Het mooiste van Bergen

Download route
Waar ben ik?
48 km

Nationaal Park De Maasduinen

Dit enorme bos- en heidegebied, met een lengte van ruim 20 kilometer en een oppervlakte van 4500 hectare, is de langste rivierduinengordel van Nederland. De langgerekte zandrug ligt tussen de Maas en de grens met Duitsland en is ontstaan door een eeuwenlang samenspel van water, wind en mens die teruggaat tot de laatste ijstijd, toen de Rijn en de Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. Het resultaat: een prachtig, glooiend natuurgebied met soms flinke heuvels waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen en allerlei bijzondere dieren en planten kunt spotten, zoals de gladde slang, kraanvogels, de bever en Klokjesgentiaan. Ontdek onder meer de grafheuvels en een grafveld. Ook hebben in dit gebied, vanwege de Maas, veel kastelen gestaan. Sommige staan er gelukkig nog steeds. Over dit eeuwenoude natuurgebied is nog zoveel meer te vertellen. Ontdek het op Nationaal Park de Maasduinen.

Kasteel Bleijenbeek

Ooit was kasteel Bleijenbeek een statig kasteel, maar door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde Bleijenbeek in een ruïne. Desalniettemin is het een plaatje. Het terrein is beperkt toegankelijk, maar rondom de grachten kun je het kasteel ook goed bewonderen.  

Landgoed De Hamert

Landgoed de Hamert, onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen, is een prachtig en indrukwekkend natuurgebied dat bestaat uit bossen, vennen, natte en droge heide met opvallend hoge stuifheuvels. Dit zijn zogenaamde paraboolduinen; hoefijzervormige duinen die zijn ontstaan door lokale verstuivingen van zand en die wel 25 meter hoog kunnen zijn. De rivierduinen in Limburg doen dus zeker niet onder voor die aan de Noordzee. In de maanden augustus en september is dit gebied op zijn mooist door de bloeiende struikhei die hier dan volop te vinden is, maar buiten deze maanden valt er ook van alles in dit gebied te ontdekken, zoals de honderden trekvogels.

Afferden

Ontdek dit kerkdorpje aan de Maas. Bewonder de kasteelruïne Bleijenbeek en proef het lokale biertje.

Vorstengraf

Aan de zuidkant van Landgoed de Hamert ligt een eeuwenoud Vorstengraf uit de Bronstijd en dateert uit ongeveer 2000 jaar voor Christus. Ruim een eeuw geleden werd dit grote grafveld met ongeveer honderd graven ontdekt. Het grafveld maakte bovendien deel uit van een groot urnenveld. Met een diameter van 24 meter is het Vorstengraf een van de grootste grafheuvels van Nederland. Wie hier begraven liggen dat weten we niet, maar het is geen toeval dat het Vorstengraf precies op deze plek begraven ligt. We staan hier namelijk op de hoogste stuifduinen van natuurgebied de Hamert, een gebied dat in de Bronstijd vooral uit moerassen bestond. Het Vorstengraf lag en ligt dus hoog en droog. Dit zegt waarschijnlijk alles over de positie van de persoon die hier begraven werd.

Monument der Gevallenen

Dit monument is een herinnering aan de zeven personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog deelnamen aan de April-Meistakingen en daarvoor op landgoed De Hamert zijn gefusilleerd door de Duitse bezetters. Eind april 1943 werd afgekondigd dat 300.000 Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap moesten worden afgevoerd, zodat ze voor de Duitse oorlogsindustrie konden werken. Als protest braken overal in Nederland stakingen uit. In mei 1943 werden de verzetsmannen ervoor gefusilleerd en begraven. Na de oorlog zijn hun lichamen gevonden en op een andere plaats herbegraven.

Privé: Museum Expositie 40-45

Over de Maas vlakbij het dorp Blitterswijck tref je een klein particulier oorlogsmuseum in een schuur van een oude boerderij met een bijzonder verhaal. In diezelfde boerderij werden in 1944 de bewoners geëvacueerd en gebruikten de Engelsen het huis als uitkijkpost over de Maas. De zoon van deze bewoners, Wim Bleijs, heeft de collectie samen met Harry Linders in de loop der jaren verzameld. Er is een Engelse observatiepost nagemaakt en er zijn prachtige diorama’s over de oorlog te zien. Beleef de oorlog via de verhalen van de eigenaren van dit privémuseum. Het museum is alleen op afspraak te bezoeken.

Parkeerplaats Wellerlooi

Er is volop parkeergelegenheid vlakbij uitkijktoren Wellerlooi. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenUitkijktoren Wellerlooi is makkelijk met de auto te bereiken; vlak bij de toren is een ruime parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Rijksweg Zuid 14 in Wellerlooi. Ter hoogte van Feesterij de Smid rijd je richting de Maas en je ziet vanzelf de parkeerplaats.
StartpuntDe parkeerplaats ligt aan het fietsknooppuntennetwerk. Fiets over de Zwartbroekseweg in noordwestelijke richting naar knooppunt 15.
Afstand48 km
KnooppuntenRichting 15 – 71 – 66 – 67 – 68 – 89 – 32 – 34 – 86 – 43 – 85 – 15 – 27 – 90 – 78 – 82 – 31 – 79 – 37 – 29 – 65 – 28 – 27 – richting 15
Nationaal Park de Maasduinen

tip

Nationaal Park De Maasduinen

Dit enorme bos- en heidegebied, met een lengte van ruim 20 kilometer en een oppervlakte van 4500 hectare, is de langste rivierduinengordel van Nederland. De langgerekte zandrug ligt tussen de Maas en de grens met Duitsland en is ontstaan door een eeuwenlang samenspel van water, wind en mens die teruggaat tot de laatste ijstijd, toen de Rijn en de Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. Het resultaat: een prachtig, glooiend natuurgebied met soms flinke heuvels waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen en...

Meer weten

Zien en doen bij Het mooiste van Bergen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.