Bewonder het ontwerp
Deze bijna 25 meter hoge uitkijktoren is op een wel heel bijzondere plek geplaatst, namelijk op een 7 meter hoge zandverstuiving. De rechthoekige vorm en de afgeronde hoeken geven de toren een vriendelijke uitstraling. De Herperduin bestaat uit een stalenconstructie die uit ruim 3.000 losse, stalen onderdelen is opgebouwd, omkleed met een houten ‘jas’ van 356 palen. Hierdoor krijgt het niet alleen een speelse en gevarieerde gevel, maar gaat de toren ook uitstekend op in de natuurrijke omgeving. Het hoge bouwwerk brengt je via 7 rechte trappen en 112 treden naar een platform boven op de toren. Vanaf hier heb je de mooiste vergezichten; van de kerk in Uden, het Brabants provinciehuis, de Wageningse Berg tot de oudste stad van Nederland, Nijmegen. Meer weten over dit unieke ontwerp? Ga dan naar de website van Ateliereen Architecten.
Check de leukste feitjes
Virtuele verrekijker
De mooiste uitzichten zie je vanaf de top van deze toren, maar je kunt ze ook bekijken via een virtuele verrekijker. Gewoon, met je telefoon, tablet of laptop. Ga hiervoor naar VR verhalen. Met het oerlogo kun je vervolgens navigeren en interessante verhalen over verborgen natuurparels en oerschatten ophalen. Hartstikke leuk voor minder mobiele mensen die de 112 treden niet kunnen beklimmen, maar dit prachtige natuurgebied ook eens op hoogte willen beleven.
Natuurpoort De Kriekeput – De Maaspoort
Uitkijktoren Herperduin ligt bij Natuurpoort De Kriekeput – De Maashorst en maakt onderdeel uit van Brabantse Natuurpoorten. Deze Natuurpoort is hét startpunt voor een heerlijke wandeling of fietstocht door natuurgebieden als Herperduin en De Maashorst. Bij de Natuurpoort is ook altijd een horecapunt, zoals hier bij paviljoen De Kriekeput waar je na een flinke wandeling of fietstocht ontspannen kunt neerstrijken.
Over de geschiedenis van uitkijktoren Herperduin
De uitkijktoren is gebouwd midden in het natuur- en recreatiegebied Herperduin, dat onderdeel uitmaakt van de Maashorst, het oergebied in Brabant. Wist je dat op deze plaats, bovenop de 7 meter hoge stuifduin, vroeger een brandtoren stond? Nou ja, niet helemaal op dezelfde plaats. Als je goed kijkt, staat de uitkijktoren precies ernaast en zie je de restanten van de fundering van de oude brandtoren nog zitten. Het oude fundament was helaas niet bruikbaar om een nieuwe toren op te plaatsen.
Oorspronkelijk waren de stuifduinen, ook wel paraboolduinen genoemd, houtwallen in de vorm van een parabool, een halve maan. Hiermee wilde men het stuifzand tegenhouden, zodat het zand de omliggende buurtschappen niet onder stoof. Het stuivende zand maakte de houtwal in de loop der tijd hoger en hoger. Zo ontstonden metershoge paraboolduinen, zoals hier.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Rossum Luchtwachttoren Rossum, in Ooij uitkijktoren De Groenlanden en in Arnhem uitkijktoren De Belvédère. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.