Fietsen door de Peel

Download route
Waar ben ik?
66 km

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een prachtig weids, waterrijk en stil hoogveengebied van 1500 hectare, bekend om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. In het landschap zijn de ‘littekens’ van de turfwinning van veen in vroegere tijden nog heel goed zichtbaar. Het gebied kent hierdoor een variatie aan landschappen: kleine en grote waterplassen, moerassen, heide, open terreinen en kleine bosgebieden. Doordat hoogveengebieden voedselarm zijn, groeien hier maar weinig plantensoorten, maar wel bijzondere, zoals de vleesetende zonnedauw, de veenbes en de lavendelheide. Aan vogels zijn hier overigens geen gebrek. Je vindt hier een grote hoeveelheid watervogels. Ook talloze trekvogels strijken hier in het voor- en najaar neer. Over dit prachtige Nationale Park is nog zoveel meer te vertellen.

Peeltroef

Wist je dat Vesting Vossenberg een Peeltroef is? Peeltroeven zijn belangrijke en mooie plekjes van de Peel. Achter elke troef schuilt een verhaal. Samen vertellen de troeven de geschiedenis van het Peelgebied met als rode draad; turf, oorlog en hoogveen. Wandel door Vesting Vossenberg, beklim het Belfort de Vossenberg en beleef het verhaal van deze Peeltroef. De Peeltroef is zichtbaar gemaakt met een kunstwerk die ook op het terrein staat, ontworpen door de Peelse kunstenaar Dirk Verberne. Tip: pak de fiets en ontdek alle Peeltroeven via een uitgestippelde fietsroute.

Vesting Vossenberg

Vesting Vossenberg is een uniek terrein waar je een stukje oorlogshistorie beleeft. Zowel de Duitsers als de geallieerden maakten gebruik van dit terrein die vol stonden met kazematten. Vandaag de dag staan die kazematten er nog steeds. Ontdek daarnaast ook de schuttersputten, een luisterkei, het evacuatiepad en de peeltroef op dit terrein. Ieder vertelt zijn eigen verhaal van wat hier in de tijd van de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Tip: Loop met een interactieve kaart langs alle objecten en ontdek dit stukje oorlogsgeschiedenis.

De Kazematten

Op Vesting Vossenberg ontdek je, verspreid over het terrein, een zestal kazematten. Het was de bedoeling dat deze kazematten in de meidagen van 1940 zouden worden ingezet om de Duitse opmars door Nederland te stoppen, maar zoals je wellicht bij ‘ontdek zijn geschiedenis’ hebt gelezen, is hier tijdens de eerste oorlogsdagen nauwelijks gevochten. Je ontdekt op dit terrein verschillende typen kazematten. De een is nog vrijwel gaaf en toegankelijk, terwijl van de ander enkel nog een ruïne over is gebleven. Maar ieder vertelt zijn eigen, unieke verhaal.

Evacuatiepad

Vlak bij Belfort de Vossenberg loopt een historische weg, het evacuatiepad. Dit pad vormde niet alleen de ontsnappingsroute van het Limburgse Meijel naar het Brabantse Heusden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar was al eeuwenlang een belangrijke route voor de turfwinning in de Peel.

Griendtsveen

Hoewel het dorp Griendtsveen zich niet echt op loopafstand van de uitkijktoren Paardekop bevindt, is een bezoek aan dit schilderachtige dorpje beslist aan te raden. Dit oude dorpje, ontstaan in de veenkoloniale tijd, ademt nog echt de sfeer van vroeger. Kanalen, ophaalbruggetjes, de oude villa van de familie Van de Griendt, de historische herberg aan het water, alsof je direct terug in de tijd stapt. Griendtsveen heeft niet voor niets een beschermd dorpsgezicht. Zin in een hapje of drankje? Het dorpje kent een gezellig restaurant in het dorpscentrum en bij Natuurpoort De Peel, even buiten het centrum bij het Toon Kortoomspark. Ontdek wat er allemaal te zien en te doen.

Toon Kortoomspark

Even buiten Griendtsveen, op de plek waar de bekende streekromanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid, ontdek je het Toon Kortoomspark. Het park, gewijd aan het leven en werk van deze bekende streekromanschrijver, is een belevenis voor iedereen. Ontdek hoe hij leefde in zijn oude woonhuis dat nu dienstdoet als museum, beleef een unieke demonstratie turfsteken en ervaar hoe zwaar dit werk was, prikkel de zintuigen via het blotevoetenpad, ontdek de kunsttuin of bewandel het berkenboompad waarover Toon Kortooms schrijft in zijn bekende boek Beekman en Beekman.

Kasteel Asten

Ontdek dit eeuwenoude kasteel van Asten aan de rand van de Peel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het een aanslag niet overleefd. Wat overbleef was een kasteelruïne. Ondanks dat is het idyllische kasteel een sprookje om te zien. Het terrein is alleen op afspraak te bezoeken.

Deurnsche Peel

Ooit was de Deurnsche Peel een oerlandschap van levend hoogveen. Het overgrote deel van het veenmoeras is door turfstekers afgegraven. Tegenwoordig is dit een prachtig natuurgebied van heidevelden, water, zandruggen, berken en open vlaktes. Om dit gebied te verkennen zijn laarzen of waterdichte wandelschoenen een must.

Helenaveen

Stap terug in de tijd en bezoek het de voormalige veenkolonie Helenaveen. Het idyllische dorpje heeft een beschermd dorpsgezicht. Aan de rand van het dorp vond men het beroemde Gouden Helm waarvan de vindplaats gemarkeerd is.

Peelmuseum

In het Peelmuseum wordt de klok terug naar 1900 gezet en ontdek je het harde leven en het zware werk van de peelarbeiders tijdens de turfwinning en de ontginningen van de Peel. Bezoek de Kamphut en de schuur of ontdek de plaggenhut in het Peelpark.  

Parkeerplaats Vesting Vossenberg

Parkeren is mogelijk langs de weg Vossenberg. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de omgeving van Nationaal Park de Groote Peel is het heerlijk fietsen. Met de fietsroute Fietsen door de Peel ontdek je de pracht van het park en het Brabantse en Limburgse landschap. Wat is Nederland toch mooi!

ParkerenParkeren is mogelijk langs de weg Vossenberg. Navigeer hiervoor naar Vossenberg Meijel.
StartpuntDe weg Vossenberg ligt aan het fietsknooppuntennetwerk. Fiets in westelijke richting naar knooppunt 8.
Afstand66 km
KnooppuntenRichting 8 – 7 – 5 – 94 – 70 – 87 – 83 – 82 – 48 – 44 – 43 – 71 – 32 – 6 – 26 – 57 – 83 – 42 – 40 – 38 – 50 – 28 – 27 – 15 – 96 – 9 – 81 – 95 – richting 8
Griendtsveen in de Peel
Griendtsveen

Fietsen door de Peel

De fietsroute Fietsen door de Peel begint bij Vesting Vossenberg. Op dit uniek stukje oorlogshistorie ontdek je niet alleen de uitkijktoren Belfort de Vossenberg, maar ook andere attributen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals kazematten en schuttersputten. Vanaf de uitkijktoren kijk je weids uit over Nationaal Park de Groote Peel. Vervolgens fiets je langs dit enorme nationale park af; een prachtig hoogveengebied met kleine en grote plassen, moerassen, heide en kleine bosgebieden. Volop afwisseling in het landschap dus. De route gaat daarna verder door de Peel. Via het plaatsje Heusden kom je onder andere langs kasteel Asten, een sprookjesachtige kasteelruïne.

Vervolgens voert de route dwars door het Brabantse landschap naar het schilderachtige dorpje Griendtsveen. Dit oude plaatsje ademt nog echt de sfeer van vroeger met karakteristieke elementen zoals kanalen, ophaalbruggetjes en oude villa’s. Kort daarna moet je beslist een bezoek brengen aan het Toon Kortoomspark waar streekromanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid. Verder ontdek je een stukje van natuurgebied de Deurnsche Peel, ga je terug in de tijd bij een bezoek aan het Peelmuseum en de voormalige veenkolonie Helenaveen. Tenslotte ga je via Meijel terug naar het startpunt van de route. Een flinke fietsronde Peel dus.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren Weerterbos

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Rondje Peel en Paardekop. Tijdens deze fietsroute kom je niet alleen langs uitkijktoren De Paardekop in het Limburgse Ysselsteyn, maar ook in het gezellige Limburgse plaatsje Horst. Of fiets, meer zuidwaarts, de route Fietsen rond Weert en bezoek de wildtoren Weerterbos.

Zien en doen bij Fietsen door de Peel

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.