Uitkijktoren Tongelreep - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Tongelreep

Terug Leende · Noord-Brabant
Beklim uitkijktoren Tongelreep vlak bij de Belgische abdij De Achelse Kluis en ontdek niet alleen de uitgestrekte Groote Heide en het beekdal maar ook de oneindige stilte.
2010
5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2010
5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim uitkijktoren Tongelreep vlak bij de Belgische abdij De Achelse Kluis en ontdek niet alleen de uitgestrekte Groote Heide en het beekdal maar ook de oneindige stilte.

Tip: op de heide rondom de uitzichttoren kan het drassig zijn. Neem bij nat weer daarom laarzen mee.

Foto's van de Uitkijktoren Tongelreep

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip: op de heide rondom de uitzichttoren kan het drassig zijn. Neem bij nat weer daarom laarzen mee.

Bewonder het ontwerp

Ver weg van de bewoonde wereld en midden in de uitgestrekte heide staat de houten uitkijktoren Tongelreep, aan de rand van het beekdal van de Tongelreep. De vierkanten toren is gemaakt van duurzame houtsoorten, zoals acacia, eik en kastanje hout. Het platform staat op vier houten palen die kruislings worden ondersteund door eveneens houten palen. Via de trap bereik je het vijf meter hoge uitkijkplatform. Wat bovenop direct opvalt, is de stilte en de weidsheid. Vanaf de uitkijktoren heb je een panoramisch uitzicht op een prachtig afwisselend landschap: het beekdal van de Tongelreep, uitgestrekte heide, gagelstruwelen, vennen en het Leenderbos. Wie weet spot je een van de vele spechten die in dit gebied te vinden zijn. Neem je verrekijker dus mee.

uitkijktoren Tongelreep

Check de leukste feitjes

Beschermd natuurgebied

Uitkijktoren Tongelreep ligt midden in een bijzonder natuurgebied, het Natura 2000-gebied van Leenderbos, Groote Heide en de Plateaux. Wat maakt dit beschermde natuurgebied zo bijzonder? Het is een prachtig afwisselend natuurgebied van naaldbossen, grote heidevelden, idyllische vennen die worden doorsneden door beken, zoals de Tongelreep. Ook komen er kwetsbare planten- en dierensoorten voor, zoals de waterweegbree en de beekprik.

Leenderbos

Natuurpoort De Achelse Kluis

Uitkijktoren Tongelreep ligt niet zover van Natuurpoort De Achelse Kluis, onderdeel van de Brabantse Natuurpoorten. Deze natuurpoort is hét startpunt voor een heerlijke wandeling of fietstocht door het Leenderbos of de Groote Heide. Bij de natuurpoort vind je ook altijd een horecapunt. In dit geval is dat de nostalgische herberg bij de abdij van de Achselse Kluis, net over de grens met België. Bij de abdij valt overigens nog veel meer te beleven. Ontdek de brouwketels van hun eigen bierbrouwerij, bezoek de abdijwinkel of ga op ontdekkingstocht tijdens een rondleiding.

abdij De Achelse Kluis

Over de geschiedenis van uitkijktoren Tongelreep

De houten uitkijkpost staat sinds 2010 op deze open plek, aan de zuidkant van het Leenderbos. Voor die tijd heeft eenzelfde toren op een andere locatie gestaan, meer richting het idyllisch beekje de Tongelreep. Maar omdat de huidige locatie voor bezoekers beter bereikbaar is en het een afwisselender uitzicht heeft, is de locatie van de toren gewijzigd. Een goede keuze van Staatsbosbeheer. Begin 2023 is de houten uitkijktoren, na dertien jaar trouwe dienst, vervangen voor een nieuw exemplaar. Deze uitkijktoren kan er dus weer jaren tegenaan.  

Uitzicht vanaf de uitkijktoren op het beekdal van de Tongelreep

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Tongelreep nabij de Achelse Kluis zijn nog heel wat andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten oosten uitkijktoren Weerterbos in Nederweert en ten westen in de Brabantse Kempen de Mariatoren in Hapert en De Nieuwe Brandtoren in Reusel. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Tongelreep is geen parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is bij de Achelse Kluis. Navigeer hiervoor naar natuurpoort Achelse Kluis, Petrus van Eijnattenlaan in Leende. Vanaf de grote (en gratis) parkeerplaats wandel je in ongeveer 20 minuten (1,3 kilometer) naar de uitkijktoren. De route is aangegeven met bordjes.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren Tongelreep

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.