Wandelen langs de Flaes

Download route
Waar ben ik?
7 km

De Flaes

De uitzichttoren is vernoemd naar een mooi, groot ven die bij de toren te vinden is, De Flaes. Een begrip in de regio. In de winter, wanneer het lange tijd flink gevroren heeft en het ijs goed dik is, is De Flaes een populair ven onder fervente schaatsers.

Privé: Herberg ‘In d’n Bockenreyder’

Herberg ‘In d’n Bockenreyder ligt diep in landgoed De Utrecht dicht bij de uitkijktoren D’n Flaestoren. In dit authentieke kroegje met enorm terras, prachtig gelegen midden in de bossen, ligt nog van oudsher zand op de vloer en heten ze je in typisch Kempisch dialect van harte welkom. Dat al is een belevenis op zich.

Weet je waar de naam ‘In den Bockenreyder’ trouwens vandaan komt? Die vindt zijn oorsprong in een legende van deze streek. Volgens de overlevering waren Bokkenrijders personen of geesten die op bokken ‘s nachts door de lucht reden en die vooral op het platteland bij boerderijen en pastorieën een spoor van plundering en berovingen achterlieten. Omdat Bokkenrijders in een grote regio toesloegen en zich snel verplaatsten, dacht men destijds dat de duivel hen hielp. Later kregen de bokkenrijders bij sommigen een Robin-Hood achtige status. Wat er ook van waar is, spannend is het in ieder geval wel.

Landgoed De Utrecht

Vandaag de dag is landgoed De Utrecht (2500 hectare) een groot en gevarieerd gebied van bossen, vennen en heide, maar vroeger rond 1850 bestond het gebied enkel uit uitgestrekte heidevelden. Vanaf 1898 begon eigenaar en levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht (vandaar de naam) met het ontginnen van deze heidevelden en kwam er bos en landbouwgrond voor in de plaats. Na ruim 20 jaar ontginnen, kreeg het bedrijf ook oog voor de natuurwaarden in dit gebied, waardoor een deel van De Utrecht onontgonnen bleef. Ontdek naaldbossen, de vennen De Flaes en Het Goor met hun heidegebieden, het beekdal van de Reusel en de landschapsparken bij hotel-restaurant Rustoord en het Arnoldspark. Ook zijn er tal van monumenten met een rijke historie, waaronder de bijzondere 32 meter hoge brandtoren met houtvesterswoning en het Rusthuis, in vroegere tijden een vakantieoord voor het personeel van De Utrecht, maar tegenwoordig een hotel-restaurant; Rustoord. Beleef dit prachtige gebied waarover nog zoveel meer te vertellen is.

Vogelkijkpunt Het Goor

Dit vogelkijkpunt, aan de rand van De Neterselse Heide, kijkt uit op Het Goorven. Vanaf dit punt zijn veel vogelsoorten waargenomen, waaronder graspiepers en spreeuwen, maar ook valken zoals de torenvalk.

Neterselse Heide

Ten oosten van de uitkijktoren en landgoed De Utrecht ligt de Neterselse Heide, een natuurgebied van 229 hectare groot waar je droge, maar vooral ook natte heide aantreft. Ontdek allerlei plantensoorten, zoals moeraswolfsklauw, zonnedauw en klokjesgentiaan. Het is er heerlijk struinen, maar laat je niet verrassen door de natte delen en trek je wandelschoenen aan. Leuk detail: delen van dit natuurgebied worden begraasd.

Arnoldspark

Ontwerper van dit bijzondere park op landgoed De Utrecht is tuinarchitect P.H. Wattez. In het vierkante park, aangelegd in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog, vind je een ovale vijver van waaruit drie diagonale lanen hun eigen weg vinden. Bijzonder detail: in het arboretum, een bomenverzameling in een groot park, ontdek je een heuse laan van sequoia’s of mammoetbomen. Prachtig, wat een oerbomen!

Landgoed Wellenseind

Landgoed Wellenseind, ontwikkeld sinds 1915, is een vrij jong maar bijzonder en vooral gevarieerd landgoed. Op een relatief klein oppervlak vind je dicht bos, open heide, akkers, weilanden, vijvers, meanderende beken, beekdalen gelegen tussen dekzandruggen en beboste stuifzanden en diverse hoogteverschillen. Een typisch Brabants landschap in vroegere tijden dat prachtig bewaard is gebleven. Op dit landgoed tref je geen grote villa met statige lanen aan, maar een boerderij die als landhuis diende en half verharde wegen die de verschillende delen van het landgoed met elkaar verbinden. Het landhuis zelf is niet te bezoeken, maar vanaf ontmoetingscentrum Voor Anker is het heerlijk wandelen door een deel van dit gevarieerde en oude landschap. Een lust voor het oog.

Parkeerplaats D’n Flaestoren

Er is volop parkeergelegenheid aan bij herberg In den Bockenreyder. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de bosrijke omgeving van het Kempische landgoed De Utrecht waar uitkijktoren D’n Flaestoren staat, is het heerlijk wandelen. De wandelroute ‘Wandelen langs de Flaes’ leent zich uitstekend om (een deel van) dit prachtige landgoed te ontdekken.

ParkerenHerberg In den Bockenreijder; Dunsedijk 3 in Esbeek
StartpuntVanaf den Bockenreijder wandel je over de Liesdijk naar knooppunt 1
Afstand7,3 km
Knooppunten1 – 2 – 66 – 67 – 68 – 55 – 54 – 9 – 12 – 1
Wandelen langs de Flaes
De Flaes

Wandelen over landgoed De Utrecht

Landgoed De Utrecht is zo enorm groot, dat je een aantal dagen nodig hebt om het hele natuurgebied al wandelend te ontdekken. Met de wandelroute Wandelen langs de Flaes kom je al een heel eind. Landgoed De Utrecht is een prachtig afwisselend natuurgebied met bossen, heide en vennen. Ontdek het ven de Flaes vlak bij uitkijktoren D’n Flaestoren. Wat verderop, bij vogelkijkpunt het Goor, overzie je het prachtige Goorven aan de rand van de Neterselse Heide. Wandel langs de idyllische stroompjes Reusel en Raamsloop. Wat een heerlijke wandelen is Wandelen langs de Flaes!

Heb je nog geen genoeg van dit prachtige gebied? Bezoek dan vooral ook het oude Arnoldspark dat in het westelijk deel van Landgoed De Utrecht ligt. Of het iets zuidelijkere gelegen Landgoed Wellenseind, een typisch Brabants landschap van ‘vruuger’ dat prachtig bewaard is gebleven.

Zin in een hapje of drankje? Aan wandelroute ‘Wandelen langs de Flaes’ ligt een gezellig restaurant.

Zien en doen bij Wandelen langs de Flaes

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.