Bewonder het ontwerp
Vuurtoren Ameland, gelegen aan de westzijde van het eiland, is een vuurtoren zoals we die allemaal kennen: een ronde, rood-wit gestreepte, gietijzeren vuurtoren. Ontwerper van deze in het oog springende toren is architect Quirinus Harder (1801-1880). Hij ontwierp verschillende gietijzeren vuurtorens, als laatste in de rij dit exemplaar, want kort daarop overleed Harder. Helaas heeft hij daardoor deze vuurtoren niet meer in werking gezien.
De toren, gebouwd door gieterij Nering Bögel in Deventer, werd in losse onderdelen naar Ameland verscheept en ter plaatse in elkaar gezet. Het resultaat mag er wezen. De 55 meter hoge toren telt maar liefst 15 verdiepingen en 236 treden. Tijdens de flinke klim kun je op de verschillende verdiepingen even uitrusten en genieten van kleine exposities. Ook vertellen voormalige vuurtorenwachters digitaal hun spannende verhalen. Bovenin wacht niet alleen een fenomenaal uitzicht over Ameland, de Noordzee en het Waddengebied, maar ook een kopie van de werkkamer van de vuurtorenwachter. Op en top beleving dus! Meer informatie over de vuurtoren ontdek je op de Amelander musea.
Check de leukste feitjes
Bornrif
Hoewel de officiële naam van deze vuurtoren ‘gewoon’ Vuurtoren Ameland is, krijgt het af en toe ook de bijnaam Bornrif toebedeeld. De naam is bedacht door en oud-beheerder van de toren, Jaap Boersma, en een oud-burgemeester van het eiland, Roel Cazemier. Zij bedachten begin jaren ’90 een passende naam voor de toren, omdat deze sprekende vuurtoren in tegenstelling tot andere vuurtorens op de Waddeneilanden vrij onbekend was. Het werd Bornrif, een zandplaat tussen Ameland en Terschelling, waarvoor de scheepvaart wordt gewaarschuwd. De meeste vuurtorens worden namelijk naar dergelijke gronden vernoemd. Desondanks is en blijft de naam gewoon Vuurtoren Ameland.
Vuurtoren met schemerlamp
Direct na de Tweede Wereldoorlog werd het licht van de vuurtoren vervangen door een zwakker exemplaar. Met zo’n ‘schemerlamp’ waren de inwoners van Ameland het helemaal niet eens. Gelukkig kreeg de toren een exemplaar van de oude Ouddorpse vuurtoren op het eiland Goeree-Overflakkee, waardoor het weer even fel als daarvoor scheen.
Over de geschiedenis van Vuurtoren Ameland
De vuurtoren is gebouwd in opdracht van Koning Willem III en heeft sinds de ingebruikname in 1881 tot aan 2005 dienstgedaan als vuurtoren voor de kustwacht. De vuurtorenwachter hoeft sinds die tijd namelijk niet meer hoog in de vuurtoren te zitten, want camera’s houden sindsdien de kust in de gaten. Ook is de vuurtoren sinds 1982 een rijksmonument.
Ontdek de andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er op het Friese vasteland nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je vlak bij Nationaal Park Lauwersmeer uitkijktoren Reiddomp en bij Termunten de uitkijktoren De Golf van Termunterzijl. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.