Uitkijktoren Wellerlooi - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Wellerlooi

Terug Wellerlooi · Limburg
Beklim deze award winnende uitkijktoren langs de Maas en ontdek vanaf de top van deze ‘diabolo-toren’ de hoge duinen van de langste rivierduinengordel van Nederland.
2017
33 m
Entree
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2017
33 m
Entree
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze award winnende uitkijktoren langs de Maas en ontdek vanaf de top van deze ‘diabolo-toren’ de hoge duinen van de langste rivierduinengordel van Nederland.

Het ontwerp van deze uitkijktoren is geïnspireerd op de scheepvaart met een knipoog naar de Maas.

Foto's van de Uitkijktoren Wellerlooi

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Het ontwerp van deze uitkijktoren is geïnspireerd op de scheepvaart met een knipoog naar de Maas.

Catharinastraat 1 · 5856 AS Wellerlooi

Bewonder het ontwerp

Deze stalen uitkijktoren, uniek vanwege zijn vorm, staat in de uiterwaarden van de Maas aan de rand van het Limburgse dorpje Wellerlooi. Het ontwerp van deze toren is geïnspireerd op de scheepvaart met een knipoog naar de Maas. De toren heeft een stalen kernconstructie, die bestaat uit buisprofielen die in een zeshoek zijn geplaatst als een soort van centrale buis. In de kern bevinden zich ook de trappen en bordessen. Robuuste kunststof touwen vormen de huid van de toren en zijn in een rotatiebeweging om de mast gedrapeerd. Hierdoor ontstaat die unieke diabolo-vorm van de toren. Zowel boven als onder zijn de touwen aan ellipsvormige ringen bevestigd, aan de bovenkant met een beduidend grotere ring. Leuk detail: de kleinere ring beneden helt wat omhoog, waardoor een opening ontstaat wat ook gelijk de ingang is. Eenmaal bovenin sta je, op 25 meter hoogte, op een enorm platform dat is voorzien van een soort mast. Vanaf hier heb je de mooiste vergezichten over de Maas en Nationaal Park de Maasduinen. Kijk voor meer foto’s van dit imposante ontwerp op Novaedes Architecten.

Uitkijktoren Wellerlooi Limburg

Check de leukste feitjes

Award winnaar

Dit bijzonder originele ontwerp is niet onopgemerkt gebleven. In 2019 werd uitkijktoren Wellerlooi namelijk winnaar van de Benelux Trofee Thermisch Verzinken in de categorie esthetisch verzinken.

Uitkijktoren Wellerlooi

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Ysselsteyn De Paardekop, in Meijel uitkijktoren Belfort de Vossenberg en in Nederweert uitkijktoren Weerterbos. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Nationaal Park De Maasduinen

Dit enorme bos- en heidegebied, met een lengte van ruim 20 kilometer en een oppervlakte van 4500 hectare, is de langste rivierduinengordel van Nederland. De langgerekte zandrug ligt tussen de Maas en de grens met Duitsland en is ontstaan door een eeuwenlang samenspel van water, wind en mens die teruggaat tot de laatste ijstijd, toen de Rijn en de Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. Het resultaat: een prachtig, glooiend natuurgebied met soms flinke heuvels waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen en allerlei bijzondere dieren en planten kunt spotten, zoals de gladde slang, kraanvogels, de bever en Klokjesgentiaan. Ontdek onder meer de grafheuvels en een grafveld. Ook hebben in dit gebied, vanwege de Maas, veel kastelen gestaan. Sommige staan er gelukkig nog steeds. Over dit eeuwenoude natuurgebied is nog zoveel meer te vertellen. Ontdek het op Nationaal Park de Maasduinen.

Meer weten

Landgoed De Hamert

Landgoed de Hamert, onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen, is een prachtig en indrukwekkend natuurgebied dat bestaat uit bossen, vennen, natte en droge heide met opvallend hoge stuifheuvels. Dit zijn zogenaamde paraboolduinen; hoefijzervormige duinen die zijn ontstaan door lokale verstuivingen van zand en die wel 25 meter hoog kunnen zijn. De rivierduinen in Limburg doen dus zeker niet onder voor die aan de Noordzee. In de maanden augustus en september is dit gebied op zijn mooist door de bloeiende struikhei die hier dan volop te vinden is, maar buiten deze maanden valt er ook van alles in dit gebied te ontdekken, zoals de honderden trekvogels.

Meer weten

Vorstengraf

Aan de zuidkant van Landgoed de Hamert ligt een eeuwenoud Vorstengraf uit de Bronstijd en dateert uit ongeveer 2000 jaar voor Christus. Ruim een eeuw geleden werd dit grote grafveld met ongeveer honderd graven ontdekt. Het grafveld maakte bovendien deel uit van een groot urnenveld. Met een diameter van 24 meter is het Vorstengraf een van de grootste grafheuvels van Nederland. Wie hier begraven liggen dat weten we niet, maar het is geen toeval dat het Vorstengraf precies op deze plek begraven ligt. We staan hier namelijk op de hoogste stuifduinen van natuurgebied de Hamert, een gebied dat in de Bronstijd vooral uit moerassen bestond. Het Vorstengraf lag en ligt dus hoog en droog. Dit zegt waarschijnlijk alles over de positie van de persoon die hier begraven werd.

Meer weten

Monument der Gevallenen

Dit monument is een herinnering aan de zeven personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog deelnamen aan de April-Meistakingen en daarvoor op landgoed De Hamert zijn gefusilleerd door de Duitse bezetters. Eind april 1943 werd afgekondigd dat 300.000 Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap moesten worden afgevoerd, zodat ze voor de Duitse oorlogsindustrie konden werken. Als protest braken overal in Nederland stakingen uit. In mei 1943 werden de verzetsmannen ervoor gefusilleerd en begraven. Na de oorlog zijn hun lichamen gevonden en op een andere plaats herbegraven.

Meer weten

Parkeerplaats Wellerlooi

Er is volop parkeergelegenheid vlakbij uitkijktoren Wellerlooi. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks vanaf 08.00 uur geopend.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 1,20 per persoon. Je kunt gepast betalen of met pinnen. Heb je betaald, dan duw je de draaideur vanzelf door. Bij het verlaten van de toren druk je op de zwarte knop die je ziet als je van de trap komt. Vervolgens ga je door dezelfde draaideur weer naar buiten.

Parkeren

Uitkijktoren Wellerlooi is makkelijk met de auto te bereiken; vlak bij de toren is een ruime parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Rijksweg Zuid 14 in Wellerlooi. Ter hoogte van Feesterij de Smid rijd je richting de Maas en je ziet vanzelf de parkeerplaats.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Wellerlooi

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Wellerlooi

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.