Uitkijktoren Stakenberg - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Stakenberg

Terug Elspeet · Gelderland
Ontdek de Veluwe en de Elspeetse Heide vanaf de top van deze 20 meter hoge uitkijktoren. Wat een adembenemend uitzicht!
2016
20 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2016
20 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek de Veluwe en de Elspeetse Heide vanaf de top van deze 20 meter hoge uitkijktoren. Wat een adembenemend uitzicht!

In vroegere tijden stonden op de Veluwe ook uitkijktorens die massaal werden beklommen door fietsende dagjesmensen.

Foto's van de Uitkijktoren Stakenberg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

In vroegere tijden stonden op de Veluwe ook uitkijktorens die massaal werden beklommen door fietsende dagjesmensen.

De uitkijktoren is sinds augustus 2023 niet meer veilig bevonden en is daarom gesloten voor bezoekers. De toren wordt mogelijk op termijn vervangen.

Bewonder het ontwerp

Vlak bij speelweide Stakenberg ontdek je dit 20 meter hoge uitkijkpunt, uitkijktoren Stakenberg, midden op de Veluwe. Wat direct opvalt, is het open ontwerp van deze vierkanten en houten toren. De uitzichttoren bestaat uit een aantal hoekstammen, afkomstig van 90 jaar oude Douglas bomen uit de Veluwe. Het overige is larikshout.

Via de verschillende trappen in het midden van de toren kom je uit op het uitkijkplatform. Vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht over de Veluwe, de Elspeetse Heide en, bij helder weer, kun je zelfs de windmolens in de Flevopolder spotten.

Uitkijktoren Stakenberg

Over de geschiedenis van uitkijktoren Stakenberg

Sinds 2016 staat dit houten ontwerp op de Stakenberg te pronken, maar daarvoor hebben er in dit gebied verschillende andere exemplaren gestaan. In de jaren 20 van de vorige eeuw stonden er op verschillende hoger gelegen plekken op de Veluwe uitkijktorens, belvedères, waar fietsende dagjesmensen van heinde en verre op af kwamen en waar vaak een ijscokar bij stond. Echte toeristische hotspots dus. Ook werden deze houten torens gebruikt om bosbranden snel te ontdekken. Later heeft er op deze plek tot 2015 een andere uitkijktoren gestaan, eveneens van hout, maar de helft minder hoog.

Uitzicht vanaf uitkijktoren Stakenberg

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitzichtkijktoren Stakenberg nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je op korte afstand uitkijktoren Veluwetransferium in Nunspeet. Ten zuidoosten ontdek je de Puttense Bostoren en naar het zuiden vlak bij Kootwijk uitkijktoren De Zandloper. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar van zonsopgang tot zonsondergang te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot dit uitzichtpunt is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Stakenberg is geen parkeergelegenheid. Vlakbij vind je speelplaats Stakenberg waar wel een parkeerplaats is. Navigeer hiervoor naar speelplaats Stakenberg, Stakenbergweg in Vierhouten. Wandel via de speelplaats in een paar minuten naar het uitkijkpunt.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Stakenberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.

7x de leukste uitkijktorens voor kinderen

15 dec 2022

Zin in een leuk uitstapje met het hele gezin? Beklim dan eens een uitkijktoren en ontdek samen met je kinderen de mooiste vergezichten. Check hier de leukste uitkijktorens voor kinderen.