Uitkijktoren Kamiël van Piël - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Kamiël van Piël

Terug Heide · Limburg
Beklim dit kunstzinnige landmark vol betekenis! Je ontdekt niet alleen het verhaal van de eenzame kamelenboom in het woeste Peelgebied, maar nog veel meer.
2015
6 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2015
6 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim dit kunstzinnige landmark vol betekenis! Je ontdekt niet alleen het verhaal van de eenzame kamelenboom in het woeste Peelgebied, maar nog veel meer.

Ontdek ook de geschiedenis van de Zwarte Plak, Rowwen (Christiaan) Hèze en de Peellandbreuk.

Foto's van de Uitkijktoren Kamiël van Piël

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Ontdek ook de geschiedenis van de Zwarte Plak, Rowwen (Christiaan) Hèze en de Peellandbreuk.

Heidseweg 51 · 5812 AA Heide

Bewonder het ontwerp

Nabij het natuurgebied Zwarte Plak in de Peel staat een bijzonder landmark van kunstenaar Ruud van der Beele: uitkijktoren Kamiël van Piël, oftewel de Kameel van de Peel. Dit bijzondere uitzichtpunt, gemaakt van cortenstaal, is zes meter hoog, twaalf meter breed en zesduizend kilo zwaar. Het is een monument vol betekenis. Vroeger, toen dit gebied nog vol woeste open heide stond, stond er één grove den in de wijde omtrek. De eenzame boom was een oriëntatiepunt in dit woeste Peelgebied. Het silhouet ervan leek op een bult van een dromedaris en werd destijds daarom Kamiël van Piël genoemd. Dit landmark symboliseert deze dromedarisbult.

Kamiel van Piel bij de Zwarte Plak
Kamiel van Piel

Maar dit kunstwerk vertelt meer. Het vertelt het verhaal van de Zwarte Plakheide, hoe het Peellandschap er vroeger uit zag: woeste natuur met stuifduinen. Van der Beele vertaalde een parabole stuifduin eveneens in dit kunstwerk. Meer weten over de betekenissen die achter dit kunstwerk schuilgaan? Lees hierover op Stichting Cultureel Erfgoed Zwarte Plak.

Via een van beide trappen kom je uit op het hoogste punt. Vanaf dit punt zie je de naastgelegen Zwarte Plakheide en het omliggende boerenlandschap.

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt op de Zwarte Plak

Check de leukste feitjes

Ben Ali Libi goochelaar

Aan de voet van beide zijden van de trap staat twee spreuken, waaronder ‘Ben Ali Libi goochelaar‘. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vlakbij, in een boerderij, geallieerden en joden, ondergebracht. Hoewel Ben Ali Libi goochelaar, geboren als Michel Velleman, niet een van deze onderduikers is geweest, is hij wel een van de slachtoffers van het naziregime. Hij was goochelaar en werd tijdens een razzia in Amsterdam opgepakt. Later is hij in Sobibor vermoord.

Aan de voet van de andere trap ontdek je de spreuk ‘Het herontdekken van je eigen pad’. Wat de kunstenaar hier precies mee heeft bedoeld, is niet bekend, maar we vermoeden dat het een oproep is: ieder mag zijn eigen levenspad vinden.

Ben Ali Libi goochelaar

Wandel van landmark naar landmark

Kunstenaar Ruud van der Beele heeft naast de Kamiël van Piël nog twee andere kunstwerken ontworpen: Monument Rowwen (Christiaan) Hèze en uitzichtpunt Zuringspeel, zie ‘omgeving’ voor meer informatie. De Stichting CEZP heeft deze drie landmarks met elkaar verbonden via een wandelroute (6,2 km) door de Zwarte Plak.

Fietsroute Geopad Verheven Peel

Stap op de fiets en ontdek de verborgen verhalen van de Peel. Geopad Verheven Peel is een 40 kilometer lange fietsroute die je meeneemt door het bijzondere Peellandschap en hoe die eeuwenlang is gevormd. De route voert langs de Peellandbreuk, een breuklijn in de aardkorst die het landschap heeft getekend. Onderweg kom je onder meer langs Zwarte Plak en de Kamiël van Piël. De fietsroute is in het fietsknooppuntennetwerk geïntegreerd. Wel zo handig, want daardoor kun je bij elk willekeurig punt starten, bijvoorbeeld bij het Peelmuseum in America.

Uitkijktoren Kamiel van Piel
Uitkijktoren Kamiel van Piel in de avond
Uitkijktoren Kamiel van Piel in de avond

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Kamiël van Piël nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noorden uitkijktoren De Paardekop in Ysselsteyn, ten zuiden uitkijktoren Belfort de Vossenberg in Meijel en, vlakbij, uitkijktoren De Groote Peel in Ospel. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Tips voor je dagje (of nachtje) uit

Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl.
In deze regio is het prachtig fietsen. Bepaal zelf je route met deze uitgebreide Falk Fietsknooppuntenkaart voor Limburg Midden en Zuid. Ga je liever een wandelen? Gebruik dan deze handige gids Lopen door Landelijk Limburg.
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist.
In en rondom America zijn allerlei mogelijkheden. Boek een huisje bij Center Parcs Limburgse Peel of Center Parcs Het Meerdal. Liever wat kleinschaliger? Ga dan voor Stay America.
In de natuur kamperen is ook mogelijk. Vlakbij Sevenum ontdek je onder meer Camping Bergerhof Slapen.

Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.

Uitzichtpunt Zuringspeel

Met zo’n 30 meter boven het maaiveld is uitzichtpunt Zuringspeel het hoogste openbare punt van Noord-Limburg. Vanaf dit punt heb je een panoramisch uitzicht over de Peelse omgeving. Bijzonder is dat dit punt op een voormalige vuilstortplaats ligt, die tussen 1969 en 1991 in gebruik was. Na sluiting is het omgevormd tot een natuurgebied. Dit uitzichtpunt bestond al langer, maar in 2019 werd het heringericht en voorzien van een kunstwerk, De Offertafel, ontworpen door Ruud van der Beele. Dit werk geeft een handreiking naar de natuur weer en is, net als de Kamiël van Piël een landmark in de regio. Nog een opvallend detail: aan de voet van de heuvel staan vier zuilen die de windrichtingen aanduiden.

Meer weten

Monument Rowwen (Christiaan) Heze

Dit kunstwerk, ‘De Peelkracht’ genoemd, is eveneens ontworpen door Ruud van der Beele en eert de legendarische Christiaan Hesen (1853–1947) die de bijnaam Rowwen Hèze kreeg, ruige Hesen. Op deze plek ontdek je naast een put die er zou hebben gestaan de contouren van de eenvoudige plaggenhut van Hesen, aan de rand van de destijds onontgonnen Peel. Na het verlies van zijn vrouw leefde hij er als kluizenaar onder erbarmelijke omstandigheden. De gemeenteraad wilde hem hier weg hebben, maar hij wilde niet wijken. Bekend om zijn ruwe uiterlijk en genezende gaven, zoals het stelpen van bloedingen en het verlichten van pijn, werd hij zowel gevreesd als gerespecteerd. Wellicht komt de naam Rowwen Hèze je bekend voor: de bijnaam van Christiaan Hesen was een inspiratiebron voor de Limburgse band Rowwen Hèze.

Meer weten

Zwarte Plak

Oorspronkelijk was de Zwarte Plak, gelegen aan de oostzijde van de Mariapeel en op de grens met de dorpen America, Eventsoord en Kronenberg, een uitgestrekt hoogveengebied dat grotendeels onaangetast bleef tijdens de turfwinning. Ook was het een schuilplaats voor verzetshelden en onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag is deze streek een beschermd natuurgebied. Om de heide open te houden worden schapen ingezet.

Meer weten

Peelmuseum

In het Peelmuseum wordt de klok terug naar 1900 gezet en ontdek je het harde leven en het zware werk van de peelarbeiders tijdens de turfwinning en de ontginningen van de Peel. Bezoek de Kamphut en de schuur of ontdek de plaggenhut in het Peelpark.  

Meer weten

Mariapeel

De Mariapeel is een overblijfsel van een uitgestrekt hoogveengebied dat door eeuwenlange veenvorming is gevormd. Vanaf 1850 werden grote delen in dit gebied voor turfwinning ontgonnen. Gelukkig bleef een deel van het hoogveen behouden. Tegenwoordig wordt dit uniek stukje natuur hersteld door allerlei vernattingsmaatregelen. Wandel door de Mariapeel en ontdek onder meer blauwborsten en kraanvogels.

Meer weten

America

America, een dorp in de Limburgse Peel, is vandaag de dag vooral bekend vanwege de band Rowwen Hèze, die dit dorp als thuisbasis heeft en in het Limburgs dialect zingt. Het dorp ontstond aan het einde van de 19de eeuw als veenarbeidersdorp langs de spoorlijn Eindhoven-Venlo. Naar alle waarschijnlijkheid verwijst zijn naam naar Amerika. Dat gebeurde vaker bij afgelegen heideontginningen. Bezoek onder meer het Peelmuseum en bewonder de verschillende kunstwerken in en rondom het turfstekersdorp. Tip: ontdek ze allemaal met het Rundje um America.  

Meer weten

Parkeren uitkijktoren Kamiël van Piël

Bij de uitzichttoren kan niet geparkeerd worden. In de omgeving is ook geen parkeerplaats, maar zou je in de berm even je auto kunnen parkeren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren Kamiël van Piël ligt aan een smal en hobbelig pad en is alleen met de fiets of te voet te bereiken. In de omgeving is ook geen parkeerplaats. In de berm aan de Drie Kooienweg zou je de auto even kunnen parkeren. Navigeer hiervoor naar Drie Kooienweg 32 in Eventsoord. Naast het huis ligt het pad die naar het kunstzinnige uitkijkpunt leidt, een wandeling van een kleine tien minuten.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Kamiël van Piël

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Effe weg in de Brabantse Kempen

29 mrt 2025

Met effe weg in de Brabantse Kempen ontdek je toffe tips over een heerlijk weekend of week weg in deze prachtige grensstreek.

5x heerlijke winterwandelingen voor het hele gezin

18 dec 2024

Een winterse wandeling met het hele gezin is altijd een goed idee. En het is nog gezond ook! Ontdek 5x heerlijke winterwandelingen in de Nederlandse natuur.