Rondje Peel en Paardekop

Download route
Waar ben ik?
55 km

De Paardekop

Natuurgebied De Paardekop is een groot, gemengd bosgebied dat vooral bestaat uit loof- en naaldhout. Een groot deel ervan is nog vrij jong. In de jaren negentig zijn namelijk veel zieke bomen gekapt vanwege de zuren regen. Gelukkig is daarna alles weer aangeplant en groeit dit bos met wel een boom per dag! Ook vind je in dit natuurgebied enkele kleine natuurterreinen en vennen. De heide op deze open natuurterreinen wil men zo goed mogelijk bewaren door de inzet van een schaapskudde van 250 Kempische Heideschapen die in de zomer het terrein begrazen. Als je geluk hebt, kom je ze misschien wel tegen. Sinds de komst van deze schapen zijn allerlei planten- en dierensoorten weer gespot: zonnedauw, dophei, wollig veenpluis en ook de nachtzwaluw is weer terug.

Griendtsveen

Hoewel het dorp Griendtsveen zich niet echt op loopafstand van de uitkijktoren Paardekop bevindt, is een bezoek aan dit schilderachtige dorpje beslist aan te raden. Dit oude dorpje, ontstaan in de veenkoloniale tijd, ademt nog echt de sfeer van vroeger. Kanalen, ophaalbruggetjes, de oude villa van de familie Van de Griendt, de historische herberg aan het water, alsof je direct terug in de tijd stapt. Griendtsveen heeft niet voor niets een beschermd dorpsgezicht. Zin in een hapje of drankje? Het dorpje kent een gezellig restaurant in het dorpscentrum en bij Natuurpoort De Peel, even buiten het centrum bij het Toon Kortoomspark. Ontdek wat er allemaal te zien en te doen.

Duitse Oorlogsbegraafplaats

Dit Duits militair kerkhof is met bijna 32.000 graven de grootste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Daarnaast is het ook de enige Duitse begraafplaats in Nederland. Er liggen vooral omgekomen Duitse soldaten begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Toon Kortoomspark

Even buiten Griendtsveen, op de plek waar de bekende streekromanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid, ontdek je het Toon Kortoomspark. Het park, gewijd aan het leven en werk van deze bekende streekromanschrijver, is een belevenis voor iedereen. Ontdek hoe hij leefde in zijn oude woonhuis dat nu dienstdoet als museum, beleef een unieke demonstratie turfsteken en ervaar hoe zwaar dit werk was, prikkel de zintuigen via het blotevoetenpad, ontdek de kunsttuin of bewandel het berkenboompad waarover Toon Kortooms schrijft in zijn bekende boek Beekman en Beekman.

Deurnsche Peel

Ooit was de Deurnsche Peel een oerlandschap van levend hoogveen. Het overgrote deel van het veenmoeras is door turfstekers afgegraven. Tegenwoordig is dit een prachtig natuurgebied van heidevelden, water, zandruggen, berken en open vlaktes. Om dit gebied te verkennen zijn laarzen of waterdichte wandelschoenen een must.

Helenaveen

Stap terug in de tijd en bezoek het de voormalige veenkolonie Helenaveen. Het idyllische dorpje heeft een beschermd dorpsgezicht. Aan de rand van het dorp vond men het beroemde Gouden Helm waarvan de vindplaats gemarkeerd is.

Peelmuseum

In het Peelmuseum wordt de klok terug naar 1900 gezet en ontdek je het harde leven en het zware werk van de peelarbeiders tijdens de turfwinning en de ontginningen van de Peel. Bezoek de Kamphut en de schuur of ontdek de plaggenhut in het Peelpark.  

Horst

Horst heeft een gemoedelijk centrum waar je gezellig kunt winkelen en heerlijk kunt neer strijken op een van de terrasjes en restaurants. Bezoek vooral ook de middeleeuwse kerk, het Koperslagmuseum en de Kantfabriek.  

Parkeerplaats De Paardekop

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaatse De Paardekop. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenParkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Paardekop. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Paardekop, Konijnenweg in Ysselsteyn.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats in noordelijke richting naar knooppunt 85.
Afstand55 km
KnooppuntenRichting 85 – 25 – 1 – 2 – 61 – 3 – 4 – 5 – 65 – 64 – 87 – 75 – 44 – 36 – 35 – 51 – 34 – 24 – 28 – 27 – 57 – 83 – 84 – richting 85
Griendtsveen – voormalige herberg

tip

De Paardekop

Natuurgebied De Paardekop is een groot, gemengd bosgebied dat vooral bestaat uit loof- en naaldhout. Een groot deel ervan is nog vrij jong. In de jaren negentig zijn namelijk veel zieke bomen gekapt vanwege de zuren regen. Gelukkig is daarna alles weer aangeplant en groeit dit bos met wel een boom per dag! Ook vind je in dit natuurgebied enkele kleine natuurterreinen en vennen. De heide op deze open natuurterreinen wil men zo goed mogelijk bewaren door de inzet van een schaapskudde van 250 Kempische...

Meer weten

Zien en doen bij Rondje Peel en Paardekop

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.