UItkijktoren Einderheide - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Einderheide

Terug Riethoven · Noord-Brabant
Beklim dit abstracte duurzame icoon aan de rand van de Einderheide, beleef op weg naar de top het omliggende bosgebied en geniet bovenop van het weidse uitzicht.
2024
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2024
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim dit abstracte duurzame icoon aan de rand van de Einderheide, beleef op weg naar de top het omliggende bosgebied en geniet bovenop van het weidse uitzicht.

Wist je dat deze uitkijktoren naast uitzichtpunt ook nog een andere bijzondere functie heeft?

Waar ben ik?

Wist je dat deze uitkijktoren naast uitzichtpunt ook nog een andere bijzondere functie heeft?

· Riethoven

Bewonder het ontwerp

Het bosgebied Einderheide is sinds 2024 een icoon rijker: uitkijktoren Einderheide. Wat een ingetogen en abstract ontwerp van NEXT Architects in samenwerking met HNS Landschapsarchitecten! De toren heeft een vierkant grondplan dat naar boven toe is doorgetrokken. Drie gebogen uitsneden doorbreken de ietwat strenge vorm. Deze sneden zijn opengewerkt en tonen de constructie van hout en staal. Hierdoor krijgt de toren een subtiele en bijna futuristische uitstraling.

Ingang uitkijktoren Einderheide

Het uitzichtpunt is vrijwel geheel gemaakt van (duurzaam) Douglas- en eikenhout. Dit materiaalgebruik was een bewuste keuze. Architect Michiel Schreinemachers: ‘We hadden namelijk net een van de duurzaamste wegen aangelegd, de N69, dus we wilden ook een duurzame toren bouwen.’ Samen met de jeugdraad van de gemeente Bergeijk kwamen alle partijen tot dit materiaalgebruik.  

Via de ijzeren gegalvaniseerde wenteltrap ga je naar het 26 meter hoge uitkijkplatform. Onderweg word je verrast met enkele doorkijkjes op verschillende hoogtes. Dat maakt de klim een ware bosbelevenis. Eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht op het omliggende bosgebied, de Westparallel van de N69, Riethoven, Dommelen en de ASML-toren. Tip: kijk vanaf een van de vier zijden ook eens recht naar beneden. Er staat je een leuk detail te wachten.

Detail uitzicht halverwege uitkijktoren Einderheide

Check de leukste feitjes

Dubbelfunctie

De toren is niet alleen een prachtige uitkijktoren, maar onder de toren bevindt zich een betonnen vleermuiskelder waar deze gevleugelde dieren kunnen schuilen en overwinteren. De toren ligt namelijk langs de vliegroute van verschillende vleermuissoorten. Ook zijn op vijf, tien en vijftien meter hoogte van de toren invlieggaten voor vleermuizen gemaakt. Achter die gaten zijn speciaal ontwikkelde kastjes, alsof het boomholtes zijn. Wat zullen die vleermuizen het hier goed hebben.

Uitzicht voor iedereen!

Heb je hoogtevrees of kun je niet met de trap naar boven? Geen nood, want boven op de toren staat een camera die binnenkort via een QR-code (op een informatiebord bij de toren) bekeken kan worden. Hierdoor kan iedereen genieten van de mooiste vergezichten. Ideaal! Leuk detail: ook deze camera was een wens van de jeugdraad van Bergeijk.

Detail trap en uitzicht uitkijktoren Einderheide

Ontdek de regels van het gedicht

De uitzichttoren maakt onderdeel uit van een project om het gebied langs de nieuwe N69, de Westparallel, nog aantrekkelijker te maken. In het landschap, langs en over deze nieuwe weg, ontdek je betonnen kunstobjecten. waaronder banken en voetgangersbruggen. Ze vertellen het verhaal van de geografische breuklijn die hier loopt en die van oude wegen die zijn afgesneden door de nieuwe N69. Op elk kunstwerk vind je een dichtregel van schrijfster Elianne van Elderen die samen een gedicht vormen: ‘Laat me je een winterslaap toewensen, je binnen in mij waren, dromen je vacht in blazen’. Zo ook binnenkort bij deze uitkijktoren. Als je het hele gebied afloopt en die nieuwe plekken bezoekt, ontdek je dat die regels een toepasselijk gedicht over het gebied vormen. Meer informatie over dit kunstproject lees je op Kunstloc Brabant.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Einderheide

Uitkijktoren Einderheide is het hoogtepunt en sluitstuk van de gebiedsimpuls van wegenbouwer en hoofdaannemer Boskalis die hoort bij de aanleg van de Westparallel van de N69. Dit is de nieuwe weg tussen de Belgische grens en Veldhoven die na tientallen jaren praten eindelijk is gerealiseerd. Naast deze uitkijktoren zijn er onder meer wandel- en fietspaden aangelegd die onderdeel uitmaken van de routenetwerken. Ook zijn er voetgangsersviaducten over de Westparallel en diverse bankjes gerealiseerd. 

Maar waar zou deze toren dan moeten staan? Michel Schreinemachers : ‘We wilden ergens in het gebied een uitkijktoren als icoon maken en zijn hier ter plekke gaan kijken en dachten: dit zou een mooi plekje kunnen zijn. Dit punt ligt namelijk niet direct aan de N69, maar het is wel zichtbaar vanaf die weg. Bovendien lagen er routes in dit gebied. Met een hoogwerker zijn we vervolgens gaan kijken hoe hoog te toren zou moeten worden.’ Dat werd dus 26 meter, hoog genoeg om over de bomen van het Einderheide heen te kijken en van het uitzicht te genieten.

Meer weten over dit grootschalige project? Ga dan naar de website van Boskalis of HNS Landschapsarchitecten.

Uitkijktoren Einderheide

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Einderheide nog heel wat andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten oosten in Leende uitkijktoren Tongelreep en ten westen de Mariatoren in Hapert en De Nieuwe Brandtoren in Reusel. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Einderheide en Huisven

De naam zegt het al: in vroegere tijden stond hier heide. In de vorige eeuw is het ontgonnen, zodat er landbouw bedreven kon worden. Ook werden bomen aangeplant, met name grove en Corsicaanse dennen. Op enkele plekken in het bosgebied kom je nog dop- en struikheide tegen, onder meer bij het Huisven. Ontdek bijzondere planten bij dit ven, zoals zonnedauw en moeraswolfsklauw. Als je stil bent en goed kijkt, zie je bij de oevers misschien ook wel een hagedis.

Meer weten

Keersop

De meanderende Keersop, een zijbeek van de Dommel, werd in 1972 gekanaliseerd, maar slingert sinds enkele jaren grotendeels weer idyllisch door dit gebied. In vroegere tijden stonden langs deze beek verschillende watermolens, zoals de Westerhovense Watermolen en de Keersopperwatermolen bij het gehucht Keersop. Nu vind je op deze plekken stuwen die zijn voorzien van een vistrap.  

Meer weten

Dommel

Deze 120 kilometer lange beek ontspringt in de Belgische Kempen en stroomt naar het noorden via de Nederlandse Kempen en Eindhoven naar Den Bosch. De Dommel was ooit een belangrijke rivier. Waarschijnlijk werd er zelfs in de Romeinse tijd op gevaren, omdat de rivier in die tijd vermoedelijk sneller stroomde en dieper was. Tegenwoordig zijn het vooral kano’s die op deze beek te vinden zijn. Langs de Dommel hebben veel watermolens gestaan. Enkele zijn nog bewaard gebleven, waaronder de Dommelse Watermolen ten zuiden van Dommelen en de Volmolen op de grens met Riethoven en Waalre.

Meer weten

Riethoven

In dit rustig dorpje staan enkele prachtig oude panden. Zo vind je aan het Dorpsplein de onderwijzerswoning uit 1840 en restaurant Van Deijck waarvan de oudste delen uit de 17de eeuw dateren.

Meer weten

Dommelen

Wie kent nu niet het bekende biermerk Dommelsch? Die wordt in dit dorp sinds enkele eeuwen gebrouwen, gestart vanuit het dorpscafé De Oranjeboom. Ten zuiden van Dommelen ontdek je de Dommelse Watermolen die langs de Dommel staat.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Einderheide

Bij uitkijktoren Einderheide kan niet geparkeerd worden. Nabij de trimbaan aan de Broekhovensestraat is parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren Einderheide is alleen te voet of per fiets te bereiken. Er is geen parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is ten westen van de trimbaan. Navigeer hiervoor naar Broekhovensestraat in Riethoven. Vandaaruit loop je richting het zuiden, in de bossen van het Einderheide. Bij een Y-splitsing ga je linksaf. Aan het einde van dit pad staat de uitkijktoren. Het is een wandeling van ongeveer een kilometer.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Einderheide

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.