Uitkijkpunt Stokkersbarg - Uitkijktorens.nl

Uitkijkpunt Stokkersbarg

Terug Eibergen · Gelderland
Vanaf het uitkijkpunt Stokkersbarg heb je niet alleen een belevingsvol uitzicht op de Achterhoek, maar het spiraalvormig pad ernaartoe is ook een ware belevenis.
2018
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2018
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Vanaf het uitkijkpunt Stokkersbarg heb je niet alleen een belevingsvol uitzicht op de Achterhoek, maar het spiraalvormig pad ernaartoe is ook een ware belevenis.

Jongeren weten de weg naar dit uitkijkpunt ook goed te vinden 😉.

Foto's van de Uitkijkpunt Stokkersbarg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Jongeren weten de weg naar dit uitkijkpunt ook goed te vinden 😉.

Stokkersweg · 7151 MK Eibergen

Bewonder het ontwerp

Uitkijkpunt Stokkersbarg, ontworpen door architectenbureau Arc2, is beslist geen alledaagse uitkijktoren of uitzichtpunt. Pal naast de N18 ontdek je een piramidevormige, groene heuvel met in het midden een grote platte steen. Via een spiraalvormig en verdiept grindpad met aan weerszijden verticale houten planken wandel je al draaiend naar de top.

Hoewel het uitkijkpunt niet heel hoog is, 6,5 meter boven het niveau van de weg, duurt de weg ernaartoe langer dan je zou verwachten. Plots houdt het pad op en sta je op het hoogste punt van Stokkersbarg. Het ronde uitkijkpunt is voorzien van een ronde afdekplaat, dus als het regent sta je lekker droog.

Uitzicht op N18 vanaf uitzichtpunt Stokkersbarg

Opvallend detail: de met graffiti ‘versierde’ rand van het uitkijkpunt is behoorlijk hoog. Maar er staan enkele betonblokken waar je op kunt staan, zodat ook kleinere mensen van het uitzicht kunnen genieten. Goed opgelost! Vanaf het uitzichtpunt heb je een 360 graden uitzicht over de landerijen, de Berkel, het Berkeldal en natuurlijk op het voorbijrazende verkeer van de N18.

Check de leukste feitjes

Wedstrijd

Vóór de bouw ging dit groene uitkijkpunt door het leven als Spiral Hill, een logische (werk)naam gelet op het spiraalvormig pad op weg naar het hoogste punt van Eibergen. Rijkswaterstaat vond dat de naam nog origineler mocht zijn en schreef daarom een prijsvraag uit. Mensen reageerden massaal en ruim 400 namen werden ingediend. Uiteindelijk was de winnende naam: Stokkersbarg.

Het is een combinatie van de naam van de omgeving (Stokkert), de naam van de weg waar de heuvel aan ligt (Stokkersweg) en het Achterhoekse woord voor heuvel (barg). Wel drie mensen kwamen op dezelfde idee: Marc Tiellemans, Robert Winkelhorst en Gerard Dickmann.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijkpunt Stokkersbarg nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noorden uitkijktoren De Needse Berg in Neede en ten zuiden onder meer de uitkijktoren Engelse Schans in Lievelde en de Natuurobservatiepost in Vragenderveen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Tips voor je dagje (of nachtje) uit

Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onze favoriete buitensportwinkel.
In Wandelen in de Achterhoek ontdek je een twintigtal rondwandelingen door de prachtige Gelderse streek. Bestel ‘m hier. Of ga lekker op pad met de handige Fietskaart – Achterhoek. Ook die bestel je hier.
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist.
Voor een overnachting of weekendje weg vind je in Eibergen en omgeving diverse boshuisjes via Natuurhuisje. Of boek een fijne hotelkamer via Booking.
Liever in de natuur kamperen? Dat kan vlakbij op Camping Veldzicht of Camping de Bombam.

Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.

Midwinterhoornplantage

Een bijzondere bezienswaardigheid vlak bij het uitkijkpunt Stokkersbarg is de land art Midwinterhoornplantage. Midwinterhoornblazen is eeuwenoude traditie dat vooral in Oost-Nederland en aangrenzende gebieden van Duitsland voorkomt. Het is een winterse volksgewoonte waarbij mensen op een midwinterhoorn blazen, een houten blaasinstrument. Oorspronkelijk geloofde men dat het geluid uit de hoorn boze geesten verdreef en de komst van het licht na de donkere winterdagen aankondigde. Vandaag de dag is het vooral een culturele traditie die in ere wordt gehouden. Deze plantage met enorme midwinterhoorn heeft als doel de materialen voor het bouwen van de midwinterhoorn zelf te kweken, waardoor de kennis over deze materialen bij de hoornbouwers wordt vergroot. De Midwinterhoorngroep Eibergen organiseert hier regelmatig evenementen en optredens om deze eeuwenoude traditie levend te houden.

Meer weten

Berkel

De Berkel is een 115 kilometer lange rivier, die ontspringt nabij Billerbeck in Duitsland en die via de Achterhoek door het landschap slingert en ten slotte in de IJssel uitmondt. In de middeleeuwen was de Berkel een belangrijke handelsroute. Om de bevaarbaarheid te verbeteren, werden in de 18e eeuw sluizen en stuwen aangelegd, zoals de Mallumse Molen bij Eibergen. De rivier werd bevaren met zogenaamde berkelzompen: platte vrachtschepen die goederen zoals hout, graan en turf vervoerden. Met de komst van spoorwegen en verharde wegen nam het belang van de scheepvaart op de Berkel af. Tegenwoordig kun je met replica's van deze berkelzompen georganiseerd over de Berkel varen. Wat een beleving! Of ga kanoën, vissen of wandelen langs het Berkelpad.

Meer weten

Eibergen

Eibergen, gelegen aan het schilderachtige riviertje de Berkel, kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1188, toen het voor het eerst werd genoemd als 'parochia Ecberghe'. In de 15de eeuw verwierf Eibergen enkele stedelijke rechten, hoewel het nooit volledig stadsrechten kreeg. Een van de meest iconische bezienswaardigheden is de Mallumse Molen, een watermolen uit 1748 met een bijbehorend Muldershuis, dat net buiten Eibergen staat. Ontdek daarnaast museum De Scheper in het centrum. Het museum geeft inzicht in de lokale geschiedenis van Eibergen, van de oertijd tot aan nu. Bewonder ook de Oude Mattheüs, een kerk gebouwd rond 1500 dat vandaag de dag dient als cultureel centrum voor concerten en exposities. Of ga naar een van de voorstellingen in het Openluchttheater Eibergen.

Meer weten

Mallumse Molen

Stap even terug in de tijd en bezoek de Mallumse Molen aan de Berkel. Deze molen kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1424. Oorspronkelijk fungeerde deze watermolen als dwangmolen, waar lokale boeren verplicht hun graan lieten malen. In de 17de eeuw stonden er twee molens: een koren- en pelmolen, en vermoedelijk een papiermolen. Na verwoestende branden werd de huidige molen in 1748 herbouwd. Tegenwoordig kun je de Mallumse Molen op zaterdagmiddagen nog steeds in werking zien en wordt op vrijwillige basis graan gemalen en gerst gepeld. Tegenover staat het historische Muldershuis uit 1753 waar je terecht kunt voor een hapje of drankje. Wat een prachtig authentiek plekje!

Meer weten

Kruidenhof te Mallum

Het Kruidenhof te Mallum is een oase van rust en natuur die heel wat kruiden, bloemen en planten herbergt. Maak een wandeling door de tuin of doe mee aan een van de activiteiten, zoals tuinwerkdagen, die door de vrijwilligers worden georganiseerd. Het Kruidenhof is prachtig in de natuur gelegen en biedt uitzicht op de Berkel. Sinds enkele jaren vind je naast het Kruidenhof een openbaar voedselbos, dat eveneens door de vrijwilligers wordt onderhouden.

Meer weten

Parkeerplaats bij uitkijkpunt Stokkersbarg

Bij het uitkijkpunt Stokkersbarg kan beperkt geparkeerd worden. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Openingstijden

Het uitkijkpunt is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot dit uitkijkpunt is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijkpunt Stokkersbarg zijn geen officiële parkeerplaatsen, maar doordat het aan het einde van een doodlopende weg staat, zou je (voor een korte stop) op de verhoging, de cul de sac, kunnen parkeren. Of je parkeert je auto in de berm. Navigeer hiervoor naar uitkijkpunt Stokkersbarg.

Toegankelijkheid

Het uitzichtpunt is lopend via een spiraalvormig grindpad te bereiken. Met een kinderwagen en rollator kun je ook prima naar het hoogste punt. Voor mensen in een rolstoel is het uitkijkpunt echter niet geschikt, mede omdat de rand om van het uitzicht te kunnen genieten erg hoog is. Daarom staan er ook enkele betonnen blokken op het hoogste punt, zodat kleinere mensen ook goed van het uitzicht kunnen genieten.

Zien en doen bij Uitkijkpunt Stokkersbarg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

5x heerlijke winterwandelingen voor het hele gezin

18 dec 2024

Een winterse wandeling met het hele gezin is altijd een goed idee. En het is nog gezond ook! Ontdek 5x heerlijke winterwandelingen in de Nederlandse natuur.

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.