Mariatoren - Uitkijktorens.nl

Mariatoren

Terug Hapert · Noord-Brabant
Beklim dit markante landmark op een verrassende locatie en ontdek niet alleen voorbijrazend verkeer, maar ook de Kempische bossen én bijzondere verhalen.
2023
22 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2023
22 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim dit markante landmark op een verrassende locatie en ontdek niet alleen voorbijrazend verkeer, maar ook de Kempische bossen én bijzondere verhalen.

Wist je dat de toren is vernoemd naar Maria Schippers die samen met haar man aan de wieg van The Schippers Group heeft gestaan?

Waar ben ik?

Wist je dat de toren is vernoemd naar Maria Schippers die samen met haar man aan de wieg van The Schippers Group heeft gestaan?

Diamantweg 65 · 5527 Hapert

Bewonder het ontwerp

De Mariatoren staat op een bijzondere plaats: pal naast de A67, op de scheidslijn van het Kempisch Bedrijvenpark, de Kempische bossen en de Cartierheide. Wie op de snelweg rijdt, kan dit unieke landmark dus niet missen. Wat direct opvalt, is het ranke ontwerp van de toren met zijn afgeronde hoeken. De driehoekige vorm is bewust gekozen door ontwerper Keeris Architecten, want de toren is niet alleen een uitkijkpunt, maar ook een informatietoren waarop bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de regio zich kunnen presenteren. Door zijn vorm zijn de informatieschermen op de toren vanaf alle kanten goed te zien.

Detail van de Mariatoren

De toren is voorzien van een cortenstalen en half-transparant ‘jasje’ dat het een moderne uitstraling geeft. De route naar de top en de bordessen zijn daarentegen opengewerkt wat zorgt voor licht en prachtige vergezichten tijdens de klim. Eenmaal op het uitkijkplatform kijk je weids weg en ontdek je onder meer het bedrijventerrein, de Kempische bossen en de Cartierheide. Meer weten over het ontwerp van deze moderne uitzichttoren? Kijk dan op de websites van SchipVast, eigenaar van deze toren, en op Architectenweb

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De naam van deze toren is heel bewust gekozen door SchipVast. In het jaar van realisatie van deze toren, 2023, heeft dit familiebedrijf namelijk afscheid moeten nemen van Maria Schippers. Maria stond samen met haar man Martien aan de wieg van The Schippers Group, waar SchipVast onderdeel van is. Als ode aan haar en haar ondernemerschap is deze toren naar haar vernoemd.

Beklim en ontdek

De Mariatoren fungeert niet alleen als uitkijkpunt en informatiemast, er valt nog meer te ontdekken. De weg naar de top heeft namelijk ook veel weg van een Kempisch museum, want op verschillende plekken ontdek je bijzondere verhalen en interessante weetjes over de Kempen. Het jaar 2024 staat in het teken van tachtig jaar bevrijding, waardoor de eerdere informatieborden zijn vervangen voor oorlogs- en bevrijdingsverhalen, zoals over Fons van der Heijden. Wil je als liefhebber van verhalen nog meer erover weten? De QR-code bij elk verhaal wijst je de weg. Trek er maar gerust een uurtje (of twee) voor uit.

Mariatoren in Hapert

Maatschappelijk betrokken toren

Naast het feit dat lokale maatschappelijke organisaties en verenigingen aankondigingen kunnen plaatsen op de schermen boven in de toren ontvangt de lokale heemkundekring ook nog eens de helft van de entreegelden. Deze club zorgt namelijk voor de mooie (en met enige regelmaat nieuwe) verhalen die in de toren te vinden zijn en houdt de toren en deze verhaalborden netjes. Een uitkijkpunt met een maatschappelijk betrokken tintje dus.  

Een van de Kempische verhalen in de Mariatoren

Verhalentafel

Niet alleen op, maar ook bij de toren staat je een verrassing te wachten. Zo ontdek je naast de toren een tafel vol mooie verhalen over dit unieke uitzichtpunt en wat er in de Kempische omgeving nog meer te doen en te beleven is. In de Kempen is het namelijk goed toeven!

De Brabantse Kempen

De Mariatoren ontdek je in het hart van de Brabantse Kempen, een grensstreek vol prachtige natuur van heiden, bossen en vennen, heerlijke fiets- en wandelpaden, spannende streekverhalen en authentieke dorpen met gezellige terrassen. Een prima bestemming voor een weekend of week weg.

–> Effe weg naar deze grensstreek? Laat je inspireren.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van de Mariatoren nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in het Kempische Reusel de Nieuwe Brandtoren, in Riethoven uitkijktoren Einderheide en nabij abdij De Achselse Kluis uitkijktoren Tongelreep in Leende. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Tips voor je dagje (of nachtje) uit

Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onze favoriete buitensportwinkel.
Reisboekenwinkel de Zwerver heeft een groot aanbod aan wandelgidsen en routekaarten. Wij halen er veel inspiratie vandaan.
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist.
Voor een overnachting is er vaak wel een Natuurhuisje in de buurt. Booking heeft heel wat hotels in een groene omgeving.

Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.

Cartierheide

Dit Kempische natuurgebied dankt zijn naam aan Emile de Cartier de Marchiennes. Hij verwierf dit 172 hectare tellende natuurgebied in 1863 en gebruikte het als jachtterrein. Dankzij zijn bescherming bleef de prachtige heide behouden. Vanwege de ligging was de Cartierheide lange tijd ook een perfect gebied voor smokkelaars. Vooral in de eerste helft van de 20ste eeuw waren hier volop smokkelactiviteiten, waarbij smokkelaars, vaak lokale boeren en jongeren die de paden op hun duimpje kenden, allerlei waren zoals boter, tabak en koffie de grens over smokkelden. Sommige smokkelpaden zijn nog steeds te herkennen. Vandaag de dag is de Cartierheide een prachtig gevarieerd natuurgebied met droge en natte heidevelden, verstilde vennen als het Pannegoor en het Laarven, die wordt doorkruist door het Dalems Stroompje. Wie weet spot je een ree, een hagedis, boomvalk of een gladde slang.

Meer weten

Boswachterij de Kempen

Ooit bestond die enorme natuurgebied, waar de Cartierheide ook onder valt, uit uitgestrekte heidevelden. In de 20ste eeuw werd veel ervan bebost om zandverstuivingen tegen te gaan. Vandaag de dag is Boswachterij de Kempen een afwisselend natuurgebied met onder meer naald- en loofbossen, uitgestrekte heidevelden (waaronder de Cartierheide), natte graslanden in de beekdalen, moerasbossen in de Goorloop en idyllische vennen. Het is een oase van rust en prachtige natuur.

Meer weten
Hapert

Hapert

Dit Kempisch dorp, ontstaan op de zandruggen langs de Groote Beerze, heeft als bijnaam 'Haopertse Gaoper'. Aan die naam schuilt een bijzonder verhaal. Het herinnert aan een bloedzuigerhandelaar uit de 18de eeuw. Hij zette Hapert op de kaart vanwege zijn apotheek met gaper, een beeldje (een man met een open mond) dat bij de ingang van zijn apotheek hing als uithangbord voor zijn apotheek. Een oude Nederlandse traditie. Ontdek de korenmolen aan de rand van het dorp of bezoek de jaarlijkse Boerenmèrt die je even terug in het verleden brengt of de imposante Kempenoptocht tijdens de carnavalsdagen.

Meer weten

Eersel

Eersel, parel in de Brabantse Kempen en een van de Acht Zaligheden, ontstond al in de Romeinse tijd als nederzetting langs een handelsroute. Dat het dorp 'parel in de Brabantse Kempen' wordt genoemd, is niet voor niets. de historische markt, omringd door oude langgevelboerderijen en een prachtige kapel, straalt een en al charme uit. Op een van de vele terrassen is het er goed toeven. Bezoek het Kempenmuseum De Acht Zaligheden of de Cartierheide, waar volgens het streekverhaal de 'Witte Wieven' nog steeds rondwaren in de mistige bossen.

Meer weten

Kempenmuseum De Acht Zaligheden

Gevestigd in een oude langgevelboerderij ontdek je in het Kempenmuseum De Acht Zaligheden het leven van de Kempische mens van 1850 tot 1950: van keuterboer tot ondernemer. Bewonder de boerenwoning en schuilkelder, bezoek de tentoonstellingen en ervaar het verleden. Maak bijvoorbeeld een sigaar of speel met Oudhollandse spellen. Buiten vind je een kruidentuin, moestuin en boomgaard.

Leuk weetje: De naam van het museum verwijst naar acht Kempendorpen waarvan de namen eindigen op -sel. Nederlandse soldaten die hier vanwege de Belgische Revolutie (1830) waren, beschouwden de streek als armzalig en noemden het spottend De Acht Zaligheden. De inwoners draaide deze spottende naam om in een geuzennaam en droegen het met trots.

Meer weten

Natuurpoort TerSpegelt

Deze natuurpoort is hét startpunt voor een heerlijke wandeling of fietstocht door natuurgebieden als de Cartierheide en boswachterij De Kempen. Bij de Natuurpoort is ook altijd een horecapunt waar je na een flinke wandeling of fietstocht ontspannen kunt neerstrijken.

Meer weten
Bladel

Bladel

Bladel, voor het eerst genoemd in 922 als 'Pladella Villa', is een van de grotere dorpen in de Brabantse Kempen. Bezoek de winkelstraat in de Sniederslaan, strijk neer op een gezellig terras op de markt en bewonder er enkele bronzen beelden, waaronder die van Zwarte Kaat. Volgens de legende zou Zwarte Kaat, een beruchte struikrover uit de 17de eeuw, na haar dood op de hei zijn begraven waar vervolgens een mysterieuze boom uit haar graf zou zijn gegroeid. Deze 'Heksenboom' op landgoed Ten Vorsel staat er nog steeds en is in 2019 uitgeroepen tot Boom van het Jaar.

Meer weten

Speelbos ’t Slingerpedje

Aan de rand van de bossen in Bladel ontdek je een superleuk speelbos. Een avontuurlijke speelplek waar kinderen kunnen klimmen, hutten bouwen, slingeren en met water kunnen spelen. Onderweg kom je prachtig houten kabouters en andere bosfigueren tegen, ware kunstobjecten, die je het pad naar het speelbos wijzen. In dit bos is urenlang speelplezier gegarandeerd.

Meer weten

Parkeerplaats de Mariatoren

Bij De Pan, op ongeveer een kwartier lopen, kan geparkeerd worden. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen en kan van zonsopgang tot zonsondergang beklommen worden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? Dat kan! De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 1,- per persoon. Bij de toegangspoort van de toren betaal je contactloos met je pinpas. Heb je betaald, dan duw je de draaideur vanzelf door.

Parkeren

Bij de Mariatoren is geen parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is vooralsnog bij de Pan, aan de rand van de Cartierheide. Navigeer hiervoor naar de Pan in Hapert. Je vindt deze kleine parkeerplaats in de bocht vlak bij de viaduct over de A67. Vanaf de parkeerplaats wandel je de viaduct over de A67 over, je neem de eerste straat rechts en gelijk weer rechts. Dit weggetje, dat overgaat in een wandel- en fietspad, loop je helemaal af. Je komt vanzelf bij de Mariatoren uit. Het is een wandeling van ongeveer een kwartier. Op termijn komt er ook een kleine parkeerplaats aan de overkant van het viaduct, tegen het bos waar de toren staat.

Ben je te paard of met de fiets? Bij de toren zijn hiervoor voorzieningen aangebracht.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Mariatoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Effe weg in de Brabantse Kempen

29 mrt 2025

Met effe weg in de Brabantse Kempen ontdek je toffe tips over een heerlijk weekend of week weg in deze prachtige grensstreek.

5x heerlijke winterwandelingen voor het hele gezin

18 dec 2024

Een winterse wandeling met het hele gezin is altijd een goed idee. En het is nog gezond ook! Ontdek 5x heerlijke winterwandelingen in de Nederlandse natuur.