5 uitkijktorens op bijzondere locaties - Uitkijktorens.nl

Wie regelmatig Uitkijktorens.nl bezoekt, weet dat Nederland vele uitkijktorens kent. Van traditionele, houten uitkijktorens en oude stenen toren vol historie tot architectonische hoogstandjes en hypermoderne exemplaren. Een aantal van deze uitkijktorens staan op een wel heel bijzondere locatie. Alleen dat maakt een bezoek aan de uitkijktoren en omgeving meer dan de moeite waard. Ga je binnenkort op vakantie in eigen land of een dagje de natuur in? Met dit lijstje bijzondere locaties maak je van je dagje uit een bijzonder hoogtepunt. Ontdek in dit blog 5 uitkijktorens op wel heel bijzondere locaties, ‘gewoon’ in Nederland.

1. Uitkijktoren Vlinderbalg: uitzicht op de Melkweg

Lauwersoog, Groningen

Uitkijktoren Vlinderbalg

Met zijn 3 meter is deze uitkijktoren niet bijster hoog, maar de locatie maakt dat meer dan goed. De beste tijd om uitkijktoren Vlinderbalg te bezoeken, is namelijk ’s nachts. ’s Nachts? Ja, je leest het goed. De uitzichttoren staat namelijk in het Nationaal Park Lauwersmeer en is uitgeroepen tot Dark Sky Park. Het is namelijk een van de laatste plekken in Nederland waar het zo donker is dat je de nachtelijke sterrenhemel en de Melkweg nog echt goed kunt zien. Op sommige dagen is zelfs het Noorderlicht te aanschouwen! Om die prachtige hemel goed te kunnen zien, schuif je de zijwanden van de uitkijktoren naar voren. Hierdoor krijg je geen stijve nek terwijl je de nachtelijke pracht bewonderd. Een unieke belevenis! Zelf op pad of georganiseerd? Het kan beide. Kijk op uitkijktoren Vlinderbalg voor alle info.

2. Uitkijktoren Pompejus op Fort de Roovere

Halsteren, Noord-Brabant

Uitkijktoren Pompejus

Deze moderne en markante uitkijktoren staat op de hoek van Fort de Roovere in het hart van de West-Brabantse Waterlinie. Deze linie werd aan het begin van de 17de eeuw aangelegd, zodat een belangrijke vaarroute tegen de Spanjaarden beschermd kon worden. De West-Brabantse Waterlinie bestond uit een aantal steden en forten, waarvan Fort de Roovere de belangrijkste was. Uitkijktoren Pompejus staat precies op de hoek van het fort dat gericht is naar de oude vijand. Vanaf de top van de uitzichttoren overzie je de hele stelling van weleer. Een fenomenaal uitzicht. Ontdek dit gefortificeerd icoon midden in de Brabantse Wal, een prachtig afwisselend natuurgebied met een unieke steilrand.

3. De Bosbergtoren en de eeuwenoude eik

Appelscha, Friesland

Bosbergtoren

De 33 meter hoge Bosbergtoren lijkt niet alleen op een enorme boom midden in de bossen van Nationaal Park Drents-Friese Wold, het staat ook op een enorm exemplaar. Wat jarenlang een veel verteld volksverhaal was, bleek na onderzoek toch echt waar te zijn. Onder de Bosbergtoren leeft een gigantische eikenboom van een paar honderd jaar oud! Naast de uitzichttoren ontdek je nog een paar takken van deze oude en enorme boom . De rest is verdwenen onder de 20 meter hoge stuifduin. Hoe bijzonder is dat! Vergeet ook vooral het ontwerp van de immense uitkijktoren niet te bewonderen. De op een dennenstam geïnspireerde uitzichttoren is absoluut een bezoek en een klim waard. Voor de durfallen onder ons: bovenop staat een uitdagende verrassing op je te wachten. 

4. Uitkijktoren De Steltloper: op het nieuwste stukje Nederland

Marker Wadden

Uitkijktoren De Steltloper

Wauw, wat een moderne uitkijktoren! Niet alleen het ontwerp is bijzonder, maar ook de locatie. Uitkijktoren De Steltloper staat namelijk in het nieuwste stukje van Nederland, op de Marker Wadden midden in het Markermeer. Deze eilandengroep is een uniek project van Natuurmonumenten. Met dit project wil deze organisatie de flora en fauna in het meer herstellen. Het haveneiland, waar de uitkijktoren staat, is sinds 2018 geopend voor publiek. Bezoekers kunnen sindsdien genieten van een nieuw strand, nieuwe wandel- en vlonderpaden, prachtige uitkijktorens en deze bijzondere uitkijktoren. En heel idyllisch: de Marker Wadden is alleen per boot te bereiken. Wanneer? Kijk snel op uitkijktoren De Steltloper voor alle praktische info.

5. Belfort de Vossenbeg, boven op een stukje oorlogshistorie

Meijel, Limburg

Belfort de Vossenberg

Sta je boven op Belfort de Vossenberg dan sta je op een bijzonder stukje oorlogshistorie, vesting Vossenberg. Precies op deze plek vochten soldaten tijdens de laatste wereldoorlog voor de vrijheid van ons land die net voor de oorlog is aangelegd als onderdeel van de Peel-Raamstelling. Aan het begin van de oorlog is hier nauwelijks gevochten, maar in 1944 des te meer. Het lag namelijk heel gunstig tegen het veilige en nabijgelegen Nationaal Park de Groote Peel. Ontdek alle overblijfselen en de bijzondere verhalen op Vesting Vossenberg en beklim uitkijktoren Belfort de Vossenberg die geïnspireerd is op de kazematten. Vanaf de top van deze toren heb je de mooiste vergezichten over Nationaal Park de Groote Peel.

Maak van je bezoek aan deze bijzondere locaties een dagje uit en ontdek al wandelend of fietsend de prachtige omgeving. Deze torens staan namelijk bijna allemaal in nationale parken. Op Uitkijktorens.nl vind je bij elke toren prachtige routes die je ook langs andere interessante bezienswaardigheden en verborgen parels brengt. Ontdek ze allemaal en laat je inspireren!