Uitkijktoren De Paardekop - Uitkijktorens .nl

Uitkijktoren De Paardekop

Terug Ysselsteyn · Limburg
Beklim deze imposante toren en ontdek het hoogste gebied van de Peel, een prachtig bosgebied wat vroeger mogelijk het toneel is geweest van een enorme veldslag.
2016
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2016
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze imposante toren en ontdek het hoogste gebied van de Peel, een prachtig bosgebied wat vroeger mogelijk het toneel is geweest van een enorme veldslag.

Een stuk van de Peel, zoals het er vroeger uitzag, is vanaf de top van de uitkijktoren heel goed te zien.

Foto's van de Uitkijktoren De Paardekop

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Een stuk van de Peel, zoals het er vroeger uitzag, is vanaf de top van de uitkijktoren heel goed te zien.

Bewonder het ontwerp

Nee, de uitkijktoren ziet er niet uit als een paardenkop, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Deze 18 meter hoge en open uitkijktoren bestaat voornamelijk uit houten balken en oogt hierdoor rank en slank. In het midden van de vierkante, houten toren brengt een 12-delige trap en 100 treden je naar de top van de toren waar je op een uitkijkplatform in alle windrichtingen kunt kijken. Eem stukje Peel, zoals het er vroeger uitzag, is vanaf de top heel goed te zien. Door gebruik te maken van hout gaat de uitkijktoren goed op in het door bos omgeven gebied. Meer foto’s van deze imposante toren is te vinden op de website van Beijk BV, ontwerper van De Paardekop.

Uitkijktoren De Paardekop in Ysselsteyn

Check de leukste feitjes

Grensverleggende toren

Op zoek naar meer uitdaging en avontuur? Verleg je grenzen en ga eens abseilen. Dat kan vanaf uitkijktoren De Paardekop. Een unieke ervaring! Meer info vind je via Landhuis Ysselsteyn.

Hoogste gebied van de Peel

Wist je dat bosgebied De Paardekop, waar de gelijknamige uitkijktoren staat, het hoogste gebied van de Peel is? Vanaf de top van de uitkijktoren is dat heel goed te zien. Voor de ontginningen was dit gebied namelijk een glooiend landschap begroeid met heide en smelen, een grasplantje.

Over de geschiedenis van uitkijktoren de Paardekop

Er gaan verschillende verhalen de ronde waar de naam Paardekop vandaan komt. In de oudheid zou hier een ware veldslag tussen ruiters plaatsgevonden hebben. Na die veldslag zouden er veel schedels van paarden gevonden zijn. Een andere, soortgelijke sage is dat er in vroegere tijden een grote veldslag geleverd was, waarbij zowel veel ruiters als paarden het leven lieten. Die zouden vervolgens zijn begraven in een graf dat de vorm van een paardenkop had. Of het waar is of niet, feit is dat er in dit gebied een strijdhamer van duizenden jaren oud is gevonden. Een ander verhaal dat de overlevering heeft gehaald, is dat schaapsherders in dit gebied de vorm van een paardenkop meenden te zien in het reliëf van een zandduin of in vliegende vorm. Vandaar de naam Paardekop.

Uitkijktoren De Paardekop

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je uitkijktoren Wellerlooi aan de rand van het gelijknamige dorp, in Meijel uitkijktoren Belfort de Vossenberg en in Weert uitkijktoren Weerterbos. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Paardekop. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Paardekop, Konijnenweg in Ysselsteyn. Vanaf de parkeerplaats loop je rechtdoor het zandpad op. Het eerste zandpad sla je links af. Binnen een paar minuten sta je bij de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Paardekop

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Paardekop

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.