Fietsen rond de pyramide

Download route
Waar ben ik?
47 km

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De uitkijktoren bevindt zich in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug; een prachtig, groen gebied dat zich kenmerkt door heuvels en uitgestrekte bossen. De heuvels zijn ontstaan uit de een na laatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Het ijs stuwde zand en stenen tot een langgerekte stuwwal in dit deel van Nederland. In vorige eeuwen werden de bossen, vooral dennenbomen, geplant voor houtproductie. Tegenwoordig heeft de Utrechtse Heuvelrug meer variatie in boomsoorten, struiken en planten. Het Nationaal Park herbergt ook heidevelden, vennen, stuifzanden en uiterwaarden. Hierdoor ontdek je in het park een variatie aan dieren, zoals reeën, eekhoorns en vossen, maar ook de zeldzame boommarter. Vogelliefhebbers kunnen in dit gebied hun hart ophalen, want er broeden maar liefst 100 verschillende vogelsoorten. Maar wie denkt dat de Utrechtse Heuvelrug enkel bossen en heuvels bevat, heeft het mis. Ook kastelen, kazematten en musea zijn hier te vinden. Een koninklijk, bosrijk gebied dus.

Boswachterij Austerlitz

Rondom de Pyramide van Austerlitz ligt boswachterij Austerlitz, onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit bosgebied maakte ooit deel uit van een groot heidegebied. Op deze plek bouwde de Franse generaal Auguste de Marmont een Frans legerkamp waar ze van omwonenden veel bekijks hadden, als een soort van uitje. Vrij snel erna werd de Pyramide van Austerlitz onder regie van Auguste de Marmont gebouwd. Na het vertrek van de Franse overheersers werd dit heidegebied ontgonnen en kwamen er bossen voor in de plaats; dennen, sparren, eiken en beuken. Ook werden er statige landhuizen gebouwd en prachtige parken aangelegd. De oude beukenlanen herinneren ons nog aan die tijd.

Put van Wallenburg

Deze 14 meter diepe put is het enige overblijfsel van hofstede Wallenburg, gebouwd in 1797 door Jean Marie D’Amblé. De gevluchte hugenoot, aanhanger van het Franse calvinisme, gaf de hofstede deze naam vanwege de door hem opgeworpen aarden wallen rondom de hofstede. 

Koepel van Stoop

Midden in de bossen ligt een idyllisch gebouwtje: de Koepel van Stoop, een vroegere theekoepel op het hoogste punt van landgoed Henschoten. Eigenlijk wilde de rijke banier Stoop hier zijn buitenhuis bouwen, maar zag er vanaf omdat het grondwater te diep bleek te liggen. De koepel is in 1840 gebouwd naar Romeins voorbeeld. Het staat er nog steeds en is tegenwoordig een atelier dat alleen op afspraak te bezoeken is.

Leusderheide

De Leusderheide is een enorm militair terrein. Soldaten oefenen op dit heidegebied, onder meer met zware voertuigen. Het gebied is niet toegankelijk en maar beperkt vanaf de omgeving te zien.

Mini Obelisk monument

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de rijwielpadvereniging Utrecht en omstreken (UMO) is in 2018 een plaquette op een mini obelisk aangebracht. De UMO zorgde voor meer dan 100 kilometer fietspad op de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel de vereniging niet meer bestaat, liggen de fietspaden er nog altijd. Ontwerper van de plaquette en obelisk is Theo van de Vathorst. Leuk detail: de obelisk ontwierp hij 45 jaar eerder dan de plaquette.

Park Vliegbasis Soesterberg

Vroeger was vliegbasis Soesterberg het centrum van straaljagers die tijdens beide Wereldoorlogen en de Koude Oorlog een belangrijke rol innam. Sinds 2014 is het een toegankelijk park vol prachtige natuur en verrassende elementen. Ontdek al wandelend of fietsend het park en neem een duik terug in de tijd. Ontdek het weidse uitzicht vanaf de landingsbaan, het schrale grasland in combinatie met bos en heide.

Henschotermeer

Zin om even lekker te luieren en te genieten van de zon en de bosrijke omgeving? Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ontdek je het Henschotermeer met prachtig zandstrand waar je makkelijk een hele dag kunt vertoeven: zwemmen, dobberen op het meer, urenlang zandkastelen bouwen, een wandeling maken om vervolgens neer te strijken op het terras. Het kan hier allemaal.

Speeltuin Pyramide van Austerlitz

Sinds jaar en dag is een bezoek aan speeltuin Pyramide van Austerlitz een vast onderdeel als schoolreis of kinderfeest. Ontdek het enorme (gratis) speeltuin vlak bij de Pyramide: roetsjen van de glijbaan, klimmen en klauteren. Kinderen kunnen zich hier heerlijk uitleven, terwijl je geniet van een hapje of drankje op het enorme terras. En er is meer. Naast de speeltuin ligt een heus lunapark waar tegen betaling je een ritje kunt maken in de botsauto’s, de zweefmolen of een van de andere toffe attracties.  

Landgoed Heidestein

Verscholen in de bossen ligt landgoed Heidestein. Fietsen over het landgoed is niet toegestaan, maar wandelen wel. Ontdek het afwisselende bos en de uitgestrekte heidevelden, begraast door een kudde heideschapen. Het is een lust voor het oog.  

Beerschoten, Houdringe en Panbos

Beerschoten, Houdringe en Panbos is een prachtig natuurgebied van 378 hectare. Ontdek kronkelende beekjes, een idyllische vijver, oude lanen en prachtige bomen op landgoed Beerschoten. Het aangrenzende Houdringe bestaat uit bos met enorme eiken en beuken en open grasland, waar je de bosuil, specht, boommarter en eekhoorn kunt ontdekken. Het Panbos is een voormalig stuifzandlandschap waarvan nog kleine zandvlaktes zijn overgebleven. Ontdek de wortels van de bomen die door de wind te zien zijn.   

Kromme Rijn

De Kromme Rijn is een rivier die ongeveer 1000 jaar voor Christus is ontstaan. Vanaf onze jaartelling vormde de rivier de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. Later is langs de oever de handelsplaats Dorestad, nu Wijk bij Duurstede, gesticht. Langs de Kromme Rijn is het prachtig fietsen. Maak een toch over de rivier met de originele trekschuit ‘de Krommerijnder’.

Landgoed Den Treek-Henschoten

Landgoed Den Treek-Henschoten is een prachtig landgoed met karakter. Ontdek bijzondere plekjes, zoals de Ossenstal, het Treekermeertje of het Schijnvliegveld SF21. Het landgoed is op verschillende manieren te beleven; wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken. Het kan er allemaal.

Infopunt Landgoed Den Treek-Henschoten

Op Landgoed Den Treek-Henschoten vind je in een schaapskooi het Treeker Info Punt; het natuureducatiecentrum van het landgoed over heide, schapen, bosbeheer en bosbouw. Tip: doe de (papieren) rondleiding te vinden in het infopunt.

Parkeerplaats Pyramide van Austerlitz

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats Pyramide van Austerlitz. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

In de Utrechtse natuur is het heerlijk fietsen; boswachterij Austerlitz, verschillende landgoederen en (heel verrassend) Park Vliegbasis Soesterberg. De route Fietsen rond de Pyramide is een ideale manier om deze omgeving te ontdekken.

ParkerenEr is volop parkeergelegenheid op de parkeerplaats nabij de speeltuin van Pyramide van Austerlitz. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Pyramide van Austerlitz.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats in westelijke richting over de Zeisterweg. Bij de Traayweg steek je de weg over en vind je knooppunt 2. Vanaf knooppunt 2 fiets je naar knooppunt 1.
Afstand47 km
KnooppuntenRichting 2 – 1 – 71 – 80 – 97 – 43 – 44 – 87 – 86 – 85 – 50 – 9 – 95 – 8 – 56 – 55 – 52 – 51 – 95 – 94 – 93 – 2
Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Fietsen rondom de Pyramide van Austerlitz

Voordat je op je fietst stapt, moet je beslist de Pyramide van Austerlitz beklimmen. Dit historisch uitzichtpunt heeft niet alleen een prachtig uitzicht over boswachterij Austerlitz, maar het is ook geïnspireerd op een veldtocht naar Egypte als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Daarna voert de route dwars door boswachterij Austerlitz. Ooit was dit een groot heidegebied, maar door ontginningen kwamen er bossen voor in de plaats. De boswachterij maakt onderdeel uit van Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug, een prachtig heuvelachtig gebied dat zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan.

Vervolgens ontdek je, verscholen in de bossen, landgoed Heidestein. Wil je dit landgoed beter bekijken, stap dan even af, want er mag alleen gewandeld worden. De route voert een klein deel langs de Kromme Rijn, een belangrijke en oude rivier, want de rivier vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. Vervolgens fiets je verder door het Utrechtse landschap en kom je langs het natuurgebied Beerschoten, Houdringe en Panbos. Wat een prachtige natuur met onder andere een meanderend riviertje, oude lanen en enorme eiken. Daarna volgt al snel weer het volgende natuurgebied, Park Vliegbasis Soesterberg, het centrum van straaljagers tijdens de wereldoorlogen, maar nu een mooi park vol prachtige natuur en verrassende elementen. Ten slotte voert de route naar landgoed Den Treek-Henschoten en het gelijknamige informatiepunt om vervolgens bij het startpunt van de fietsroute terug te keren. Kortom, fietsen rondom Pyramide van Austerlitz is bijzonder mooi.

Meer fietsroutes in de omgeving van Pyramide van Austerlitz

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Rondje Utrechtse Heuvelrug die onder meer langs uitkijktoren De Kaap voert. Of, ten westen, de fietsroute Langs de Hollandsche IJssel. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren Observatorium.  

Zien en doen bij Fietsen rond de pyramide

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.