Mariatoren - Uitkijktorens.nl

Mariatoren

Terug Hapert · Noord-Brabant
Beklim dit markante landmark op een verrassende locatie en ontdek niet alleen voorbijrazend verkeer, maar ook de Kempische bossen én bijzondere verhalen.
2023
22 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2023
22 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim dit markante landmark op een verrassende locatie en ontdek niet alleen voorbijrazend verkeer, maar ook de Kempische bossen én bijzondere verhalen.

Wist je dat de toren is vernoemd naar Maria Schippers die samen met haar man aan de wieg van The Schippers Group heeft gestaan?

Waar ben ik?

Wist je dat de toren is vernoemd naar Maria Schippers die samen met haar man aan de wieg van The Schippers Group heeft gestaan?

Diamantweg 65 · 5527 Hapert

Bewonder het ontwerp

De Mariatoren staat op een bijzondere plaats: pal naast de A67, op de scheidslijn van het Kempisch Bedrijvenpark, de Kempische bossen en de Cartierheide. Wie op de snelweg rijdt, kan dit unieke landmark dus niet missen. Wat direct opvalt, is het ranke ontwerp van de toren met zijn afgeronde hoeken. De driehoekige vorm is bewust gekozen door ontwerper Keeris Architecten, want de toren is niet alleen een uitkijkpunt, maar ook een informatietoren waarop bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de regio zich kunnen presenteren. Door zijn vorm zijn de informatieschermen op de toren vanaf alle kanten goed te zien.

Detail van de Mariatoren

De toren is voorzien van een cortenstalen en half-transparant ‘jasje’ dat het een moderne uitstraling geeft. De route naar de top en de bordessen zijn daarentegen opengewerkt wat zorgt voor licht en prachtige vergezichten tijdens de klim. Eenmaal op het uitkijkplatform kijk je weids weg en ontdek je onder meer het bedrijventerrein, de Kempische bossen en de Cartierheide. Meer weten over het ontwerp van deze moderne uitzichttoren? Kijk dan op de websites van SchipVast, eigenaar van deze toren, en op Architectenweb

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De naam van deze toren is heel bewust gekozen door SchipVast. In het jaar van realisatie van deze toren, 2023, heeft dit familiebedrijf namelijk afscheid moeten nemen van Maria Schippers. Maria stond samen met haar man Martien aan de wieg van The Schippers Group, waar SchipVast onderdeel van is. Als ode aan haar en haar ondernemerschap is deze toren naar haar vernoemd.

Beklim en ontdek

De Mariatoren fungeert niet alleen als uitkijkpunt en informatiemast, er valt nog meer te ontdekken. De weg naar de top heeft namelijk ook veel weg van een Kempisch museum, want op verschillende plekken ontdek je bijzondere verhalen en interessante weetjes over de Kempen, zoals het verhaal van de Contente Mens, smokkelen in de grensstreek en Kabouter Kyrië. Het jaar 2024 staat in het teken van tachtig jaar bevrijding. Wil je als liefhebber van verhalen nog meer erover weten? De QR-code bij elk verhaal wijst je de weg. Trek er maar gerust een uurtje (of twee) voor uit.

Mariatoren in Hapert

Maatschappelijk betrokken toren

Naast het feit dat lokale maatschappelijke organisaties en verenigingen aankondigingen kunnen plaatsen op de schermen boven in de toren ontvangt de lokale heemkundekring ook nog eens de helft van de entreegelden. Deze club zorgt namelijk voor de mooie (en met enige regelmaat nieuwe) verhalen die in de toren te vinden zijn en houdt de toren en deze verhaalborden netjes. Een uitkijkpunt met een maatschappelijk betrokken tintje dus.  

Een van de Kempische verhalen in de Mariatoren

Verhalentafel

Niet alleen op, maar ook bij de toren staat je een verrassing te wachten. Zo ontdek je naast de toren een tafel vol mooie verhalen over dit unieke uitzichtpunt en wat er in de Kempische omgeving nog meer te doen en te beleven is. In de Kempen is het namelijk goed toeven!

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van de Mariatoren nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in het Kempische Reusel de Nieuwe Brandtoren, in Riethoven uitkijktoren Einderheide en nabij abdij De Achselse Kluis uitkijktoren Tongelreep in Leende. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen en kan van zonsopgang tot zonsondergang beklommen worden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? Dat kan! De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 1,- per persoon. Bij de toegangspoort van de toren betaal je contactloos met je pinpas. Heb je betaald, dan duw je de draaideur vanzelf door.

Parkeren

Bij de Mariatoren is geen parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is vooralsnog bij de Pan, aan de rand van de Cartierheide. Navigeer hiervoor naar de Pan in Hapert. Je vindt deze kleine parkeerplaats in de bocht vlak bij de viaduct over de A67. Vanaf de parkeerplaats wandel je de viaduct over de A67 over, je neem de eerste straat rechts en gelijk weer rechts. Dit weggetje, dat overgaat in een wandel- en fietspad, loop je helemaal af. Je komt vanzelf bij de Mariatoren uit. Het is een wandeling van ongeveer een kwartier. Op termijn komt er ook een kleine parkeerplaats aan de overkant van het viaduct, tegen het bos waar de toren staat.

Ben je te paard of met de fiets? Bij de toren zijn hiervoor voorzieningen aangebracht.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Mariatoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.