Uitkijktoren Belfort de Vossenberg - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Belfort de Vossenberg

Terug Meijel · Limburg
Ontdek de bijzondere geschiedenis van deze plek, van turfwinning tot oorlogsvoering. Wandel over dit historisch terrein en beklim de ‘Kazemattoren’.
2020
22 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2020
22 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek de bijzondere geschiedenis van deze plek, van turfwinning tot oorlogsvoering. Wandel over dit historisch terrein en beklim de ‘Kazemattoren’.

Belfort de Vossenberg heeft wel wat weg van een museum. Op elke verdieping ontdek je de mooiste verhalen over de Peel.

Foto's van de Uitkijktoren Belfort de Vossenberg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Belfort de Vossenberg heeft wel wat weg van een museum. Op elke verdieping ontdek je de mooiste verhalen over de Peel.

Vossenberg · 6035 RB Meijel

Bewonder het ontwerp

Als een waar kunstwerk staat deze uitkijktoren midden in de natuur met duidelijke verwijzingen naar deze historische plek, vesting Vossenberg. Belfort de Vossenberg heeft een eenvoudige, maar robuuste vorm, geïnspireerd op de kazematten, een soort bunker, waarvan er in de directe omgeving nog steeds te vinden zijn. Ook de opgehoogde fundering van de toren verwijst naar dit stukje oorlogshistorie. De korte zijden zijn bekleed met hout. De lange zijden zijn open, waardoor je een mooi zicht hebt op de vier bordessen die deze 22 meter hoge toren rijk is. Helemaal boven wacht je een fenomenaal uitzicht over De Groote Peel. Waar wacht je nog op? Meer weten over het ontwerp van deze uitkijktoren? Check dan de website van Ateliereen Architecten.

Uitkijktoren Belfort de Vossenberg

Check de leukste feitjes

Beklim en ontdek

Belfort de Vossenberg is niet alleen een uitkijktoren, maar heeft ook veel weg van een museum. Wanneer je deze toren beklimt, ontdek je in de nis van elke verdieping de interessantste weetjes en de mooiste verhalen over het Peelgebied. Trek er maar gerust een uur (of twee) voor uit.

Grensgeval

De uitkijktoren en het terrein Vesting Vossenberg ligt vrijwel op de grens met de provincie Noord-Brabant. Sta je boven op deze Limburgse toren dan kijk je in noordelijke richting naar het Brabantse land en Nationaal Park de Groote Peel.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Belfort de Vossenberg

Belfort de Vossenberg bevindt zich op historisch terrein. Op deze plek vochten soldaten namelijk voor de vrijheid van Nederland. Net voor de oorlog, in 1939, wilde de Nederlandse regering ver buiten de Vesting Holland een lange linie aanleggen als strategische beveiliging. Dit werd de Peel-Raamstelling, waar Vesting Vossenberg ook onderdeel van uit maakt. Er werden onder meer kazematten gebouwd. Aan het begin van de oorlog, in mei 1940, zijn hier nauwelijks gevechten geweest, maar in 1944 maakten zowel de Duitsers als de geallieerden gebruik van Vesting Vossenberg. Niet alleen vanwege de sterkte van het fort, maar ook vanwege de gunstige ligging tegen de veilige Peel. Meer weten over dit stukje oorlogshistorie? Ontdek dan het verhaal van Henk Willems.

Kazemat bij de uitkijktoren

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Nederweert uitkijktoren Weerterbos, in Ysselsteyn uitkijktoren De Paardekop en uitkijktoren Wellerlooi in het gelijknamige dorp. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk langs de weg Vossenberg. Navigeer hiervoor naar Vossenberg Meijel. Bij de T-splitsing loop je het zandpad in. Na een paar minuten zie je Belfort de Vossenberg aan je linkerzijde.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Belfort de Vossenberg

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Belfort de Vossenberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.