Uitkijktoren De Paardekop

Terug Ysselsteyn · Limburg
2016
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze imposante toren en ontdek het hoogste gebied van de Peel, een prachtig bosgebied wat vroeger mogelijk het toneel is geweest van een enorme veldslag.
Beklim deze imposante toren en ontdek het hoogste gebied van de Peel, een prachtig bosgebied wat vroeger mogelijk het toneel is geweest van een enorme veldslag.

Een stuk van de Peel, zoals het er vroeger uitzag, is vanaf de top van de uitkijktoren heel goed te zien.

2016
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open

Foto's van de Uitkijktoren De Paardekop

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Een stuk van de Peel, zoals het er vroeger uitzag, is vanaf de top van de uitkijktoren heel goed te zien.

Bewonder het ontwerp

Nee, de uitkijktoren ziet er niet uit als een paardenkop, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Deze 18 meter hoge en open uitkijktoren bestaat voornamelijk uit houten balken en oogt hierdoor rank en slank. In het midden van de vierkante, houten toren brengt een 12-delige trap en 100 treden je naar de top van de toren waar je op een uitkijkplatform in alle windrichtingen kunt kijken. Eem stukje Peel, zoals het er vroeger uitzag, is vanaf de top heel goed te zien. Door gebruik te maken van hout gaat de uitkijktoren goed op in het door bos omgeven gebied. Meer foto’s van deze imposante toren is te vinden op de website van Beijk BV, ontwerper van De Paardekop.

Uitkijktoren De Paardekop in Ysselsteyn

Check de leukste feitjes

Grensverleggende toren

Op zoek naar meer uitdaging en avontuur? Verleg je grenzen en ga eens abseilen. Dat kan vanaf uitkijktoren De Paardekop. Een unieke ervaring! Meer info vind je via Landhuis Ysselsteyn.

Hoogste gebied van de Peel

Wist je dat bosgebied De Paardekop, waar de gelijknamige uitkijktoren staat, het hoogste gebied van de Peel is? Vanaf de top van de uitkijktoren is dat heel goed te zien. Voor de ontginningen was dit gebied namelijk een glooiend landschap begroeid met heide en smelen, een grasplantje.

Over de geschiedenis van uitkijktoren de Paardekop

Er gaan verschillende verhalen de ronde waar de naam Paardekop vandaan komt. In de oudheid zou hier een ware veldslag tussen ruiters plaatsgevonden hebben. Na die veldslag zouden er veel schedels van paarden gevonden zijn. Een andere, soortgelijke sage is dat er in vroegere tijden een grote veldslag geleverd was, waarbij zowel veel ruiters als paarden het leven lieten. Die zouden vervolgens zijn begraven in een graf dat de vorm van een paardenkop had. Of het waar is of niet, feit is dat er in dit gebied een strijdhamer van duizenden jaren oud is gevonden. Een ander verhaal dat de overlevering heeft gehaald, is dat schaapsherders in dit gebied de vorm van een paardenkop meenden te zien in het reliëf van een zandduin of in vliegende vorm. Vandaar de naam Paardekop.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je uitkijktoren Wellerlooi, in Meijel uitkijktoren Belfort de Vossenberg en in Weert uitkijktoren Weerterbos. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

De Paardekop

Natuurgebied De Paardekop is een groot, gemengd bosgebied dat vooral bestaat uit loof- en naaldhout. Een groot deel ervan is nog vrij jong. In de jaren negentig zijn namelijk veel zieke bomen gekapt vanwege de zuren regen. Gelukkig is daarna alles weer aangeplant en groeit dit bos met wel een boom per dag! Ook vind je in dit natuurgebied enkele kleine natuurterreinen en vennen. De heide op deze open natuurterreinen wil men zo goed mogelijk bewaren door de inzet van een schaapskudde van 250 Kempische Heideschapen die in de zomer het terrein begrazen. Als je geluk hebt, kom je ze misschien wel tegen. Sinds de komst van deze schapen zijn allerlei planten- en dierensoorten weer gespot: zonnedauw, dophei, wollig veenpluis en ook de nachtzwaluw is weer terug.

Meer weten

Duitse Oorlogsbegraafplaats

Dit Duits militair kerkhof is met bijna 32.000 graven de grootste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Daarnaast is het ook de enige Duitse begraafplaats in Nederland. Er liggen vooral omgekomen Duitse soldaten begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Meer weten

Griendtsveen

Hoewel het dorp Griendtsveen zich niet echt op loopafstand van de uitkijktoren Paardekop bevindt, is een bezoek aan dit schilderachtige dorpje beslist aan te raden. Dit oude dorpje, ontstaan in de veenkoloniale tijd, ademt nog echt de sfeer van vroeger. Kanalen, ophaalbruggetjes, de oude villa van de familie Van de Griendt, de historische herberg aan het water, alsof je direct terug in de tijd stapt. Griendtsveen heeft niet voor niets een beschermd dorpsgezicht. Zin in een hapje of drankje? Het dorpje kent een gezellig restaurant in het dorpscentrum en bij Natuurpoort De Peel, even buiten het centrum bij het Toon Kortoomspark. Ontdek wat er allemaal te zien en te doen.

Meer weten

Toon Kortoomspark

Even buiten Griendtsveen, op de plek waar de bekende streekromanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid, ontdek je het Toon Kortoomspark. Het park, gewijd aan het leven en werk van deze bekende streekromanschrijver, is een belevenis voor iedereen. Ontdek hoe hij leefde in zijn oude woonhuis dat nu dienstdoet als museum, beleef een unieke demonstratie turfsteken en ervaar hoe zwaar dit werk was, prikkel de zintuigen via het blotevoetenpad, ontdek de kunsttuin of bewandel het berkenboompad waarover Toon Kortooms schrijft in zijn bekende boek Beekman en Beekman.

Meer weten

Parkeerplaats De Paardekop

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaatse De Paardekop. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Paardekop. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Paardekop, Konijnenweg in Ysselsteyn. Vanaf de parkeerplaats loop je rechtdoor het zandpad op. Het eerste zandpad sla je links af. Binnen een paar minuten sta je bij de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Paardekop

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

De Paardekop

Natuurgebied De Paardekop is een groot, gemengd bosgebied dat vooral bestaat uit loof- en naaldhout. Een groot deel ervan is nog vrij jong. In de jaren negentig zijn namelijk veel zieke bomen gekapt vanwege de zuren regen. Gelukkig is daarna alles weer aangeplant en groeit dit bos met wel een boom per dag! Ook vind je in dit natuurgebied enkele kleine natuurterreinen en vennen. De heide op deze open natuurterreinen wil men zo goed mogelijk bewaren door de inzet van een schaapskudde van 250 Kempische...

Meer weten

Zien en doen bij Uitkijktoren De Paardekop

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur

03 okt 2022

Ontdek de prachtige herfstkleuren in de natuur. Bekijk het eens op hoogte en beklim een uitkijktoren. Dit zijn de 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur.

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.