek onder meer de Martinustoren en het cultuurpark Erve Kraesgenberg. Uiteraard kun je er ook terecht voor een hapje of drankje. We vervolgen de route in de richting van het buitengebied van Losser langs de idyllische Dinkel af die door het landschap slingert. Tenslotte keer je via het bosgebied Zandbergen weer terug bij het beginpunt van wandelroute De Oelemars Losser.  

Andere wandelroutes in de omgeving van Losser

Kun je geen genoeg krijgen van deze Twentse regio? In de omgeving ontdek je nog een andere leuke route, namelijk wandelroute Weusthag die de enorme uitkijktoren in het gelijknamige landschapspark in Hengelo aandoet.

Zien en doen bij Wandelroute De Oelemars Losser

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.