Uitkijktoren Belfort de Vossenberg - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Belfort de Vossenberg

Terug Meijel · Limburg
Ontdek de bijzondere geschiedenis van deze plek, van turfwinning tot oorlogsvoering. Wandel over dit historisch terrein en beklim de ‘Kazemattoren’.
2020
22 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2020
22 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek de bijzondere geschiedenis van deze plek, van turfwinning tot oorlogsvoering. Wandel over dit historisch terrein en beklim de ‘Kazemattoren’.

Belfort de Vossenberg heeft wel wat weg van een museum. Op elke verdieping ontdek je de mooiste verhalen over de Peel.

Foto's van de Uitkijktoren Belfort de Vossenberg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Belfort de Vossenberg heeft wel wat weg van een museum. Op elke verdieping ontdek je de mooiste verhalen over de Peel.

Vossenberg · 6035 RB Meijel

Bewonder het ontwerp

Als een waar kunstwerk staat deze uitkijktoren midden in de natuur met duidelijke verwijzingen naar deze historische plek, vesting Vossenberg. Belfort de Vossenberg heeft een eenvoudige, maar robuuste vorm, geïnspireerd op de kazematten, een soort bunker, waarvan er in de directe omgeving nog steeds te vinden zijn. Ook de opgehoogde fundering van de toren verwijst naar dit stukje oorlogshistorie. De korte zijden zijn bekleed met hout. De lange zijden zijn open, waardoor je een mooi zicht hebt op de vier bordessen die deze 22 meter hoge toren rijk is. Helemaal boven wacht je een fenomenaal uitzicht over De Groote Peel. Waar wacht je nog op? Meer weten over het ontwerp van deze uitkijktoren? Check dan de website van Ateliereen Architecten.

Uitkijktoren Belfort de Vossenberg

Check de leukste feitjes

Beklim en ontdek

Belfort de Vossenberg is niet alleen een uitkijktoren, maar heeft ook veel weg van een museum. Wanneer je deze toren beklimt, ontdek je in de nis van elke verdieping de interessantste weetjes en de mooiste verhalen over het Peelgebied. Trek er maar gerust een uur (of twee) voor uit.

Grensgeval

De uitkijktoren en het terrein Vesting Vossenberg ligt vrijwel op de grens met de provincie Noord-Brabant. Sta je boven op deze Limburgse toren dan kijk je in noordelijke richting naar het Brabantse land en Nationaal Park de Groote Peel.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Belfort de Vossenberg

Belfort de Vossenberg bevindt zich op historisch terrein. Op deze plek vochten soldaten namelijk voor de vrijheid van Nederland. Net voor de oorlog, in 1939, wilde de Nederlandse regering ver buiten de Vesting Holland een lange linie aanleggen als strategische beveiliging. Dit werd de Peel-Raamstelling, waar Vesting Vossenberg ook onderdeel van uit maakt. Er werden onder meer kazematten gebouwd. Aan het begin van de oorlog, in mei 1940, zijn hier nauwelijks gevechten geweest, maar in 1944 maakten zowel de Duitsers als de geallieerden gebruik van Vesting Vossenberg. Niet alleen vanwege de sterkte van het fort, maar ook vanwege de gunstige ligging tegen de veilige Peel. Meer weten over dit stukje oorlogshistorie? Ontdek dan het verhaal van Henk Willems.

Kazemat bij de uitkijktoren

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je eveneens in het Nationale Park uitkijktoren De Groote Peel in Ospel, in Nederweert uitkijktoren Weerterbos en in Ysselsteyn uitkijktoren De Paardekop. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een prachtig weids, waterrijk en stil hoogveengebied van 1500 hectare, bekend om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. In het landschap zijn de ‘littekens’ van de turfwinning van veen in vroegere tijden nog heel goed zichtbaar. Het gebied kent hierdoor een variatie aan landschappen: kleine en grote waterplassen, moerassen, heide, open terreinen en kleine bosgebieden. Doordat hoogveengebieden voedselarm zijn, groeien hier maar weinig plantensoorten, maar wel bijzondere, zoals de vleesetende zonnedauw, de veenbes en de lavendelheide. Aan vogels zijn hier overigens geen gebrek. Je vindt hier een grote hoeveelheid watervogels. Ook talloze trekvogels strijken hier in het voor- en najaar neer. Over dit prachtige Nationale Park is nog zoveel meer te vertellen.

Meer weten

Vesting Vossenberg

Vesting Vossenberg is een uniek terrein waar je een stukje oorlogshistorie beleeft. Zowel de Duitsers als de geallieerden maakten gebruik van dit terrein die vol stonden met kazematten. Vandaag de dag staan die kazematten er nog steeds. Ontdek daarnaast ook de schuttersputten, een luisterkei, het evacuatiepad en de peeltroef op dit terrein. Ieder vertelt zijn eigen verhaal van wat hier in de tijd van de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Tip: Loop met een interactieve kaart langs alle objecten en ontdek dit stukje oorlogsgeschiedenis.

Meer weten

Peeltroef

Wist je dat Vesting Vossenberg een Peeltroef is? Peeltroeven zijn belangrijke en mooie plekjes van de Peel. Achter elke troef schuilt een verhaal. Samen vertellen de troeven de geschiedenis van het Peelgebied met als rode draad; turf, oorlog en hoogveen. Wandel door Vesting Vossenberg, beklim het Belfort de Vossenberg en beleef het verhaal van deze Peeltroef. De Peeltroef is zichtbaar gemaakt met een kunstwerk die ook op het terrein staat, ontworpen door de Peelse kunstenaar Dirk Verberne. Tip: pak de fiets en ontdek alle Peeltroeven via een uitgestippelde fietsroute.

Meer weten

Luistersteen Liberation Route

Deze luisterkei maakt onderdeel uit van Liberation Route, de bevrijdingsroute die de geallieerden hebben gevolgd in hun strijd westelijk Europa te bevrijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke luisterkei vertelt een persoonlijk verhaal. Luister naar het bijzondere verhaal van soldaat David McKellar van het 2nd Battalion The Gordon Highlanders die op 21 november 1944 in Meijel overleed en zijn laatste rustplaats vond op het Venray War Cemetery.

Meer weten

De Kazematten

Op Vesting Vossenberg ontdek je, verspreid over het terrein, een zestal kazematten. Het was de bedoeling dat deze kazematten in de meidagen van 1940 zouden worden ingezet om de Duitse opmars door Nederland te stoppen, maar zoals je wellicht bij ‘ontdek zijn geschiedenis’ hebt gelezen, is hier tijdens de eerste oorlogsdagen nauwelijks gevochten. Je ontdekt op dit terrein verschillende typen kazematten. De een is nog vrijwel gaaf en toegankelijk, terwijl van de ander enkel nog een ruïne over is gebleven. Maar ieder vertelt zijn eigen, unieke verhaal.

Meer weten

Evacuatiepad

Vlak bij Belfort de Vossenberg loopt een historische weg, het evacuatiepad. Dit pad vormde niet alleen de ontsnappingsroute van het Limburgse Meijel naar het Brabantse Heusden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar was al eeuwenlang een belangrijke route voor de turfwinning in de Peel.

Meer weten

Schuttersputten

Ontdek de drie schuttersputten waarin soldaten tijdens de oorlog stonden, enkel en alleen beschermd door een schild. Vrijwel alle schilden zijn door de Duitsers afgevoerd als oorlogsbuit, maar gelukkig is er nog een exemplaar te vinden in het museum Truijenhof in Meijel.  

Meer weten

Parkeerplaats Vesting Vossenberg

Parkeren is mogelijk langs de weg Vossenberg. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk langs de weg Vossenberg. Navigeer hiervoor naar Vossenberg Meijel. Bij de T-splitsing loop je het zandpad in. Na een paar minuten zie je Belfort de Vossenberg aan je linkerzijde.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Belfort de Vossenberg

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Belfort de Vossenberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.