Uitkijktoren De Groote Peel - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Groote Peel

Terug Ospel · Limburg
Beklim deze duurzame uitkijktoren in Nationaal Park de Groote Peel en ontdek niet alleen prachtige vergezichten, maar ook de oude Peelbanen in het landschap.
2021
5 m
Gratis
Deels rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2021
5 m
Gratis
Deels rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze duurzame uitkijktoren in Nationaal Park de Groote Peel en ontdek niet alleen prachtige vergezichten, maar ook de oude Peelbanen in het landschap.

Wist je dat deze uitkijktoren te bereiken is via een rolstoelvriendelijk wandelpad? Hierdoor kan iedereen genieten van De Groote Peel.

Foto's van de Uitkijktoren De Groote Peel

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat deze uitkijktoren te bereiken is via een rolstoelvriendelijk wandelpad? Hierdoor kan iedereen genieten van De Groote Peel.

· 6035 RB Ospel

Bewonder het ontwerp

Uitkijktoren De Groote Peel is met zijn vijf meter niet heel hoog, maar de vorm en het gebruik van dit bijzondere ontwerp van Bureau Heer & Meester maakt dat je ook bij deze toren geweest moet zijn. Bijzonder is onder meer dat deze uitkijktoren op twee manieren te betreden is: via een kleine trap of via een breed rolstoelvriendelijk pad. Dit uitzichtpunt, gemaakt van ijzer en hout, is namelijk deels toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen. Via een talud kom je uit op het eerste brede uitkijkplatform dat dus voor iedereen toegankelijk is gemaakt. Via twee verschillende trappen klim je een verdieping hoger, waar je vanaf een eveneens breed platform een 360 graden uitzicht hebt. Vanaf beide platforms kun je prachtig vogels spotten en zie je de structuur van het landschap van De Groote Peel goed, zoals de Peelbanen, waarover in vroegere tijden turf werd afgevoerd.

uitkijktoren De Groote Peel

Check de leukste feitjes

Duurzaam karakter

Uitkijktoren De Groote Peel is heel duurzaam tot stand gekomen. Zo bestaat de fundering uit grote schroeven, waardoor het in beton gieten niet hoefde. Het hout dat gebruikt is in de toren is afkomstig van de bossen van Staatsbosbeheer. Bovendien is het uitkijkpunt ter plaatse opgebouwd met alleen elektrisch gereedschap en elektrische voertuigen. Een hartstikke duurzame toren dus.

Natuur voor iedereen

Iedereen kan Nationaal Park De Groote Peel ontdekken, want vanaf Buitencentrum De Pelen is een twee kilometer lang rolstoelpad aangelegd, wandelroute familiepad. Ideaal voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen. Langs de route ontdek je onder meer een rolstoelvriendelijk vogelkijkpunt met uitzicht op de Meerbaansblaak, prachtige doorkijkjes en natuurlijk uitkijktoren De Groote Peel die deels ook rolstoelvriendelijk is.

Rolstoelpad in De Groote Peel

Kabouterpad

Ook de allerkleinsten kunnen dit Nationaal Park ontdekken. Speciaal voor hen is er een prachtig wandelpad aangelegd, kabouterpad De Pelen. Ga op avontuur en haal een rugzak bij het buitencentrum waarin alle materialen zitten voor een echte kabouterzoektocht.

Uitzicht vanaf de eerste etage die rolstoelvriendelijk is

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Groote Peel

Dit is niet de eerste uitkijktoren die in dit Nationale Park heeft gestaan. Vroeger stond er in dit natuurgebied ook al een oude toren, maar op een andere plek en niet voor iedereen toegankelijk. Dat wilde men dit keer anders doen. In 2019 werden daarom plannen gemaakt voor de realisatie van een rolstoelvriendelijke uitkijktoren. Stichting Buitenfonds, een stichting die geld inzamelt voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer, werd hiervoor ingeschakeld. Het geld was er namelijk niet zomaar. Via crowdfunding- en sponsoracties en bijdragen van onder meer waterschappen, fondsen en gemeenten is het gelukt. In 2021 is de nieuwe, deels rolstoeltoegankelijke, uitkijktoren een feit.

Detail van uitkijktoren De Groote Peel

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren De Groote Peel nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je aan de andere zijde van Nationaal Park De Groote Peel uitkijktoren Belfort De Vossenberg in Meijel, ten zuiden uitkijktoren Weerterbos in Nederweert en uitkijktoren Tongelreep in Leende. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een prachtig weids, waterrijk en stil hoogveengebied van 1500 hectare, bekend om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. In het landschap zijn de ‘littekens’ van de turfwinning van veen in vroegere tijden nog heel goed zichtbaar. Het gebied kent hierdoor een variatie aan landschappen: kleine en grote waterplassen, moerassen, heide, open terreinen en kleine bosgebieden. Doordat hoogveengebieden voedselarm zijn, groeien hier maar weinig plantensoorten, maar wel bijzondere, zoals de vleesetende zonnedauw, de veenbes en de lavendelheide. Aan vogels zijn hier overigens geen gebrek. Je vindt hier een grote hoeveelheid watervogels. Ook talloze trekvogels strijken hier in het voor- en najaar neer. Over dit prachtige Nationale Park is nog zoveel meer te vertellen.

Meer weten

Buitencentrum De Pelen

Wil je Nationaal Park de Groote Peel ontdekken, bezoek dan eerst het Buitencentrum De Pelen van Staatsbosbeheer. Dit is hét startpunt voor een topdagje natuur genieten: wandel- en fietsroutes en -kaarten, souvenirs, verhuur van ontdektochten en startplaats van allerlei activiteiten, zoals een kruidenwandeling, Ontdektochten met gids, en een vollemaanwandeling met gids. Zin om even uit te rusten na een actieve wandeling door de Peel? In de serre of buitenterras is het goed toeven.

Meer weten

Vleermuizen winterverblijf

In dit vorstvrije bouwwerk brengen de vleermuizen van de Groote Peel hun winterslaap door. Je zou het zo niet zeggen, maar dit winterverblijf is een doolhof met een ganglengte van ruim zestig meter. Het gangenstelsel ligt gedeeltelijk onder de grond.

Meer weten

Vogelkijkhut De Groote Peel

Deze vogelkijkhut is voor iedereen, want dit uitzichtpunt met uitzicht op de prachtige Meerbaansblaak is ook geschikt voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen. Vanuit deze vogelkijkhut, er zijn meerder vogeluitkijkpunten in de Groote Peel, zijn er tal van watervogels te spotten, waaronder de waterhoen, de fuut en soms zelfs een kraanvogel.  

Meer weten

Uitkijkpunt De Groote Peel

Wat een prachtig uitkijkpunt op Nationaal Park de Groote Peel. Je kijkt namelijk niet alleen uit op de mooie natuurpracht, maar ook op landart van Dirk Verberne. Inspiratiebron van deze kunstenaar, geboren en getogen in de Peel, is het ruige land, het zwarte water, de flora en fauna en oude verhalen van deze Peelstreek.

Meer weten

Knuppelbrug

De Groote Peel is een afwisselend natuurgebied van weidse vochtige en droge heidegebieden, moerassige laagten met veenputten, natte heide, struwelen en bossen. Om het natte gebied te ontdekken, zijn knuppelbruggetjes aangelegd. Wat een beleving!

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren De Groote Peel

Bij uitkijktoren De Groote Peel is geen parkeergelegenheid. Vlakbij het Buitencentrum De Pelen vind je een grote parkeerplaats. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren De Groote Peel is geen parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeerplaats vind je bij het Buitencentrum De Pelen. Navigeer hiervoor naar Moostdijk 15 in Ospel. Vanaf de parkeerplaats wandel je via het rolstoelvriendelijke wandelpad in een kleine twintig minuten (1,2 kilometer) naar het uitzichtpunt.

Toegankelijkheid

Deze uitkijktoren is voor iedereen! De toren bestaat uit twee niveaus, waarbij het platform op het eerste niveau ook toegankelijk is voor mensen die in een rolstoel zitten of die wat slechter ter been zijn. De eerste verdieping is namelijk bereikbaar via een loopbrug. Het tweede niveau is alleen te bereiken via een trap en is dus niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Groote Peel

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.