Bewonder het ontwerp
Pal naast de A9 ter hoogte van Ouderkerk aan de Amstel staat sinds het najaar van 2024 een bijzonder bouwwerk: uitkijktoren Het Poldernest. Deze 18 meter hoge robuuste toren, gemaakt van hout en staal, heeft een open structuur. Door die openheid en het materiaalgebruik past het goed in het weidse polderlandschap van de Ronde Hoep.
Het ontwerp is een plaatje! De open, zeshoekige constructie bestaat uit lange, ranke houten palen die bijeen worden gehouden door ronde ‘hoepen’. De zeshoek verwijst naar de hoofdvorm van de naastgelegen (ronde) polder. Opvallend detail is de stalen wenteltrap in het midden van de toren die sierlijk naar boven slingert en die uitkomt bij het overhangende, ronde uitkijkplatform. Maar dat is niet het enige uitzichtpunt. Op weg naar boven via de 100 treden tellende trap kun je bij de vier bordessen tussentijds even uitrusten en van het uitzicht genieten.
Het uitzicht bovenin is heel verrassend. Vanaf de top kijk je enerzijds uit op de langdurige werkzaamheden aan de A9, een uitzicht dat je niet dagelijks ziet. En aan de andere kant ontdek je het oer-Hollandse slotenpatroon van de eeuwenoude polder Ronde Hoep. Wat een weids uitzicht!
Meer weten over het ontwerp van dit uitzichtpunt? Ga dan naar wUrck, ontwerper van deze toren.
Check de leukste feitjes
What’s in a name?
Omdat de uitkijktoren aan de Ronde Hoep nog geen naam had, mochten mensen uit de omgeving een toepasselijke naam verzinnen. Uiteindelijk bedacht de achtjarige scholier Jet van Wijngaarden van de lokale basisschool de winnende naam, Het Poldernest. De bezoeker bevindt zich hier namelijk in de polder waar je veel vogels kunt spotten. Een heel toepasselijke naam en een terechte winnaar dus. Jet mocht daarom samen met de wethouder de uitzichttoren openen.
Volop beleving en biodiversiteit
Op en rondom de toren is van alles te zien en te doen. Zo vind je op en naast de toren verschillende informatieborden die uitleg geven over de werkzaamheden aan de A9, de eeuwenoude polder Ronde Hoep en de cultuurhistorie van het gebied. Vanwege de wegwerkzaamheden is er een tijdelijke tuin aangelegd en vind je er een burcht die op termijn wordt voorzien van een bijenhotel. Aan de kleintjes is eveneens gedacht, want naast de toren ontdek je drie graafmachines. En terwijl de kinderen lekker aan het graven zijn, genieten de ouders van de toren, de natuur en het zonnetje aan een van de picknicktafels. Dit belevingsvolle plekje wordt in de toekomst verder ingericht met onder meer diverse bomen, waaronder appel- en pruimenbomen, en bloemen voor maximale biodiversiteit. Dat gebeurt zodra de werkzaamheden aan de A9 in 2027 zijn afgerond.
Over de geschiedenis van uitkijktoren Het Poldernest
Uitkijktoren Het Poldernest is niet het eerste uitzichtpunt dat hier heeft gestaan. Hiervoor stond een tijdelijke toren van steigers, neergezet door Rijkswaterstaat, zodat de werkzaamheden aan de A9 door geïnteresseerden goed en veilig bekeken konden worden. Stichting Beschermers Amstelland vond het echter, mede vanwege het uitzicht op het eeuwenoude open polderlandschap met het kenmerkende slotenpatroon, zo’n mooi uitzichtpunt dat ze zich hard maakte voor een permanent exemplaar. Ook Recreatieschap Groengebied Amstelland zag deze recreatieve toren als aanwinst. De drie partijen trokken samen op om een permanent exemplaar te realiseren. En zo geschiedde.
De werkzaamheden aan de A9 gaan nog even door. Na oplevering in 2027 zullen nieuwe bomen en struiken aan die zijde worden geplant, waardoor die na enkele jaren deels het zicht op de snelweg zullen ontnemen. Hierdoor kan nog meer van de natuur genoten worden.
Wil je meer weten over de werkzaamheden aan de A9 tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Badhoevedorp? Ga dan naar het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Het Poldernest nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in hartje Amsterdam A’DAM Lookout en in het Utrechtse Wilnis uitkijktoren De Grote Sniep. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.